* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Marjana Mekina

4274 ŽIROVNICA, Moste 60
Telefon: (064) 801 259

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

Študij bom predvidoma končala marca 1997. Delati si želim predvsem v arhitekturi - projektiranju, gradbenem inženiringu.
Svojo pot do znanja sem začela v celodnevni osnovni šoli v Zabreznici (Žirovnica). Teh deset vasi pod Stolom je znanih po bogati kulturni dediščini in kakovostni predstavitvi le-teh, hitrem razvoju, podjetniškem utripu, prelepi okolici. Naša celodnevna šola je bila takrat z mnogimi interesnimi in obšolskimi dejavnostmi vzgled mnogim drugim in zelo cenjena. Zelo uspešno sem sodelovala pri mnogih interesnih dejavnostih pa tudi na tekmovanjih v šolskem okviru (Vesela šola, srebrno in bronasto Vegovo priznanje, prvo mesto na občinskem tekmovanju v kemiji). Dosegla sem osemletni odličen uspeh.

Srednjo gradbeno šolo sem obiskovala v Ljubljani. Sodelovala sem pri izbirnem predmetu stavbarstvo - arhitektura (slovar arhitekturnih izrazov, razne tematske naloge: Čopova ulica v Ljubljani, nizozemski arhitekt H. Hertzberger, maturitetna naloga - adaptacija in revitalizacija objekta v Arboretumu Volčji potok). Že tedaj sem bivala v Ljubljani, in to mi je omogočalo, da sem se dodatno izobraževala - fakultativno - nemščino na Izobraževalnem centru Miklošič. Opravila sem dva celoletna tečaja, to pa ustreza dvema letoma na gimnaziji. Uspešna sem bila tudi pri učenju angleščine v šoli. Vsa leta srednješolskega izobraževanja sem končala z odličnim uspehom, z veseljem do dela, in novega strokovnega znanja in splošne izobrazbe.

Ob koncu srednje šole sem omahovala med študijem gradbeništva in arhitekture. Gradbeništvo me je privlačilo predvsem zaradi statike, ta mi je tudi pri zdajšnjem delu v veselje in precejšnjo pomoč. Odločila sem se za arhitekturo in uspešno opravila sprejemni izpit. Vsa leta sem redno opravljala vse izpite ter seminarske naloge. V tem času sem tudi precej potovala po evropskih državah, si širila znanje o drugih deželah in z velikim zanimanjem spoznavala historično in moderno arhitekturo. V tem času sem opravila še dva tečaja nemščine višje stopnje in tečaj računalništva.

V prostem času se rada rekreiram, poleti predvsem kolesarim, pozimi smučam. Svoje smučarsko znanje sem tudi uporabila in si pridobila naziv vaditeljice alpskega smučanja. V veliko veselje so mi izleti po raznih krajih naše majhne, a čudovite Slovenije.

Med študijem sem se v okviru predmeta prenova in konzervatorstvo udeležila poletnega tabora v Logarski dolini, na katerem smo študentje izdelali predloge za ohranjanje in oživljanje visokogorskih kmetij v Logarski dolini, posebno pozornost pa namenili turističnemu razvoju celotne doline. Sodelovala sem tudi na dveh arhitekturnih natečajih: Čopova ulica s Frančiškanskim samostanom in natečaj za novo cerkev v Ajdovščini. V zadnjem letu sem bila demonstratorka pri predmetu stanovanjske zgradbe. V zadnjem letu sem pridobila tudi nekaj osnov načrtovanja z računalnikom (Auto CAD), jeseni bi rada prešla na arhitektom veliko bolj prijazni program Archi CAD.

Zdaj sem absolventka, opravila sem že vse izpite, jeseni bom začela izdelovati diplomsko nalogo. Diplomsko nalogo bom delala v zvezi s projektom turističnega razvoja Kranjske Gore kot zdajšnje samostojne in napredne občine ter načrtov za graditev in ureditev kolesarske steze od Kranjske Gore do Jesenic, Trbiža in Beljaka ter s tem povečanega turističnega in športnega utripa Kranjske Gore z okolico.

Hkrati nameravam povečati svoje znanje računalništva, saj sem v tem še začetnica in se zavedam, da napredovanje na tem področju za moje nadaljnje delo zelo pomembno.

Po opravljeni diplomi se želim zaposliti v naprednem, dinamičnem okolju, ki bi mi omogočilo dodatno izobraževanje in napredovanje. Želim pokazati, kaj že znam, in se naučiti še več, slediti napredku v stroki. V prihodnosti bom obnavljala in povečevala znanje tujih jezikov. Rada bi delala v takem podjetju, kjer bi lahko tudi iz začetnice v računalniškem projektiranju prešla k samostojnemu delu. Imam že nekaj delovnih izkušenj v klasičnem projektiranju in vem, da je v računalniškem načrtovanju prihodnost. Moje delo mi je v veselje, vem, da sem se pravilno odločila, in želim iz tega narediti najboljše.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96236y.htm