* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Andrej Kos

4273 BLEJSKA DOBRAVA, Blejska Dobrava 16d
Telefon: (064) 874 254
E-mail: andrej.a.kos@uni-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, telekomunikacije

[tudij bom predvidoma kon~al marca 1997. Delati si `elim predvsem v razvoju telekomunikacij.
Osnovno {olo sem kon~al z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih (Vegova priznanja). Ukvarjal sem se tudi s {portom in bil reden gost na raznih tekmovanjih, tako v individualnih kot v kolektivnih {portih. Srednjo {olo sem obiskoval na Jesenicah, in sicer naravoslovno-matemati~no smer. Zadnje tri letnike in maturo sem kon~al z odli~nim uspehom. Ves ~as {olanja na srednji {oli sem se udele`eval tekmovanj iz matematike (trikrat), fizike (dvakrat), kemije (enkrat) in nem{~ine (enkrat). V ~etrtem letniku smo ob pomo~i profesorice nem{kega jezika organizirali izmenjavo z avstrijskimi dijaki. Potem je pri{el ~as za vpis na fakulteto. Omahoval sem med matematiko, fiziko, medicino in elektrotehniko, naposled pa sem se odlo~il za elektrotehniko. Zdaj sem vpisan v ~etrtem letniku Fakultete za elektrotehniko, smer telekomunikacije. Povpre~je mojih ocen izpitov doslej zna{a 9,2, in za to sem tudi na fakulteti dobil priznanje.

Menim, da je dandanes pogoj za uspeh na katerem koli podro~ju obvladanje vsaj enega tujega jezika. Tako sem pridobil potrdilo filozofske fakultete o aktivnem znanju angle{kega jezika, za nem{ki jezik pa imam nekaj podobnega {e v na~rtu.

Z mednarodnimi {tudentskimi izmenjavami se ukvarjam tudi zdaj. Sem namre~ predsednik organizacije {tudentov elektrotehnike v Ljubljani, ki je polnopravna ~lanica mednarodne organizacije {tudentov elektrotehnike (EESTEC - Electrical Engeneering Students Europian Association), s sede`em v Zürichu. Tako nabiram izku{nje, se spopolnjujem v angle{~ini in nem{~ini, spoznavam na~in {tudija v tujini in morebitne prihodnje partnerje. Poleg vsega pa je tako dru`enje {e zabavno.

Kot se za mojo smer {tudija spodobi, mi ra~unalnik ni tuj. Obvladam okolje Windows (Windows 95) in programe za to okolje, kot so na primer: Qpro, Excel, Word, Mcad. Nekajkrat sem `e honorarno pou~eval Qpro in Excel pri podjetju za ra~unalni{ko izobra`evanje MikroAda. Naj na tem mestu povem {e, da in{truiram matematiko, fiziko, ra~unalni{tvo in elektrotehniko. Veliko izku{enj pri tem delu sem si pridobil v srednji {oli in nekaj tudi na fakulteti, ko sem pomagal so{olcem in prijateljem pri u~enju.

Zelo veliko prostega ~asa namenjam {portu. Vso osnovno {olo in polovico srednje sem treniral smu~anje pri smu~arskem klubu Blejska Dobrava, pa tudi kasneje sem se velikokrat udele`il njihovih treningov, predvsem suhih. Zdaj, ko pre`ivim ve~ino ~asa v Ljubljani, se trikrat na teden udele`im telovadbe v telovadnici v {tudentskem naselju, ob koncu tedna pa se, ~e je le lepo vreme, odpravim v hribe. Med poletnimi po~itnicami se vsako leto odpravim za mesec dni na potovanje v tuje de`ele.

Po kon~ani fakulteti `elim nadaljevati podiplomski {tudij na Fakulteti za elektrotehniko ali na Ekonomski fakulteti. Kasneje pa se `elim zaposliti v ustvarjalnem kolektivu, kjer bi se lahko nadalje vsestransko izobra`eval, in opravljati delo, ki ne bo enoli~no in rutinsko.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96233y.htm