* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Klemen Kobilica

4247 ZGORNJE GORJE, Zgornje Gorje 95
Telefon: (064) 725 873

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, tehniçka fizika

ætudij bom predvidoma konŸal oktobra 1996. Delati si §elim predvsem v raziskavah, razvoju, tudi ekonomiji, raŸunalniçtvu. Svoje delo si ne predstavljam nujno povezano s fiziko, saj me zanima çe polno drugih stvari..
Osnovno çolo sem obiskoval na Bledu in vse razrede konŸal z odliŸnim uspehom. Poleg tega sem çtirikrat tekmoval v Veseli çoli in se vsakokrat uvrstil na republiçko tekmovanje. Tudi tam sem bil zmeraj uspeçen: dvakrat sem zasedel drugo mesto, dvakrat pa sem bil najboljçi. Dobil sem tudi tri bronasta Vegova priznanja na tekmovanjih iz matematike.

Pri izbiri srednje çole sem se zlahka odloŸil za zdajçnjo gimnazijo Jesenice. Ker sta me §e od nekdaj bolj privlaŸila naravoslovje in tehnika, sem se vpisal na naravoslovno smer. V vseh çtirih srednjeçolskih letih sem dosegel prav dober uspeh. Bil sem tudi na nekaj republiçkih tekmovanjih, trikrat na fizikalnem in enkrat na raŸunalniçkem.

Dokaj uspeçno sem deset let tekmoval v alpskem smuŸanju. ¦al sem zaradi poçkodb in odloŸitve, da je çola pomembnejça, v drugem letniku srednje çole to opustil.

Izbira fakultete je bila veliko te§ja kot izbira srednje çole. Po daljçem premiçljevanju sem se odloŸil za çtudij fizike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, Oddelku za fizko (to je zdaj samostojna Fakulteta za matematiko in fiziko, Oddelek za fiziko). VojaçŸino sem odslu§il v letih 1989/90 in se 1990 vpisal v prvi letnik. Trenutno sem absolvent in pripravljam diplomsko nalogo iz optike, natanŸneje laserjev.

Med çtudijem sem se moral nauŸiti tudi uporabljati raŸunalnik, delno sem ga obvladal §e prej. NauŸil sem se dela z operacijskimi sistemi DOS, Windows, Windows 95 in z mnogimi uporabnimi programi, ki potekajo v teh okoljih. To podroŸje se mi zdi Ÿedalje zanimivejçe in mu namenjam veliko Ÿasa. Tako zdaj predavam na teŸajih Word for Windows pri podjetjih Altibok in Altira, s podjetjem Yesco pa sodelujem pri programiranju prosto programabilnih enot za avtomatizacijo linij v tovarnah. Tudi Ÿedalje popularnejçi internet mi ni neznanka.

Od tujih jezikov aktivno obvladam angleçkega, "pilim" ga na raznih potovanjih. Pasivno znam nemçki jezik, ker sem se ga manj uŸil. Zato sem se lani odpravil na dvotedenske çtudijske poŸitnice v NemŸijo, v organizaciji AEGEE (Association des Etats Generaux des Etudiants de l'Europe), katere Ÿlan sem. Po nekaterih merilih sta danes tuja jezika tudi hrvaçki in srbski jezik, zato naj dodam, da tudi ta dva obvladam.

Omenim naj çe, da sem Ÿlan predsedstva Kluba radovljiçkih çtudentov, odgovoren za izobra§evanje. VeŸ let se §e ukvarjam z inçtruiranjem.

In çe o naŸrtih in priŸakovanjih glede zaposlitve in poklicne kariere. Najprej: zelo si §elim nadaljevati çtudij. Veliko sem razmiçljal o tem, da bi se vpisal na podiplomski program na Ekonomski fakulteti. TehniŸno-ekonomski profil izobrazbe se mi zdi namreŸ zelo zanimiv. Od svojega prihodnjega zaposlovalca priŸakujem, da mi bo omogoŸil uresniŸiti §eljo po izobra§evanju na razliŸnih podroŸjih in zanimivem delu. Zanima me predvsem dinamiŸno, neenoliŸno delo. PodroŸje in kraj zaposlitve nista toliko pomembna. Pripravljen sem se namreŸ preusmeriti tudi na katero drugo podroŸje, razen fizike. To bi bil dodaten izziv.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96226y.htm