* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Dejan Kri`aj

4220 [KOFJA LOKA, Gode{i~ 131
Telefon: (064) 633 311

Fakulteta za strojni{tvo v Ljubljani, proizvodno strojni{tvo, mehatronika in avtomatizacija

[tudij bom predvidoma kon~al aprila 1997. Delati si `elim predvsem pri uvajanju CAX tehnologij, razvoju, projektnem vodenju, industrijskem oblikovanju, mehatroniki.
Na osnovni {oli Cvetka Golarja v [kofji Loki sem kon~al osemletko z odli~nim uspehom. V tem ~asu sem se udele`eval raznih tekmovanj iz posameznih u~nih predmetov in dosegel tudi nekaj uspehov. Pomembnej{i so zlato Vegovo priznanje iz matematike, prvo mesto na ob~inskem tekmovanju iz angle{~ine, kot nagrajenec sem sodeloval na sre~anju mladih literatov v ^rni gori idr.

Po osnovni {oli sem se vpisal na Srednjo {olo za strojni{tvo na A{ker~evi ulici v Ljubljani. Od takrat redno dobivam Zoisovo {tipendijo. V tretjem letniku sem se vpisal in bil sprejet v program mednarodne mature, vendar sem se pred za~etkom {olskega leta premislil in se odlo~il za poseben, t.i. eksperimentalni razred na A{ker~evi, kjer so zbrali dijake z vi{jimi ocenami in pripravljenostjo na intenzivnej{e delo. V ~etrtem letniku sem na republi{kem tekmovanju v znanju materin{~ine prejel zlato Cankarjevo priznanje, kon~al letnik z odli~nim uspehom in bil opro{~en zaklju~nega izpita. Nato sem opravil sprejemni izpit na Fakulteti za strojni{tvo v Ljubljani. V prvem letniku sem vse izpite opravil `e junija, v drugem in tretjem do konca teko~ega {olskega leta (september). Poleg rednega {tudija sem se v tretjem letniku lotil raziskovalne naloge Komunalni hrup mesta Ljubljane, in jo kon~al oktobra 1995. V {olskem letu 1995/96 kon~ujem ~etrti letnik, smer proizvodno strojni{tvo, skupina mehatronika in avtomatizacija, pri prof. Pekleniku.

Za to skupino je zna~ilno, da se verjetno edina na fakulteti v zadnjem letniku ukvarja z dolo~enim projektom ter ga izpelje od zamisli do prototipa. To je samostojno timsko delo {tudentov ob ob~asni pomo~i profesorjev in asistentov. Letos (1995/96) potekata dva tak{na projekta. Sam vodim projekt Monta`ni sistem z mikroprocesorskim krmiljenjem. V okviru tega projekta skupina osmih {tudentov z ra~unalni{ko vodenimi postopki (CAD, CAM, CAE, CAQM, CIM) razvija in izdeluje prototip SCARA, robota srednjih dimenzij s pripadajo~o avtomatsko vodeno logisti~no opremo (transprotni paletni sistem). Druge posebnosti: uporaba lepljene konstrukcije, elasti~no ule`ajenje prenosov gibanja, modulna graditev in poseben, univerzalen na~in prijemanja in pripadajo~e senzorike...

^e ne bom dobil nobenih ponudb v industriji, nameravam za seminar in diplomo do prve polovice leta 1997 razviti programsko opremo za vodenje in delo (strojev CNC) v orodjarni in podobnih enotah. Program nameravam zasnovati po na~elih tvorjenja baz podatkov in osnovah projektnega vodenja ter {e posebno na principu skupinske tehnologije - posebnega na~ina ra~unalni{ko podprtega klasificiranja.

O zaposlitvi in podiplomskem {tudiju (takoj po dodiplomskem {tudiju ali po nekaj letih zaposlitve v zainteresiranem podjetju) se bom odlo~al v prihodnjem absolventskem letu, v pomo~ mi bodo tudi morebitnene ponudbe za delo. Vsekakor `elim delovati na podro~jih, kot so vpeljevanje tehnologij CAX, razvoj, projektno vodenje, industrijsko oblikovanje, mehatronika, zanima me tudi ekologija; glede na potrebe in `elje podjetja pa se ne bi branil tudi podiplomskega {tudija ekonomije ali katere koli druge ponujene smeri.

V prostem ~asu se med drugim ukvarjam s folkloro. Sem ~lan tambura{ke skupine Bisernica, ki sodeluje s folklorno skupino Sava Kranj. Pripravljamo vsakoletne turneje po Evropi in svetu (ZDA, Kanada, Azija). Poleg tega imam rad jazz, gorni{tvo in alpinizem, gledali{~e, knjige, dobro hrano vseh znanih kuhinj sveta, slovenska vina, med po~itnicami pa sem v zadnjih nekaj letih prepotoval (avto{top, kolo, vlak, avto) ve~ino Evrope.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96218y.htm