* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Damjan Demšar

4281 MOJSTRANA, Jakoba Aljaža 27
E-mail: damjan.demsar@snet.fri.uni-lj.

Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani, programska oprema (VIS)

Študij bom predvidoma končal septembra 1996. Delati si želim predvsem v razvoju in testiranju programske opreme (ali pri računalniški podpori razvoja drugih stvari).
Osnovno in srednjo šolo sem obiskoval na Jesenicah. Vseh dvanajst let sem bil odličnjak. Vse od četrtega razreda osnovne šole sem se udeleževal raznih tekmovanj (iz matematike, fizike, računalništva, kemije). Na le-teh sem dosegel tudi kar nekaj uspehov. Tako sem med drugim dosegel v osnovni šoli vsa mogoča Vegova priznanja (dve zlati, tri srebrna in pet bronastih) ter četrto mesto na republiškem tekmovanju iz računalništva.

Že po osnovni šoli sem razmišljal o nadaljnjem izobraževanju v smeri računalništva, vendar se mi je zdela srednja računalniška šola v Kranju malo predaleč (zaradi vsakdanje vožnje), poleg tega pa se program v njej ni veliko razlikoval od naravoslovno-matematičnega, bil je le ožje usmerjen. Zaradi tega sem se vpisal na naravoslovno-matematični program Centra za srednje usmerjeno izbraževanje na Jesenicah. Tudi v srednji šoli sem se udeleževal tekmovanj: tedanjih republiških (kasnejših državnih) tekmovanj iz matematike, fizike, kemije, računalništva in nemščine. Prejel sem nekaj pohval in nagrad, najbolj pa sem ponosen na tretjo nagrado na državnem (slovenskem) tekmovanju iz matematike v četrtem letniku (to je pomenilo peto ali šesto mesto v matematiki v Sloveniji v moji generaciji).

Ob koncu srednje šole sem razmišljal o študiju v treh smereh: matematiki, fiziki ali računalništvu. Odločil sem se za računalništvo, ki me je takrat bolj zanimalo in mi ponujalo več izzivov. Ni mi žal, da sem se odločil študirati računalništvo, saj mi je blizu in mi zmeraj znova zbuja zanimanje. Vendar me kljub študiju računalništva ni prenehala zanimati matematika in bi jo, če bi bilo potrebno, študiral tudi zdaj (ali kdaj kasneje).

Zdaj ko se bližam koncu študija (v tem trenutku - konec maja 96 - imam še pet izpitov, vse iz drugega semestra četrtega letnika, ki ga zdaj obiskujem), razmišljam o nadaljevanju študija na naši fakulteti - o magistrskem študiju (le tega lahko vpišem takoj po diplomi, saj imam trenutno povprečno oceno izpitov in vaj več kot 9,5). Zaradi magistrskega študija bom poskušal opraviti vse izpite, ki jih še imam in tudi diplomo do konca septembra 1996, kajti vse kaže, da bom lahko dobil mesto mladega raziskovalca na fakulteti.

Govorim (sicer ne tekoče) nemško in angleško. Glede na smer mojega študija je jasno, da dosti bolje obvladam angleščino in jo tudi veliko več uporabljam, da pa mi tudi nemščina ne gre slabo sem se prepričal letos na strokovnem izletu na Ce-bit v Hannovru. Vajen sem delati (celodnevno) z računalnikom in obvladam vsaj temeljne stvari v večini pogostejših operacijskih sistemov (DOS, Windows, OS/2, UNIX). Obvladam tudi več programskih jezikov (C/C++, Pascal, Prolog) in se zelo hitro naučim novih.

Zame bi bilo idealno delati pri razvoju ali preskušanju programov, še posebno pa bi me zanimalo delo, pri katerem se naučiš kaj novega - s sodelovanjem s strokovnjaki z drugih področij. Prav tako naj delo ne bo enolično, monotono, temveč razgibano, z gibljivim delovnim časom - saj ugotavljam, da največ naredim tedaj, ko so vse pisarne in laboratoriji že zaprti. Tako se dogaja, da odhajam iz laboratorijev fakultete ob 22. uri ali pa še pozneje, zaradi nujnega dela sem ostal v računalnicah tudi že do štirih zjutraj.

Ker dela v zahodni Gorenjski (blizu domačega kraja) najbrž ne bo, sem pripravljen delati kjer koli, najraje pa v bližnjih mestih (severozahodna Slovenija z Ljubljano vred), ali v njihovi okolici. Vojaškega roka še nisem odslužil.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96232y.htm