* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Klemen Kobilica

4247 ZGORNJE GORJE, Zgornje Gorje 95
Telefon: (064) 725 873

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, tehni{ka fizika

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1996. Delati si `elim predvsem v raziskavah, razvoju, tudi ekonomiji, ra~unalni{tvu. Svoje delo si ne predstavljam nujno povezano s fiziko, saj me zanima {e polno drugih stvari..
Osnovno {olo sem obiskoval na Bledu in vse razrede kon~al z odli~nim uspehom. Poleg tega sem {tirikrat tekmoval v Veseli {oli in se vsakokrat uvrstil na republi{ko tekmovanje. Tudi tam sem bil zmeraj uspe{en: dvakrat sem zasedel drugo mesto, dvakrat pa sem bil najbolj{i. Dobil sem tudi tri bronasta Vegova priznanja na tekmovanjih iz matematike.

Pri izbiri srednje {ole sem se zlahka odlo~il za zdaj{njo gimnazijo Jesenice. Ker sta me `e od nekdaj bolj privla~ila naravoslovje in tehnika, sem se vpisal na naravoslovno smer. V vseh {tirih srednje{olskih letih sem dosegel prav dober uspeh. Bil sem tudi na nekaj republi{kih tekmovanjih, trikrat na fizikalnem in enkrat na ra~unalni{kem.

Dokaj uspe{no sem deset let tekmoval v alpskem smu~anju. @al sem zaradi po{kodb in odlo~itve, da je {ola pomembnej{a, v drugem letniku srednje {ole to opustil.

Izbira fakultete je bila veliko te`ja kot izbira srednje {ole. Po dalj{em premi{ljevanju sem se odlo~il za {tudij fizike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, Oddelku za fizko (to je zdaj samostojna Fakulteta za matematiko in fiziko, Oddelek za fiziko). Voja{~ino sem odslu`il v letih 1989/90 in se 1990 vpisal v prvi letnik. Trenutno sem absolvent in pripravljam diplomsko nalogo iz optike, natan~neje laserjev.

Med {tudijem sem se moral nau~iti tudi uporabljati ra~unalnik, delno sem ga obvladal `e prej. Nau~il sem se dela z operacijskimi sistemi DOS, Windows, Windows 95 in z mnogimi uporabnimi programi, ki potekajo v teh okoljih. To podro~je se mi zdi ~edalje zanimivej{e in mu namenjam veliko ~asa. Tako zdaj predavam na te~ajih Word for Windows pri podjetjih Altibok in Altira, s podjetjem Yesco pa sodelujem pri programiranju prosto programabilnih enot za avtomatizacijo linij v tovarnah. Tudi ~edalje popularnej{i internet mi ni neznanka.

Od tujih jezikov aktivno obvladam angle{kega, "pilim" ga na raznih potovanjih. Pasivno znam nem{ki jezik, ker sem se ga manj u~il. Zato sem se lani odpravil na dvotedenske {tudijske po~itnice v Nem~ijo, v organizaciji AEGEE (Association des Etats Generaux des Etudiants de l'Europe), katere ~lan sem. Po nekaterih merilih sta danes tuja jezika tudi hrva{ki in srbski jezik, zato naj dodam, da tudi ta dva obvladam.

Omenim naj {e, da sem ~lan predsedstva Kluba radovlji{kih {tudentov, odgovoren za izobra`evanje. Ve~ let se `e ukvarjam z in{truiranjem.

In {e o na~rtih in pri~akovanjih glede zaposlitve in poklicne kariere. Najprej: zelo si `elim nadaljevati {tudij. Veliko sem razmi{ljal o tem, da bi se vpisal na podiplomski program na Ekonomski fakulteti. Tehni~no-ekonomski profil izobrazbe se mi zdi namre~ zelo zanimiv. Od svojega prihodnjega zaposlovalca pri~akujem, da mi bo omogo~il uresni~iti `eljo po izobra`evanju na razli~nih podro~jih in zanimivem delu. Zanima me predvsem dinami~no, neenoli~no delo. Podro~je in kraj zaposlitve nista toliko pomembna. Pripravljen sem se namre~ preusmeriti tudi na katero drugo podro~je, razen fizike. To bi bil dodaten izziv.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96226y.htm