* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Primo` Kalu`a

4220 [KOFJA LOKA, Frankovo naselje 166
Telefon: (064) 633 142
E-mail: primoz.kaluza@fov.uni-mb.si

Fakulteta za organizacijske vede v Kranju, organizacijska informatika

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem v mened`mentu, mened`mentu kadrovskih virov.
Osnovno {olo sem kon~al v [kofji Loki z odli~nim uspehom, in to mi je pomenilo dobro podlago za nadaljnje {olanje. V prostem ~asu sem se ukvarjal s {portom in taborni{tvom. Kot tabornik sem bil med drugim tudi ~lan delegacije na Discovery '89 v Veliki Britaniji, kjer je iz vse tedanje domovine lahko sodeloval le en vod {estih tabornikov. V tem letu sem opravil tudi vodni{ki te~aj. Ob {olskem delu sem se stalno udele`eval raznih tekmovanj v znanju, in pri tem dosegal razli~ne uspehe: Vegova priznanja, v osmem razredu pa sem bil drugi na obmo~nem tekmovanju iz kemije in pozneje {tiriindvajseti na republi{kem tekmovanju. Za uspeh na obmo~nem tekmovanju iz kemije sem bil skupaj z drugimi nagrajen tako, da sem se poleti lahko udele`il raziskovalnega tabora v Tr`i~u; tam smo se seznanili z mnogimi vedami, ki jih v osnovni {oli ni bilo v programu (geologija, geodezija, ra~unalni{tvo idr.).

Za nadaljevanje {olanja sem si izbral Gimnazijo [entvid v Ljubljani, smer naravoslovno-matemati~ni tehnik - zaradi dobre predstavitve na informativnem dnevu in zelo razvite raziskovalne dejavnosti. Tam sem se v~lanil v kemijski kro`ek, in mu ostal zvest vse do konca {olanja. Taborni{tvu in aktivnemu {portu pa sem se moral odpovedati - tabornikom v prvem letniku zaradi izmeni~nega pouka, {portu pa zaradi po{kodbe kolen.

V drugem letniku sem se s {e {tirimi so{olci poskusil s prvo raziskovalno nalogo Vpliv medvo{ke industrije na reko Savo, pri kateri smo s fizikalno-kemijskimi metodami sku{ali oceniti kakovostni razred reke Save. Na podlagi prijave in dela pri tej nalogi sem bil izbran za poletni ekolo{ki tabor Brkini '90; popisovali smo divja odlagali{~a odpadkov in preu~evali brkinske vasi (demografijo, posest, idr.).

Naslednje leto smo trije ~lani kemijskega kro`ka izbrali raziskovalno nalogo Sora, vsebnost kovinskih ionov in kisika, pri kateri smo analizirali stanje reke Sore od izvira do izliva. Z nalogo smo se uvrstili na obmo~no tekmovanje mladih raziskovalcev.

Zadnja raziskovalna naloga pa je bila Malva silvestris, z njo smo se uvrstili celo na republi{ko sre~anje, kjer smo izide - naju~inkovitej{i postopek za pripravo napitka in analizo vsebnosti mono- in disaharidov - tudi uspe{no zagovarjali.

[olanje na gimnaziji sem kon~al s povpre~nim prav dobrim uspehom, zadnji letnik pa z odli~nim.

