* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Primož Kaluža

4220 ŠKOFJA LOKA, Frankovo naselje 166
Telefon: (064) 633 142
E-mail: primoz.kaluza@fov.uni-mb.si

Fakulteta za organizacijske vede v Kranju, organizacijska informatika

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem v menedžmentu, menedžmentu kadrovskih virov.
Osnovno šolo sem končal v Škofji Loki z odličnim uspehom, in to mi je pomenilo dobro podlago za nadaljnje šolanje. V prostem času sem se ukvarjal s športom in taborništvom. Kot tabornik sem bil med drugim tudi član delegacije na Discovery '89 v Veliki Britaniji, kjer je iz vse tedanje domovine lahko sodeloval le en vod šestih tabornikov. V tem letu sem opravil tudi vodniški tečaj. Ob šolskem delu sem se stalno udeleževal raznih tekmovanj v znanju, in pri tem dosegal različne uspehe: Vegova priznanja, v osmem razredu pa sem bil drugi na območnem tekmovanju iz kemije in pozneje štiriindvajseti na republiškem tekmovanju. Za uspeh na območnem tekmovanju iz kemije sem bil skupaj z drugimi nagrajen tako, da sem se poleti lahko udeležil raziskovalnega tabora v Tržiču; tam smo se seznanili z mnogimi vedami, ki jih v osnovni šoli ni bilo v programu (geologija, geodezija, računalništvo idr.).

Za nadaljevanje šolanja sem si izbral Gimnazijo Šentvid v Ljubljani, smer naravoslovno-matematični tehnik - zaradi dobre predstavitve na informativnem dnevu in zelo razvite raziskovalne dejavnosti. Tam sem se včlanil v kemijski krožek, in mu ostal zvest vse do konca šolanja. Taborništvu in aktivnemu športu pa sem se moral odpovedati - tabornikom v prvem letniku zaradi izmeničnega pouka, športu pa zaradi poškodbe kolen.

V drugem letniku sem se s še štirimi sošolci poskusil s prvo raziskovalno nalogo Vpliv medvoške industrije na reko Savo, pri kateri smo s fizikalno-kemijskimi metodami skušali oceniti kakovostni razred reke Save. Na podlagi prijave in dela pri tej nalogi sem bil izbran za poletni ekološki tabor Brkini '90; popisovali smo divja odlagališča odpadkov in preučevali brkinske vasi (demografijo, posest, idr.).

Naslednje leto smo trije člani kemijskega krožka izbrali raziskovalno nalogo Sora, vsebnost kovinskih ionov in kisika, pri kateri smo analizirali stanje reke Sore od izvira do izliva. Z nalogo smo se uvrstili na območno tekmovanje mladih raziskovalcev.

Zadnja raziskovalna naloga pa je bila Malva silvestris, z njo smo se uvrstili celo na republiško srečanje, kjer smo izide - najučinkovitejši postopek za pripravo napitka in analizo vsebnosti mono- in disaharidov - tudi uspešno zagovarjali.

Šolanje na gimnaziji sem končal s povprečnim prav dobrim uspehom, zadnji letnik pa z odličnim.

