* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Ambro` Perne

4290 TR@I^, Lom pod Stor`i~em 25
Telefon: (064) 55 043

Fakulteta za strojni{tvo v Ljubljani, energetika in procesno strojni{tvo

[tudij bom predvidoma kon~al decembra 1996. Delati si `elim predvsem na podro~ju ogrevanja in klimatizacije objektov, son~nega ogrevanja (pasivna arhitektura).
Ni`je razrede osnovne {ole sem obiskoval v doma~em Lomu, vi{je pa potem v Tr`i~u. Skoraj vsa leta sem kon~al z odli~nim uspehom in se udele`eval raznih tekmovanj ter med drugim prejel srebrno Vegovo priznanje iz matematike. Vse to je pripomoglo, da sem dobil Zoisovo {tipendijo `e za {olanje na gimnaziji v Kranju, tam sem obiskoval Naravoslovno-matemati~ni program. V razredu sem bil zmeraj dejaven, leto dni sem bil tudi glavni urednik {olskega radia. Sodim v generacijo, ki jo je po ve~ letih premora, kljub protestom dijakov, zopet doletel zaklju~ni izpit. Opravil sem ga z odli~nim uspehom.

Leta 1991 sem se po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih vpisal na fakulteto za strojni{tvo, in se po drugem letniku usmeril na smer energetika in procesno strojni{tvo. Po ~etrtem letniku sem s pomo~jo mednarodne organizacije za izmenjavo {tudentskih praks Iaeste od{el na dvomese~no delovno prakso v Nem~ijo. Na univerzi v Kasslu sem sodeloval pri merjenju neprodu{nosti objektov, termografiji in simulacijskih programih. Na fakulteti opravljam zdaj {e zadnje izpite, nato me ~aka {e diplomska naloga.

Pri {tudiju sem si pomagal tudi z ra~unalnikom, predvsem s programoma Word in Excel v okolju Windows. Pedago{ke izku{nje sem si nabiral (in si jih {e) z in{truiranjem fizike in matematike.

@e v srednji {oli sem se u~il nem{kega in angle{kega jezika, oba pa sem na fakulteti {e obogatil s strokovnim izrazjem. K znanju nem{~ine je pripomoglo tudi dvomese~no bivanje v Nem~iji, tako da sem prakso kon~al s pisnim poro~ilom in polurnim govorom ob grafoskopu pred tamkaj{njim univerzitetnim profesorjem. Znanje tujih jezikov si nameravam ob~asno obnavljati z osve`ilnimi te~aji.

Znanje dveh tujih jezikov mi je koristilo tudi na potovanjih po Evropi in Tur~iji. Potovanja sem ve~krat javno predstavil ob diapozitivih. Javno nastopanje mi torej ni tuje. Pustolovsko - raziskovalna `ilica mi {e ne da miru, zato se bom kmalu odpravil tudi na Bli`nji vzhod.

Ker imam tudi smisel za risanje in oblikovanje, sem obiskoval 50-urni te~aj arhitekturnega risanja, leta 1995 pa se mi je kljub gne~i uspelo vpisati na fakulteto za arhitekturo. Zaradi {tevilnih drugih obveznosti je ta {tudij `al ostal nekoliko v senci.

Na delovnem mestu bi rad opravljal zanimivo in raznoliko delo. Zelo sem samostojen, vajen pa sem tudi delati v skupini. Ker sem komunikativen, bi mi ustrezalo delo z ljudmi, rad se odpravim na teren. Z veseljem sem pripravljen sodelovati tudi s tujimi podjetji.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96222y.htm