* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Damjan Demçar

4281 MOJSTRANA, Jakoba Alja§a 27
E-mail: damjan.demsar@snet.fri.uni-lj.

Fakulteta za raŸunalniçtvo in informatiko v Ljubljani, programska oprema (VIS)

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1996. Delati si §elim predvsem v razvoju in testiranju programske opreme (ali pri raŸunalniçki podpori razvoja drugih stvari).
Osnovno in srednjo çolo sem obiskoval na Jesenicah. Vseh dvanajst let sem bil odliŸnjak. Vse od Ÿetrtega razreda osnovne çole sem se udele§eval raznih tekmovanj (iz matematike, fizike, raŸunalniçtva, kemije). Na le-teh sem dosegel tudi kar nekaj uspehov. Tako sem med drugim dosegel v osnovni çoli vsa mogoŸa Vegova priznanja (dve zlati, tri srebrna in pet bronastih) ter Ÿetrto mesto na republiçkem tekmovanju iz raŸunalniçtva.

¦e po osnovni çoli sem razmiçljal o nadaljnjem izobra§evanju v smeri raŸunalniçtva, vendar se mi je zdela srednja raŸunalniçka çola v Kranju malo predaleŸ (zaradi vsakdanje vo§nje), poleg tega pa se program v njej ni veliko razlikoval od naravoslovno-matematiŸnega, bil je le o§je usmerjen. Zaradi tega sem se vpisal na naravoslovno-matematiŸni program Centra za srednje usmerjeno izbra§evanje na Jesenicah. Tudi v srednji çoli sem se udele§eval tekmovanj: tedanjih republiçkih (kasnejçih dr§avnih) tekmovanj iz matematike, fizike, kemije, raŸunalniçtva in nemçŸine. Prejel sem nekaj pohval in nagrad, najbolj pa sem ponosen na tretjo nagrado na dr§avnem (slovenskem) tekmovanju iz matematike v Ÿetrtem letniku (to je pomenilo peto ali çesto mesto v matematiki v Sloveniji v moji generaciji).

Ob koncu srednje çole sem razmiçljal o çtudiju v treh smereh: matematiki, fiziki ali raŸunalniçtvu. OdloŸil sem se za raŸunalniçtvo, ki me je takrat bolj zanimalo in mi ponujalo veŸ izzivov. Ni mi §al, da sem se odloŸil çtudirati raŸunalniçtvo, saj mi je blizu in mi zmeraj znova zbuja zanimanje. Vendar me kljub çtudiju raŸunalniçtva ni prenehala zanimati matematika in bi jo, Ÿe bi bilo potrebno, çtudiral tudi zdaj (ali kdaj kasneje).

Zdaj ko se bli§am koncu çtudija (v tem trenutku - konec maja 96 - imam çe pet izpitov, vse iz drugega semestra Ÿetrtega letnika, ki ga zdaj obiskujem), razmiçljam o nadaljevanju çtudija na naçi fakulteti - o magistrskem çtudiju (le tega lahko vpiçem takoj po diplomi, saj imam trenutno povpreŸno oceno izpitov in vaj veŸ kot 9,5). Zaradi magistrskega çtudija bom poskuçal opraviti vse izpite, ki jih çe imam in tudi diplomo do konca septembra 1996, kajti vse ka§e, da bom lahko dobil mesto mladega raziskovalca na fakulteti.

Govorim (sicer ne tekoŸe) nemçko in angleçko. Glede na smer mojega çtudija je jasno, da dosti bolje obvladam angleçŸino in jo tudi veliko veŸ uporabljam, da pa mi tudi nemçŸina ne gre slabo sem se prepriŸal letos na strokovnem izletu na Ce-bit v Hannovru. Vajen sem delati (celodnevno) z raŸunalnikom in obvladam vsaj temeljne stvari v veŸini pogostejçih operacijskih sistemov (DOS, Windows, OS/2, UNIX). Obvladam tudi veŸ programskih jezikov (C/C++, Pascal, Prolog) in se zelo hitro nauŸim novih.

Zame bi bilo idealno delati pri razvoju ali preskuçanju programov, çe posebno pa bi me zanimalo delo, pri katerem se nauŸiç kaj novega - s sodelovanjem s strokovnjaki z drugih podroŸij. Prav tako naj delo ne bo enoliŸno, monotono, temveŸ razgibano, z gibljivim delovnim Ÿasom - saj ugotavljam, da najveŸ naredim tedaj, ko so vse pisarne in laboratoriji §e zaprti. Tako se dogaja, da odhajam iz laboratorijev fakultete ob 22. uri ali pa çe pozneje, zaradi nujnega dela sem ostal v raŸunalnicah tudi §e do çtirih zjutraj.

Ker dela v zahodni Gorenjski (blizu domaŸega kraja) najbr§ ne bo, sem pripravljen delati kjer koli, najraje pa v bli§njih mestih (severozahodna Slovenija z Ljubljano vred), ali v njihovi okolici. Vojaçkega roka çe nisem odslu§il.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96232y.htm