Ob izbiri {tudija sem razmi{ljal, ali naj se odlo~im za medicino ali ra~unalni{tvo. Ker sem od zgodnje mladosti `elel postati zdravnik, sem poskusil vpisati {tudij medicine, vendar na sprejemnem izpitu nisem bil dovolj uspe{en. Zato sem se vpisal na Fakulteto za organizacijske vede v Kranju, smer organizacijska informatika, z mislijo da bom naslednje leto na medicini poskusil znova. @e takoj v prvem letniku {tudija sem se v~lanil v mednarodno {tudentsko organizacijo Aiesec. Kmalu sem postal aktiven ~lan in se odlo~il, da misel na medicino dokon~no opustim. @e v prvem letniku sem postal predsednik lokalnega odbora v Kranju in ga vodil dve leti. V tem ~asu sem se nau~il zelo veliko prakti~nih re~i, kot so delo v skupini, vodenje organizacije, organiziranje in vodenje projektov ipd., tak{nih, ki jih formalni {tudij ne daje. Veliko ve~ino omenjenega znanja in spretnosti sem pridobil v delavnicah, ki jih je organiziral Aiesec, bodisi v Sloveniji ali v tujini, vodili pa so jih doma~i in tuji strokovnjaki; zadnji so vodili delavnice zmeraj v angle{~ini. Tako sem v Aiesecu sodeloval pri organizaciji kongresa evropskih predsedstev Aieseca, ki je bil leta 1993 v Sloveniji. Istega leta sem se udele`il kongresa predsednikov Aieseca iz dr`av mediteranske podregije, na katerem smo sku{ali dose~i sodelovanje v podregiji, vendar se to pozneje ni uresni~ilo. Poglavitni dose`ki na{e ekipe v tem obdobju so ustanovitev dru{tva Aiesec Kranj, ustanovitev sponzorske skupine podjetij in s projekti (Top Job, Mali borzni seminar) ustvarjeno dobro ime Aieseca Kranj. Ti uspehi so me spodbudili, da sem se priglasil za ~lana organizacijskega odbora kongresa Aiesecovih predsedstev ameri{ke regije, ki je bil avgusta 1995 v Ottawi (Kanada). Na veliko veselje sem bil izbran in tako imel prilo`nost za novo mednarodno izku{njo; ta se ni kon~ala s kongresom, temve~ se je nadaljevala z enomese~nim potovanjem po vzhodnem delu Kanade.

Vsi dotedanji uspehi v Aiesecu so me pripeljali do kandidature za predsednika Aieseca Slovenije. Izvoljen sem bil in v maju 1996 prevzel dol`nosti. "Slu`bena" pot me je s slovensko delegacijo pripeljala na svetovni Aiesecov kongres 1996 na Poljskem, tam smo se pripravljali na delo predsedstva in izmenjevali izku{nje s starimi in novimi prijatelji, hkrati pa nadaljevali razvoj organizacije Aieseca.

V letu, ki je pred nami, se bom tako v okviru delovnih na~rtov Aieseca ukvarjal s tematskima podro~jema Visoko izobra`evanje in u~enje ter Informacijska tehnologija in dru`ba, v upravljalnem delu pa me skupaj s sodelavci ~aka naloga - finan~na in organizacijska stabilnost Aieseca Slovenije. Ker Aiesecovo delo ni omejeno z dr`avnimi mejami, se bom udele`il kongresa evropskih predsedstev v Tuniziji, kongresa sredozemskih predsednikov in sestanka predsednikov Aieseca v Argentini.

V Aiesecu zagovarjamo na~ela u~e~e se organizacije in posameznikovega razvoja, za to pa sta potrebna nenehna dejavnost in u~enje ~lanov. V dozdaj{njem delu se je izkazalo kot zelo dobro, da aktivno obvladam angle{~ino in nem{~ino; na~rtujem pa {e u~enje {pan{~ine.

V sporazumevanju s svetom `e od za~etka {tudija uporabljam e-mail, in to je tudi posledica mojega ljubiteljskega ukvarjanja z ra~unalni{tvom. Poznam in znam uporabljati tudi ve~ino uporabni{kih programov v okoljih Windows in DOS; spoznavam pa tudi okolja Unix in Vax-Vms.

Moje dozdaj{nje "delovne" izku{nje so delo v proizvodnji v podjetjih Jelovica in Gorenjska predilnica. Obvezni delovni praksi v ~asu gimnazije sem opravljal na In{titutu Jo`ef Stefan v Ljubljani, med {tudijem sem eno leto delal tudi kot no~ni vzgojitelj v dija{kem domu. Navsezadnje pa sem `e ~etrto leto dejaven v Aiesecu.

Prihodnost? Diplomirati nameravam do junija 1997; potem pa bom poskusil sre~o v Aiesecovem programu za izmenjavo praks. Zaposlil bi se rad na organizacijskem podro~ju, znanje iz informatike, izku{nje in mednarodna poznanstva iz Aieseca pa mi bodo pri delu v pomo~. S prihodnjim delodajalcem, ki je za zdaj {e neznan, se bom posku{al dogovoriti o mo`nostih podiplomskega {tudija mened`menta ali mened`menta kadrovskih virov.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96220y.htm