* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Dejan Kri§aj

4220 æKOFJA LOKA, GodeçiŸ 131
Telefon: (064) 633 311

Fakulteta za strojniçtvo v Ljubljani, proizvodno strojniçtvo, mehatronika in avtomatizacija

ætudij bom predvidoma konŸal aprila 1997. Delati si §elim predvsem pri uvajanju CAX tehnologij, razvoju, projektnem vodenju, industrijskem oblikovanju, mehatroniki.
Na osnovni çoli Cvetka Golarja v ækofji Loki sem konŸal osemletko z odliŸnim uspehom. V tem Ÿasu sem se udele§eval raznih tekmovanj iz posameznih uŸnih predmetov in dosegel tudi nekaj uspehov. Pomembnejçi so zlato Vegovo priznanje iz matematike, prvo mesto na obŸinskem tekmovanju iz angleçŸine, kot nagrajenec sem sodeloval na sreŸanju mladih literatov v ¬rni gori idr.

Po osnovni çoli sem se vpisal na Srednjo çolo za strojniçtvo na AçkerŸevi ulici v Ljubljani. Od takrat redno dobivam Zoisovo çtipendijo. V tretjem letniku sem se vpisal in bil sprejet v program mednarodne mature, vendar sem se pred zaŸetkom çolskega leta premislil in se odloŸil za poseben, t.i. eksperimentalni razred na AçkerŸevi, kjer so zbrali dijake z viçjimi ocenami in pripravljenostjo na intenzivnejçe delo. V Ÿetrtem letniku sem na republiçkem tekmovanju v znanju materinçŸine prejel zlato Cankarjevo priznanje, konŸal letnik z odliŸnim uspehom in bil oproçŸen zakljuŸnega izpita. Nato sem opravil sprejemni izpit na Fakulteti za strojniçtvo v Ljubljani. V prvem letniku sem vse izpite opravil §e junija, v drugem in tretjem do konca tekoŸega çolskega leta (september). Poleg rednega çtudija sem se v tretjem letniku lotil raziskovalne naloge Komunalni hrup mesta Ljubljane, in jo konŸal oktobra 1995. V çolskem letu 1995/96 konŸujem Ÿetrti letnik, smer proizvodno strojniçtvo, skupina mehatronika in avtomatizacija, pri prof. Pekleniku.

Za to skupino je znaŸilno, da se verjetno edina na fakulteti v zadnjem letniku ukvarja z doloŸenim projektom ter ga izpelje od zamisli do prototipa. To je samostojno timsko delo çtudentov ob obŸasni pomoŸi profesorjev in asistentov. Letos (1995/96) potekata dva takçna projekta. Sam vodim projekt Monta§ni sistem z mikroprocesorskim krmiljenjem. V okviru tega projekta skupina osmih çtudentov z raŸunalniçko vodenimi postopki (CAD, CAM, CAE, CAQM, CIM) razvija in izdeluje prototip SCARA, robota srednjih dimenzij s pripadajoŸo avtomatsko vodeno logistiŸno opremo (transprotni paletni sistem). Druge posebnosti: uporaba lepljene konstrukcije, elastiŸno ule§ajenje prenosov gibanja, modulna graditev in poseben, univerzalen naŸin prijemanja in pripadajoŸe senzorike...

¬e ne bom dobil nobenih ponudb v industriji, nameravam za seminar in diplomo do prve polovice leta 1997 razviti programsko opremo za vodenje in delo (strojev CNC) v orodjarni in podobnih enotah. Program nameravam zasnovati po naŸelih tvorjenja baz podatkov in osnovah projektnega vodenja ter çe posebno na principu skupinske tehnologije - posebnega naŸina raŸunalniçko podprtega klasificiranja.

O zaposlitvi in podiplomskem çtudiju (takoj po dodiplomskem çtudiju ali po nekaj letih zaposlitve v zainteresiranem podjetju) se bom odloŸal v prihodnjem absolventskem letu, v pomoŸ mi bodo tudi morebitnene ponudbe za delo. Vsekakor §elim delovati na podroŸjih, kot so vpeljevanje tehnologij CAX, razvoj, projektno vodenje, industrijsko oblikovanje, mehatronika, zanima me tudi ekologija; glede na potrebe in §elje podjetja pa se ne bi branil tudi podiplomskega çtudija ekonomije ali katere koli druge ponujene smeri.

V prostem Ÿasu se med drugim ukvarjam s folkloro. Sem Ÿlan tamburaçke skupine Bisernica, ki sodeluje s folklorno skupino Sava Kranj. Pripravljamo vsakoletne turneje po Evropi in svetu (ZDA, Kanada, Azija). Poleg tega imam rad jazz, gorniçtvo in alpinizem, gledaliçŸe, knjige, dobro hrano vseh znanih kuhinj sveta, slovenska vina, med poŸitnicami pa sem v zadnjih nekaj letih prepotoval (avtoçtop, kolo, vlak, avto) veŸino Evrope.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96218y.htm