* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Jo`e Torkar

4247 ZGORNJE GORJE, Podhom 64b
Telefon: (064) 725 606
E-mail: joze.torkar@uni-lj.si

Fakulteta za strojni{tvo v Ljubljani, proizvodno strojni{tvo, modul B (avtomatizacija in mehatronika)

[tudij bom predvidoma kon~al decembra 1996. Delati si `elim predvsem v avtomatizaciji in mehatroniki, v razvoju, uvajanju standarda kakovosti (ISO 9001) v podjetja.
Osnovno {olo sem obiskoval v Gorjah pri Bledu in jo vsa leta kon~eval z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodeloval pri raznih kro`kih (modelarski, fotografski, dramski, idr.) in se udele`eval razli~nih tekmovanj. Omenim naj predvsem tekmovanja iz matematike, na katerih sem zadnja tri leta prejel bronasta Vegova priznanja, kemijsko tekmovanje Gorenjske, Cankarjevo priznanje za tekomovanje v znanju slovenskega jezika, sodelovanje na treh sre~anjih mladih tehnikov Gorenjske (~olni M^02, jadrnice A2, rakete).

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisal v srednjo strojno {olo na Jesenicah. Vse {tiri letnike sem opravil z odliko, poleg tega pa sodeloval na ob~inskih tekmovanjih iz matematike, in na teh zadnja tri leta dosegel lepe uspehe ({esto, drugo in prvo mesto); udele`il sem se tudi 35. dr`avnega tekmovanja iz matematike in se uvrstil na 18. mesto. V ~etrtem letniku sem izdelal seminarsko nalogo na temo Alternativni viri energije (Mo`nosti izkori{~anja son~ne energije na Gorenjskem). @e v srednji {oli sem za~el spolnjevati znanje iz informacijskih tehnologij v podjetju Pertech Bled, in se seznanil z na~rtovanjem ra~unalni{kih omre`ij.

Po zaklju~nem izpitu sem uspe{no opravil sprejemne izpite na Fakulteti za strojni{tvo v Ljubljani. Med {tudijem sem se odlo~il za smer proizvodno strojni{tvo in v zadnjem letniku izbral modul Avtomatizacija in mehatronika; v njem se mi je pod vodstvom prof. dr. Janeza Peklenika uresni~ila `elja po spopolnitvi znanja iz ra~unalni{tva in informatike. [tudij v tem modulu je usmerjen v izdelavo projektnih nalog, katerih cilji so delujo~i prototipi. Za izdelavo projektov smo oblikovali skupine, te pa razdelili v podskupine za posamezna podro~ja (konstrukcija, tehnologija, na~rtovanje krmiljenja sistema, ra~unalni{ko programiranje). Vodil sem projekt Koda, v na{i delovni skupini pa je bilo osem {tudentov. Nalogi vodje sta bili na~rtovanje in usklajevanje dela podskupin in skupine kot celote. Na{a naloga je bila razviti, konstruirati in izdelati prototip laserskega sistema CNC za ozna~evanje kovinskih objektov s ~rtno kodo. Izdelana naloga obravnava problem ra~unalni{ko podprtega ozna~evanja in branja oznak na kovinskih objektih. Pri izdelavi projekta smo opravili tele faze dela: ra~unalni{ko podprto konstruiranje (AutoCAD) z uporabo metode kon~nih elementov, ra~unalni{ko podprto na~rtovanje izdelave (EXAPT), numeri~no krmiljena obdelava, ra~unalni{ko podprta kontrola kakovosti, zasnova krmilne programske opreme (Borland C++) in spoznavanje programskega orodja Pro-ENGINEER. Projekti so bili zasnovani na na~elu simultanega in`enirstva, tako da so dejavnosti potekale vzporedno. Izdelava projekta je bila zame nadvse koristna, saj sem spoznal polo`aj, ki je skoraj identi~en pravi proizvodnji (~asovna in denarna stiska). Kot vodja skupine sem se ukvarjal tudi z razli~nimi te`avami pri vodenju ljudi in si tako pridobil precej izku{enj. Poleg prej omenjenega programskega orodja sem med {tudijem spoznal {e: Word, Excel, Mathcad, MS Project, CorelDRAW, Designer in PhotoFinish.

Kot strokovni sodelavec sem delal tudi v skupini {tudentk Ekonomske fakultete v Ljubljani. Pri predmetu podjetni{tvo smo izdelali poslovni na~rt podjetja TESNILA d.o.o.

Ker fakulteta nikoli ni izpolnila vseh mojih pri~akovanj, sem v ~etrtem letniku za~el sodelovati pri vpeljavanju standarda kakovosti ISO 9001 v mala podjetja, v podjetju EL-TEC Mulej na Bledu.

Vsa ta leta sem in{truiral matematiko, fiziko in druge predmete s podro~ja strojni{tva. Poleg tega sem si med {tudijem spopolnil znanje angle{kega jezika do aktivne stopnje in nem{kega jezika do pasivne.

Letos jeseni se na{a skupina pod vodstvom mentorja prof. dr. Janeza Peklenika odpravlja na strokovno ekskurzijo v ZDA, da si bomo ogledali nekaj znanih podjetij (General Motors, Chrysler, Boeing, Hewlett Packard, Hope, Caterpillar, Milacron, Fanuc Robotics) in univerz (Wayne University, University of Michigan, Caltech, Berkley). Za nas bo tak{en vpogled v tehnolo{ko zelo razvito industrijo, ki postaja tudi za Slovenijo ~edalje pomembnej{a, izredna prilo`nost za {irjenje obzorja.

Po kon~anem {tudiju na Fakulteti za strojni{tvo nameravam doslej nabrano znanje po nekajletnih delovnih izku{njah obogatiti in povezati tudi s katerim drugim podro~jem. Vpisal bi se rad na {tudij mened`menta (MBA) ali na podiplomski magistrski program Ustanavljanje, poslovodenje in svetovanje manj{im podjetjem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Z odlo~itvijo za ta {tudij `elim raz{iriti svoje znanje tudi na podro~je ekonomije.

Po diplomi bi se rad zaposlil v delovno razgibanem in ustvarjalnem podjetju, ki bi mi omogo~ilo nadaljnji vsestranski razvoj in napredek. Delati `elim v skupini judi, s pomo~jo katerih bom lahko izkazal svoje znanje in sposobnosti, ter jih tudi razvijal. Da bi delo ~im bolje opravljal, sem se pripravljen {e izobra`evati in usposabljati.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96228y.htm