* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Andrej Kos

4273 BLEJSKA DOBRAVA, Blejska Dobrava 16d
Telefon: (064) 874 254
E-mail: andrej.a.kos@uni-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, telekomunikacije

Študij bom predvidoma končal marca 1997. Delati si želim predvsem v razvoju telekomunikacij.
Osnovno šolo sem končal z odličnim uspehom. Med šolanjem sem sodeloval na različnih tekmovanjih (Vegova priznanja). Ukvarjal sem se tudi s športom in bil reden gost na raznih tekmovanjih, tako v individualnih kot v kolektivnih športih. Srednjo šolo sem obiskoval na Jesenicah, in sicer naravoslovno-matematično smer. Zadnje tri letnike in maturo sem končal z odličnim uspehom. Ves čas šolanja na srednji šoli sem se udeleževal tekmovanj iz matematike (trikrat), fizike (dvakrat), kemije (enkrat) in nemščine (enkrat). V četrtem letniku smo ob pomoči profesorice nemškega jezika organizirali izmenjavo z avstrijskimi dijaki. Potem je prišel čas za vpis na fakulteto. Omahoval sem med matematiko, fiziko, medicino in elektrotehniko, naposled pa sem se odločil za elektrotehniko. Zdaj sem vpisan v četrtem letniku Fakultete za elektrotehniko, smer telekomunikacije. Povprečje mojih ocen izpitov doslej znaša 9,2, in za to sem tudi na fakulteti dobil priznanje.

Menim, da je dandanes pogoj za uspeh na katerem koli področju obvladanje vsaj enega tujega jezika. Tako sem pridobil potrdilo filozofske fakultete o aktivnem znanju angleškega jezika, za nemški jezik pa imam nekaj podobnega še v načrtu.

Z mednarodnimi študentskimi izmenjavami se ukvarjam tudi zdaj. Sem namreč predsednik organizacije študentov elektrotehnike v Ljubljani, ki je polnopravna članica mednarodne organizacije študentov elektrotehnike (EESTEC - Electrical Engeneering Students Europian Association), s sedežem v Zürichu. Tako nabiram izkušnje, se spopolnjujem v angleščini in nemščini, spoznavam način študija v tujini in morebitne prihodnje partnerje. Poleg vsega pa je tako druženje še zabavno.

Kot se za mojo smer študija spodobi, mi računalnik ni tuj. Obvladam okolje Windows (Windows 95) in programe za to okolje, kot so na primer: Qpro, Excel, Word, Mcad. Nekajkrat sem že honorarno poučeval Qpro in Excel pri podjetju za računalniško izobraževanje MikroAda. Naj na tem mestu povem še, da inštruiram matematiko, fiziko, računalništvo in elektrotehniko. Veliko izkušenj pri tem delu sem si pridobil v srednji šoli in nekaj tudi na fakulteti, ko sem pomagal sošolcem in prijateljem pri učenju.

Zelo veliko prostega časa namenjam športu. Vso osnovno šolo in polovico srednje sem treniral smučanje pri smučarskem klubu Blejska Dobrava, pa tudi kasneje sem se velikokrat udeležil njihovih treningov, predvsem suhih. Zdaj, ko preživim večino časa v Ljubljani, se trikrat na teden udeležim telovadbe v telovadnici v študentskem naselju, ob koncu tedna pa se, če je le lepo vreme, odpravim v hribe. Med poletnimi počitnicami se vsako leto odpravim za mesec dni na potovanje v tuje dežele.

Po končani fakulteti želim nadaljevati podiplomski študij na Fakulteti za elektrotehniko ali na Ekonomski fakulteti. Kasneje pa se želim zaposliti v ustvarjalnem kolektivu, kjer bi se lahko nadalje vsestransko izobraževal, in opravljati delo, ki ne bo enolično in rutinsko.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96233y.htm