* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Nadja Svetlin

4270 JESENICE, Cesta 1. maja 20
Telefon: (064) 81 069

Visoka šola za socialno delo v Ljubljani, socialno delo-duševno zdravje

Študij bom predvidoma končala oktobra 1997. Delati si želim predvsem na centru za socialno delo - tematika družine ali pa v domu upokojencev.
Osnovno šolo sem končala na Jesenicah. Med šolanjem sem sodelovala na različnih tekmovanjih: iz matematike, Vesele šole, in kar je najpomembnejše aktivno sem igrala šah (šolska tekmovanja in v šahovskem klubu). Dosegala sem dobre uspehe: na gorenjskem prvenstvu sem bila dvakrat prva, in to mi je omogočilo udeležbo na tekmovanjih za republiška prvenstva, tako posamezno kot tudi skupinsko.

Srednjo družboslovno šolo sem obiskovala na Jesenicah. V tem času sem se ukvarjala z inštrukcijami, predvsem iz matematike. Že v tem obdobju sem se zanimala za socialno problematiko, vendar mi srednja šola ni mogla dati znanja s tega področja. Zato sem se odločila, da se bom vpisala na šolo, kjer bodo zadostili mojim potrebam po razširjenem znanju iz psihologije in socialne problematike. Sprejemne izpite sem delala na filozofski fakulteti - smer psihologija, in na visoki šoli za socialno delo. Na obeh šolah sem jih uspešno opravila, odločila pa sem se za študij na Visoki šoli za socialno delo v Ljubljani, saj je le-ta ustrezala mojim pričakovanjem.

Že v prvem letniku sem začela sodelovati v različnih prostovoljnih dejavnostih. Ukvarjala sem se z žensko problematiko (nasilje nad ženskami, feminizem) in delala tudi z mladostniki. Že tedaj sem se na podlagi dela z mladostniki začela zanimati za družinsko problematiko. Odkrivala sem različne prijeme in teorije.

Poleg tega, da sem se uspešno ukvarjala z nekaj varovanci, sem obiskovala razne seminarje npr.: trening asertivnosti (kako uporabniku dvigniti samozavest, odkriti njegovo lastno identiteto), razne delavnice (o alternativnih vidikih duševnega zdravja) ipd. Spoznala sem kako delujejo skupine za samopomoč in tudi različne organizacije za duševno zdravje. V tretjem letniku sem opravljala prostovoljno delo na Šentu (alternativna organizacija za zdravljenje psihičnih motenj) in spoznala predvsem alternativni vidik pomoči uporabnikom s psihičnimi težavami. Odkrila sem, da je pri tem delu še precej pomankljivosti (predvsem premalo denarja). Drugi način sem spoznala na Centru za mentalno zdravje, tam sem se naučila predvsem skupinskega dela z vidika tradicionalne psihiatrije. S tretjim načinom ali sistemskim prijemom sem se seznanila v skupini za samopomoč pod taktirko dr. Mirana Možine ter na predavanjih dr. Bernarda Stritiha in dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič. Tako se je moje zanimanje za sistemski vidik še povečalo. Zato skušam v skupini za samopomoč, ki jo vodim na Altri (odbor za novosti v duševnem zdravju), vpeljati tudi nekaj vidikov sistemske teorije. Skupino vodim že kar nekaj časa, pri tem opažam, da se je moje zanimanje za skupinsko delo še povečalo. Zanima me predvsem skupinska dinamika, zato bi rada združila to znanje z znanjem o družini tako, da bi pomagala družinam pri premagovanju težav.

Smisel socialnega dela pa ni samo ukvarjanje z ljudmi s psihičnimi motnjami, temveč tudi s tistimi, ki so jih dogodki v življenju, telesne napake, neustrezne družinske razmere, različne oblike diskriminacij in navsezadnje ekskomunikacij privedle na obrobje družbenega dogajanja. Moja usmeritev in delovanje temeljita na tem, da jih po principu spiralne poti z logoterapevtskim prijemom usmerim tako, da najdejo smisel in polnost življenja, pa tudi pot v življenje, primerno družbenim normam.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96231y.htm