* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Jo§e Torkar

4247 ZGORNJE GORJE, Podhom 64b
Telefon: (064) 725 606
E-mail: joze.torkar@uni-lj.si

Fakulteta za strojniçtvo v Ljubljani, proizvodno strojniçtvo, modul B (avtomatizacija in mehatronika)

ætudij bom predvidoma konŸal decembra 1996. Delati si §elim predvsem v avtomatizaciji in mehatroniki, v razvoju, uvajanju standarda kakovosti (ISO 9001) v podjetja.
Osnovno çolo sem obiskoval v Gorjah pri Bledu in jo vsa leta konŸeval z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem sodeloval pri raznih kro§kih (modelarski, fotografski, dramski, idr.) in se udele§eval razliŸnih tekmovanj. Omenim naj predvsem tekmovanja iz matematike, na katerih sem zadnja tri leta prejel bronasta Vegova priznanja, kemijsko tekmovanje Gorenjske, Cankarjevo priznanje za tekomovanje v znanju slovenskega jezika, sodelovanje na treh sreŸanjih mladih tehnikov Gorenjske (Ÿolni M¬02, jadrnice A2, rakete).

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisal v srednjo strojno çolo na Jesenicah. Vse çtiri letnike sem opravil z odliko, poleg tega pa sodeloval na obŸinskih tekmovanjih iz matematike, in na teh zadnja tri leta dosegel lepe uspehe (çesto, drugo in prvo mesto); udele§il sem se tudi 35. dr§avnega tekmovanja iz matematike in se uvrstil na 18. mesto. V Ÿetrtem letniku sem izdelal seminarsko nalogo na temo Alternativni viri energije (Mo§nosti izkoriçŸanja sonŸne energije na Gorenjskem). ¦e v srednji çoli sem zaŸel spolnjevati znanje iz informacijskih tehnologij v podjetju Pertech Bled, in se seznanil z naŸrtovanjem raŸunalniçkih omre§ij.

Po zakljuŸnem izpitu sem uspeçno opravil sprejemne izpite na Fakulteti za strojniçtvo v Ljubljani. Med çtudijem sem se odloŸil za smer proizvodno strojniçtvo in v zadnjem letniku izbral modul Avtomatizacija in mehatronika; v njem se mi je pod vodstvom prof. dr. Janeza Peklenika uresniŸila §elja po spopolnitvi znanja iz raŸunalniçtva in informatike. ætudij v tem modulu je usmerjen v izdelavo projektnih nalog, katerih cilji so delujoŸi prototipi. Za izdelavo projektov smo oblikovali skupine, te pa razdelili v podskupine za posamezna podroŸja (konstrukcija, tehnologija, naŸrtovanje krmiljenja sistema, raŸunalniçko programiranje). Vodil sem projekt Koda, v naçi delovni skupini pa je bilo osem çtudentov. Nalogi vodje sta bili naŸrtovanje in usklajevanje dela podskupin in skupine kot celote. Naça naloga je bila razviti, konstruirati in izdelati prototip laserskega sistema CNC za oznaŸevanje kovinskih objektov s Ÿrtno kodo. Izdelana naloga obravnava problem raŸunalniçko podprtega oznaŸevanja in branja oznak na kovinskih objektih. Pri izdelavi projekta smo opravili tele faze dela: raŸunalniçko podprto konstruiranje (AutoCAD) z uporabo metode konŸnih elementov, raŸunalniçko podprto naŸrtovanje izdelave (EXAPT), numeriŸno krmiljena obdelava, raŸunalniçko podprta kontrola kakovosti, zasnova krmilne programske opreme (Borland C++) in spoznavanje programskega orodja Pro-ENGINEER. Projekti so bili zasnovani na naŸelu simultanega in§enirstva, tako da so dejavnosti potekale vzporedno. Izdelava projekta je bila zame nadvse koristna, saj sem spoznal polo§aj, ki je skoraj identiŸen pravi proizvodnji (Ÿasovna in denarna stiska). Kot vodja skupine sem se ukvarjal tudi z razliŸnimi te§avami pri vodenju ljudi in si tako pridobil precej izkuçenj. Poleg prej omenjenega programskega orodja sem med çtudijem spoznal çe: Word, Excel, Mathcad, MS Project, CorelDRAW, Designer in PhotoFinish.

Kot strokovni sodelavec sem delal tudi v skupini çtudentk Ekonomske fakultete v Ljubljani. Pri predmetu podjetniçtvo smo izdelali poslovni naŸrt podjetja TESNILA d.o.o.

Ker fakulteta nikoli ni izpolnila vseh mojih priŸakovanj, sem v Ÿetrtem letniku zaŸel sodelovati pri vpeljavanju standarda kakovosti ISO 9001 v mala podjetja, v podjetju EL-TEC Mulej na Bledu.

Vsa ta leta sem inçtruiral matematiko, fiziko in druge predmete s podroŸja strojniçtva. Poleg tega sem si med çtudijem spopolnil znanje angleçkega jezika do aktivne stopnje in nemçkega jezika do pasivne.

Letos jeseni se naça skupina pod vodstvom mentorja prof. dr. Janeza Peklenika odpravlja na strokovno ekskurzijo v ZDA, da si bomo ogledali nekaj znanih podjetij (General Motors, Chrysler, Boeing, Hewlett Packard, Hope, Caterpillar, Milacron, Fanuc Robotics) in univerz (Wayne University, University of Michigan, Caltech, Berkley). Za nas bo takçen vpogled v tehnoloçko zelo razvito industrijo, ki postaja tudi za Slovenijo Ÿedalje pomembnejça, izredna prilo§nost za çirjenje obzorja.

Po konŸanem çtudiju na Fakulteti za strojniçtvo nameravam doslej nabrano znanje po nekajletnih delovnih izkuçnjah obogatiti in povezati tudi s katerim drugim podroŸjem. Vpisal bi se rad na çtudij mened§menta (MBA) ali na podiplomski magistrski program Ustanavljanje, poslovodenje in svetovanje manjçim podjetjem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Z odloŸitvijo za ta çtudij §elim razçiriti svoje znanje tudi na podroŸje ekonomije.

Po diplomi bi se rad zaposlil v delovno razgibanem in ustvarjalnem podjetju, ki bi mi omogoŸilo nadaljnji vsestranski razvoj in napredek. Delati §elim v skupini judi, s pomoŸjo katerih bom lahko izkazal svoje znanje in sposobnosti, ter jih tudi razvijal. Da bi delo Ÿim bolje opravljal, sem se pripravljen çe izobra§evati in usposabljati.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96228y.htm