Ob izbiri študija sem razmišljal, ali naj se odločim za medicino ali računalništvo. Ker sem od zgodnje mladosti želel postati zdravnik, sem poskusil vpisati študij medicine, vendar na sprejemnem izpitu nisem bil dovolj uspešen. Zato sem se vpisal na Fakulteto za organizacijske vede v Kranju, smer organizacijska informatika, z mislijo da bom naslednje leto na medicini poskusil znova. Že takoj v prvem letniku študija sem se včlanil v mednarodno študentsko organizacijo Aiesec. Kmalu sem postal aktiven član in se odločil, da misel na medicino dokončno opustim. Že v prvem letniku sem postal predsednik lokalnega odbora v Kranju in ga vodil dve leti. V tem času sem se naučil zelo veliko praktičnih reči, kot so delo v skupini, vodenje organizacije, organiziranje in vodenje projektov ipd., takšnih, ki jih formalni študij ne daje. Veliko večino omenjenega znanja in spretnosti sem pridobil v delavnicah, ki jih je organiziral Aiesec, bodisi v Sloveniji ali v tujini, vodili pa so jih domači in tuji strokovnjaki; zadnji so vodili delavnice zmeraj v angleščini. Tako sem v Aiesecu sodeloval pri organizaciji kongresa evropskih predsedstev Aieseca, ki je bil leta 1993 v Sloveniji. Istega leta sem se udeležil kongresa predsednikov Aieseca iz držav mediteranske podregije, na katerem smo skušali doseči sodelovanje v podregiji, vendar se to pozneje ni uresničilo. Poglavitni dosežki naše ekipe v tem obdobju so ustanovitev društva Aiesec Kranj, ustanovitev sponzorske skupine podjetij in s projekti (Top Job, Mali borzni seminar) ustvarjeno dobro ime Aieseca Kranj. Ti uspehi so me spodbudili, da sem se priglasil za člana organizacijskega odbora kongresa Aiesecovih predsedstev ameriške regije, ki je bil avgusta 1995 v Ottawi (Kanada). Na veliko veselje sem bil izbran in tako imel priložnost za novo mednarodno izkušnjo; ta se ni končala s kongresom, temveč se je nadaljevala z enomesečnim potovanjem po vzhodnem delu Kanade.

Vsi dotedanji uspehi v Aiesecu so me pripeljali do kandidature za predsednika Aieseca Slovenije. Izvoljen sem bil in v maju 1996 prevzel dolžnosti. "Službena" pot me je s slovensko delegacijo pripeljala na svetovni Aiesecov kongres 1996 na Poljskem, tam smo se pripravljali na delo predsedstva in izmenjevali izkušnje s starimi in novimi prijatelji, hkrati pa nadaljevali razvoj organizacije Aieseca.

V letu, ki je pred nami, se bom tako v okviru delovnih načrtov Aieseca ukvarjal s tematskima področjema Visoko izobraževanje in učenje ter Informacijska tehnologija in družba, v upravljalnem delu pa me skupaj s sodelavci čaka naloga - finančna in organizacijska stabilnost Aieseca Slovenije. Ker Aiesecovo delo ni omejeno z državnimi mejami, se bom udeležil kongresa evropskih predsedstev v Tuniziji, kongresa sredozemskih predsednikov in sestanka predsednikov Aieseca v Argentini.

V Aiesecu zagovarjamo načela učeče se organizacije in posameznikovega razvoja, za to pa sta potrebna nenehna dejavnost in učenje članov. V dozdajšnjem delu se je izkazalo kot zelo dobro, da aktivno obvladam angleščino in nemščino; načrtujem pa še učenje španščine.

V sporazumevanju s svetom že od začetka študija uporabljam e-mail, in to je tudi posledica mojega ljubiteljskega ukvarjanja z računalništvom. Poznam in znam uporabljati tudi večino uporabniških programov v okoljih Windows in DOS; spoznavam pa tudi okolja Unix in Vax-Vms.

Moje dozdajšnje "delovne" izkušnje so delo v proizvodnji v podjetjih Jelovica in Gorenjska predilnica. Obvezni delovni praksi v času gimnazije sem opravljal na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani, med študijem sem eno leto delal tudi kot nočni vzgojitelj v dijaškem domu. Navsezadnje pa sem že četrto leto dejaven v Aiesecu.

Prihodnost? Diplomirati nameravam do junija 1997; potem pa bom poskusil srečo v Aiesecovem programu za izmenjavo praks. Zaposlil bi se rad na organizacijskem področju, znanje iz informatike, izkušnje in mednarodna poznanstva iz Aieseca pa mi bodo pri delu v pomoč. S prihodnjim delodajalcem, ki je za zdaj še neznan, se bom poskušal dogovoriti o možnostih podiplomskega študija menedžmenta ali menedžmenta kadrovskih virov.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96220y.htm