* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Dejan Križaj

4220 ŠKOFJA LOKA, Godešič 131
Telefon: (064) 633 311

Fakulteta za strojništvo v Ljubljani, proizvodno strojništvo, mehatronika in avtomatizacija

Študij bom predvidoma končal aprila 1997. Delati si želim predvsem pri uvajanju CAX tehnologij, razvoju, projektnem vodenju, industrijskem oblikovanju, mehatroniki.
Na osnovni šoli Cvetka Golarja v Škofji Loki sem končal osemletko z odličnim uspehom. V tem času sem se udeleževal raznih tekmovanj iz posameznih učnih predmetov in dosegel tudi nekaj uspehov. Pomembnejši so zlato Vegovo priznanje iz matematike, prvo mesto na občinskem tekmovanju iz angleščine, kot nagrajenec sem sodeloval na srečanju mladih literatov v Črni gori idr.

Po osnovni šoli sem se vpisal na Srednjo šolo za strojništvo na Aškerčevi ulici v Ljubljani. Od takrat redno dobivam Zoisovo štipendijo. V tretjem letniku sem se vpisal in bil sprejet v program mednarodne mature, vendar sem se pred začetkom šolskega leta premislil in se odločil za poseben, t.i. eksperimentalni razred na Aškerčevi, kjer so zbrali dijake z višjimi ocenami in pripravljenostjo na intenzivnejše delo. V četrtem letniku sem na republiškem tekmovanju v znanju materinščine prejel zlato Cankarjevo priznanje, končal letnik z odličnim uspehom in bil oproščen zaključnega izpita. Nato sem opravil sprejemni izpit na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. V prvem letniku sem vse izpite opravil že junija, v drugem in tretjem do konca tekočega šolskega leta (september). Poleg rednega študija sem se v tretjem letniku lotil raziskovalne naloge Komunalni hrup mesta Ljubljane, in jo končal oktobra 1995. V šolskem letu 1995/96 končujem četrti letnik, smer proizvodno strojništvo, skupina mehatronika in avtomatizacija, pri prof. Pekleniku.

Za to skupino je značilno, da se verjetno edina na fakulteti v zadnjem letniku ukvarja z določenim projektom ter ga izpelje od zamisli do prototipa. To je samostojno timsko delo študentov ob občasni pomoči profesorjev in asistentov. Letos (1995/96) potekata dva takšna projekta. Sam vodim projekt Montažni sistem z mikroprocesorskim krmiljenjem. V okviru tega projekta skupina osmih študentov z računalniško vodenimi postopki (CAD, CAM, CAE, CAQM, CIM) razvija in izdeluje prototip SCARA, robota srednjih dimenzij s pripadajočo avtomatsko vodeno logistično opremo (transprotni paletni sistem). Druge posebnosti: uporaba lepljene konstrukcije, elastično uležajenje prenosov gibanja, modulna graditev in poseben, univerzalen način prijemanja in pripadajoče senzorike...

Če ne bom dobil nobenih ponudb v industriji, nameravam za seminar in diplomo do prve polovice leta 1997 razviti programsko opremo za vodenje in delo (strojev CNC) v orodjarni in podobnih enotah. Program nameravam zasnovati po načelih tvorjenja baz podatkov in osnovah projektnega vodenja ter še posebno na principu skupinske tehnologije - posebnega načina računalniško podprtega klasificiranja.

O zaposlitvi in podiplomskem študiju (takoj po dodiplomskem študiju ali po nekaj letih zaposlitve v zainteresiranem podjetju) se bom odločal v prihodnjem absolventskem letu, v pomoč mi bodo tudi morebitnene ponudbe za delo. Vsekakor želim delovati na področjih, kot so vpeljevanje tehnologij CAX, razvoj, projektno vodenje, industrijsko oblikovanje, mehatronika, zanima me tudi ekologija; glede na potrebe in želje podjetja pa se ne bi branil tudi podiplomskega študija ekonomije ali katere koli druge ponujene smeri.

V prostem času se med drugim ukvarjam s folkloro. Sem član tamburaške skupine Bisernica, ki sodeluje s folklorno skupino Sava Kranj. Pripravljamo vsakoletne turneje po Evropi in svetu (ZDA, Kanada, Azija). Poleg tega imam rad jazz, gorništvo in alpinizem, gledališče, knjige, dobro hrano vseh znanih kuhinj sveta, slovenska vina, med počitnicami pa sem v zadnjih nekaj letih prepotoval (avtoštop, kolo, vlak, avto) večino Evrope.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96218y.htm