* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Jože Torkar

4247 ZGORNJE GORJE, Podhom 64b
Telefon: (064) 725 606
E-mail: joze.torkar@uni-lj.si

Fakulteta za strojništvo v Ljubljani, proizvodno strojništvo, modul B (avtomatizacija in mehatronika)

Študij bom predvidoma končal decembra 1996. Delati si želim predvsem v avtomatizaciji in mehatroniki, v razvoju, uvajanju standarda kakovosti (ISO 9001) v podjetja.
Osnovno šolo sem obiskoval v Gorjah pri Bledu in jo vsa leta končeval z odličnim uspehom. Med šolanjem sem sodeloval pri raznih krožkih (modelarski, fotografski, dramski, idr.) in se udeleževal različnih tekmovanj. Omenim naj predvsem tekmovanja iz matematike, na katerih sem zadnja tri leta prejel bronasta Vegova priznanja, kemijsko tekmovanje Gorenjske, Cankarjevo priznanje za tekomovanje v znanju slovenskega jezika, sodelovanje na treh srečanjih mladih tehnikov Gorenjske (čolni MČ02, jadrnice A2, rakete).

Po končani osnovni šoli sem se vpisal v srednjo strojno šolo na Jesenicah. Vse štiri letnike sem opravil z odliko, poleg tega pa sodeloval na občinskih tekmovanjih iz matematike, in na teh zadnja tri leta dosegel lepe uspehe (šesto, drugo in prvo mesto); udeležil sem se tudi 35. državnega tekmovanja iz matematike in se uvrstil na 18. mesto. V četrtem letniku sem izdelal seminarsko nalogo na temo Alternativni viri energije (Možnosti izkoriščanja sončne energije na Gorenjskem). Že v srednji šoli sem začel spolnjevati znanje iz informacijskih tehnologij v podjetju Pertech Bled, in se seznanil z načrtovanjem računalniških omrežij.

Po zaključnem izpitu sem uspešno opravil sprejemne izpite na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Med študijem sem se odločil za smer proizvodno strojništvo in v zadnjem letniku izbral modul Avtomatizacija in mehatronika; v njem se mi je pod vodstvom prof. dr. Janeza Peklenika uresničila želja po spopolnitvi znanja iz računalništva in informatike. Študij v tem modulu je usmerjen v izdelavo projektnih nalog, katerih cilji so delujoči prototipi. Za izdelavo projektov smo oblikovali skupine, te pa razdelili v podskupine za posamezna področja (konstrukcija, tehnologija, načrtovanje krmiljenja sistema, računalniško programiranje). Vodil sem projekt Koda, v naši delovni skupini pa je bilo osem študentov. Nalogi vodje sta bili načrtovanje in usklajevanje dela podskupin in skupine kot celote. Naša naloga je bila razviti, konstruirati in izdelati prototip laserskega sistema CNC za označevanje kovinskih objektov s črtno kodo. Izdelana naloga obravnava problem računalniško podprtega označevanja in branja oznak na kovinskih objektih. Pri izdelavi projekta smo opravili tele faze dela: računalniško podprto konstruiranje (AutoCAD) z uporabo metode končnih elementov, računalniško podprto načrtovanje izdelave (EXAPT), numerično krmiljena obdelava, računalniško podprta kontrola kakovosti, zasnova krmilne programske opreme (Borland C++) in spoznavanje programskega orodja Pro-ENGINEER. Projekti so bili zasnovani na načelu simultanega inženirstva, tako da so dejavnosti potekale vzporedno. Izdelava projekta je bila zame nadvse koristna, saj sem spoznal položaj, ki je skoraj identičen pravi proizvodnji (časovna in denarna stiska). Kot vodja skupine sem se ukvarjal tudi z različnimi težavami pri vodenju ljudi in si tako pridobil precej izkušenj. Poleg prej omenjenega programskega orodja sem med študijem spoznal še: Word, Excel, Mathcad, MS Project, CorelDRAW, Designer in PhotoFinish.

Kot strokovni sodelavec sem delal tudi v skupini študentk Ekonomske fakultete v Ljubljani. Pri predmetu podjetništvo smo izdelali poslovni načrt podjetja TESNILA d.o.o.

Ker fakulteta nikoli ni izpolnila vseh mojih pričakovanj, sem v četrtem letniku začel sodelovati pri vpeljavanju standarda kakovosti ISO 9001 v mala podjetja, v podjetju EL-TEC Mulej na Bledu.

Vsa ta leta sem inštruiral matematiko, fiziko in druge predmete s področja strojništva. Poleg tega sem si med študijem spopolnil znanje angleškega jezika do aktivne stopnje in nemškega jezika do pasivne.

Letos jeseni se naša skupina pod vodstvom mentorja prof. dr. Janeza Peklenika odpravlja na strokovno ekskurzijo v ZDA, da si bomo ogledali nekaj znanih podjetij (General Motors, Chrysler, Boeing, Hewlett Packard, Hope, Caterpillar, Milacron, Fanuc Robotics) in univerz (Wayne University, University of Michigan, Caltech, Berkley). Za nas bo takšen vpogled v tehnološko zelo razvito industrijo, ki postaja tudi za Slovenijo čedalje pomembnejša, izredna priložnost za širjenje obzorja.

Po končanem študiju na Fakulteti za strojništvo nameravam doslej nabrano znanje po nekajletnih delovnih izkušnjah obogatiti in povezati tudi s katerim drugim področjem. Vpisal bi se rad na študij menedžmenta (MBA) ali na podiplomski magistrski program Ustanavljanje, poslovodenje in svetovanje manjšim podjetjem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Z odločitvijo za ta študij želim razširiti svoje znanje tudi na področje ekonomije.

Po diplomi bi se rad zaposlil v delovno razgibanem in ustvarjalnem podjetju, ki bi mi omogočilo nadaljnji vsestranski razvoj in napredek. Delati želim v skupini judi, s pomočjo katerih bom lahko izkazal svoje znanje in sposobnosti, ter jih tudi razvijal. Da bi delo čim bolje opravljal, sem se pripravljen še izobraževati in usposabljati.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96228y.htm