* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Nadja Svetlin

4270 JESENICE, Cesta 1. maja 20
Telefon: (064) 81 069

Visoka çola za socialno delo v Ljubljani, socialno delo-duçevno zdravje

ætudij bom predvidoma konŸala oktobra 1997. Delati si §elim predvsem na centru za socialno delo - tematika dru§ine ali pa v domu upokojencev.
Osnovno çolo sem konŸala na Jesenicah. Med çolanjem sem sodelovala na razliŸnih tekmovanjih: iz matematike, Vesele çole, in kar je najpomembnejçe aktivno sem igrala çah (çolska tekmovanja in v çahovskem klubu). Dosegala sem dobre uspehe: na gorenjskem prvenstvu sem bila dvakrat prva, in to mi je omogoŸilo udele§bo na tekmovanjih za republiçka prvenstva, tako posamezno kot tudi skupinsko.

Srednjo dru§boslovno çolo sem obiskovala na Jesenicah. V tem Ÿasu sem se ukvarjala z inçtrukcijami, predvsem iz matematike. ¦e v tem obdobju sem se zanimala za socialno problematiko, vendar mi srednja çola ni mogla dati znanja s tega podroŸja. Zato sem se odloŸila, da se bom vpisala na çolo, kjer bodo zadostili mojim potrebam po razçirjenem znanju iz psihologije in socialne problematike. Sprejemne izpite sem delala na filozofski fakulteti - smer psihologija, in na visoki çoli za socialno delo. Na obeh çolah sem jih uspeçno opravila, odloŸila pa sem se za çtudij na Visoki çoli za socialno delo v Ljubljani, saj je le-ta ustrezala mojim priŸakovanjem.

¦e v prvem letniku sem zaŸela sodelovati v razliŸnih prostovoljnih dejavnostih. Ukvarjala sem se z §ensko problematiko (nasilje nad §enskami, feminizem) in delala tudi z mladostniki. ¦e tedaj sem se na podlagi dela z mladostniki zaŸela zanimati za dru§insko problematiko. Odkrivala sem razliŸne prijeme in teorije.

Poleg tega, da sem se uspeçno ukvarjala z nekaj varovanci, sem obiskovala razne seminarje npr.: trening asertivnosti (kako uporabniku dvigniti samozavest, odkriti njegovo lastno identiteto), razne delavnice (o alternativnih vidikih duçevnega zdravja) ipd. Spoznala sem kako delujejo skupine za samopomoŸ in tudi razliŸne organizacije za duçevno zdravje. V tretjem letniku sem opravljala prostovoljno delo na æentu (alternativna organizacija za zdravljenje psihiŸnih motenj) in spoznala predvsem alternativni vidik pomoŸi uporabnikom s psihiŸnimi te§avami. Odkrila sem, da je pri tem delu çe precej pomankljivosti (predvsem premalo denarja). Drugi naŸin sem spoznala na Centru za mentalno zdravje, tam sem se nauŸila predvsem skupinskega dela z vidika tradicionalne psihiatrije. S tretjim naŸinom ali sistemskim prijemom sem se seznanila v skupini za samopomoŸ pod taktirko dr. Mirana Mo§ine ter na predavanjih dr. Bernarda Stritiha in dr. Gabi ¬aŸinoviŸ VogrinŸiŸ. Tako se je moje zanimanje za sistemski vidik çe poveŸalo. Zato skuçam v skupini za samopomoŸ, ki jo vodim na Altri (odbor za novosti v duçevnem zdravju), vpeljati tudi nekaj vidikov sistemske teorije. Skupino vodim §e kar nekaj Ÿasa, pri tem opa§am, da se je moje zanimanje za skupinsko delo çe poveŸalo. Zanima me predvsem skupinska dinamika, zato bi rada zdru§ila to znanje z znanjem o dru§ini tako, da bi pomagala dru§inam pri premagovanju te§av.

Smisel socialnega dela pa ni samo ukvarjanje z ljudmi s psihiŸnimi motnjami, temveŸ tudi s tistimi, ki so jih dogodki v §ivljenju, telesne napake, neustrezne dru§inske razmere, razliŸne oblike diskriminacij in navsezadnje ekskomunikacij privedle na obrobje dru§benega dogajanja. Moja usmeritev in delovanje temeljita na tem, da jih po principu spiralne poti z logoterapevtskim prijemom usmerim tako, da najdejo smisel in polnost §ivljenja, pa tudi pot v §ivljenje, primerno dru§benim normam.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96231y.htm