* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Damjan Dem{ar

4281 MOJSTRANA, Jakoba Alja`a 27
E-mail: damjan.demsar@snet.fri.uni-lj.

Fakulteta za ra~unalni{tvo in informatiko v Ljubljani, programska oprema (VIS)

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1996. Delati si `elim predvsem v razvoju in testiranju programske opreme (ali pri ra~unalni{ki podpori razvoja drugih stvari).
Osnovno in srednjo {olo sem obiskoval na Jesenicah. Vseh dvanajst let sem bil odli~njak. Vse od ~etrtega razreda osnovne {ole sem se udele`eval raznih tekmovanj (iz matematike, fizike, ra~unalni{tva, kemije). Na le-teh sem dosegel tudi kar nekaj uspehov. Tako sem med drugim dosegel v osnovni {oli vsa mogo~a Vegova priznanja (dve zlati, tri srebrna in pet bronastih) ter ~etrto mesto na republi{kem tekmovanju iz ra~unalni{tva.

@e po osnovni {oli sem razmi{ljal o nadaljnjem izobra`evanju v smeri ra~unalni{tva, vendar se mi je zdela srednja ra~unalni{ka {ola v Kranju malo predale~ (zaradi vsakdanje vo`nje), poleg tega pa se program v njej ni veliko razlikoval od naravoslovno-matemati~nega, bil je le o`je usmerjen. Zaradi tega sem se vpisal na naravoslovno-matemati~ni program Centra za srednje usmerjeno izbra`evanje na Jesenicah. Tudi v srednji {oli sem se udele`eval tekmovanj: tedanjih republi{kih (kasnej{ih dr`avnih) tekmovanj iz matematike, fizike, kemije, ra~unalni{tva in nem{~ine. Prejel sem nekaj pohval in nagrad, najbolj pa sem ponosen na tretjo nagrado na dr`avnem (slovenskem) tekmovanju iz matematike v ~etrtem letniku (to je pomenilo peto ali {esto mesto v matematiki v Sloveniji v moji generaciji).

Ob koncu srednje {ole sem razmi{ljal o {tudiju v treh smereh: matematiki, fiziki ali ra~unalni{tvu. Odlo~il sem se za ra~unalni{tvo, ki me je takrat bolj zanimalo in mi ponujalo ve~ izzivov. Ni mi `al, da sem se odlo~il {tudirati ra~unalni{tvo, saj mi je blizu in mi zmeraj znova zbuja zanimanje. Vendar me kljub {tudiju ra~unalni{tva ni prenehala zanimati matematika in bi jo, ~e bi bilo potrebno, {tudiral tudi zdaj (ali kdaj kasneje).

Zdaj ko se bli`am koncu {tudija (v tem trenutku - konec maja 96 - imam {e pet izpitov, vse iz drugega semestra ~etrtega letnika, ki ga zdaj obiskujem), razmi{ljam o nadaljevanju {tudija na na{i fakulteti - o magistrskem {tudiju (le tega lahko vpi{em takoj po diplomi, saj imam trenutno povpre~no oceno izpitov in vaj ve~ kot 9,5). Zaradi magistrskega {tudija bom posku{al opraviti vse izpite, ki jih {e imam in tudi diplomo do konca septembra 1996, kajti vse ka`e, da bom lahko dobil mesto mladega raziskovalca na fakulteti.

Govorim (sicer ne teko~e) nem{ko in angle{ko. Glede na smer mojega {tudija je jasno, da dosti bolje obvladam angle{~ino in jo tudi veliko ve~ uporabljam, da pa mi tudi nem{~ina ne gre slabo sem se prepri~al letos na strokovnem izletu na Ce-bit v Hannovru. Vajen sem delati (celodnevno) z ra~unalnikom in obvladam vsaj temeljne stvari v ve~ini pogostej{ih operacijskih sistemov (DOS, Windows, OS/2, UNIX). Obvladam tudi ve~ programskih jezikov (C/C++, Pascal, Prolog) in se zelo hitro nau~im novih.

Zame bi bilo idealno delati pri razvoju ali presku{anju programov, {e posebno pa bi me zanimalo delo, pri katerem se nau~i{ kaj novega - s sodelovanjem s strokovnjaki z drugih podro~ij. Prav tako naj delo ne bo enoli~no, monotono, temve~ razgibano, z gibljivim delovnim ~asom - saj ugotavljam, da najve~ naredim tedaj, ko so vse pisarne in laboratoriji `e zaprti. Tako se dogaja, da odhajam iz laboratorijev fakultete ob 22. uri ali pa {e pozneje, zaradi nujnega dela sem ostal v ra~unalnicah tudi `e do {tirih zjutraj.

Ker dela v zahodni Gorenjski (blizu doma~ega kraja) najbr` ne bo, sem pripravljen delati kjer koli, najraje pa v bli`njih mestih (severozahodna Slovenija z Ljubljano vred), ali v njihovi okolici. Voja{kega roka {e nisem odslu`il.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96232y.htm