* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Maja Bogataj

4226 @IRI, Levstikova ulica 2
Telefon: (064) 691 644
E-mail: maja.bogataj@kiss.muzej.si

Pravna fakulteta v Ljubljani, zunanja trgovina

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem v zunanji trgovini, na podro~ju gospodarskega prava, borze, vrednostnih papirjev, ban~nega prava.
Moje osnovno{olsko obdobje je bilo zaznamovano predvsem z obiskovanjem najrazli~nej{ih kro`kov in dopolnilnih dejavnosti: od te~aja za nem{ki jezik, ra~unalni{tva do ~ipkarskega, knji`ni~arskega, naravoslovnega, plesnega, odbojkarskega in drugih kro`kov.

Bila sem tudi uspe{na ~lanica ko{arkarskega kluba in razgla{ena za najbolj{o {portnico leta v svoji kategoriji. Tedaj sem kon~ala tudi ni`jo glasbeno {olo. Na {tevilnih tekmovanjih iz matematike, kemije, angle{~ine, sloven{~ine sem dobivala priznanja in nagrade. Od osnovne {ole v @ireh sem se poslovila z odli~nim uspehom.

Izobra`evanje sem nadaljevala na Gimnaziji v Kranju. V srednji {oli sem prejela Cankarjevo priznanje za uspeh na tekmovanju iz sloven{~ine. Naravoslovno-matemati~no smer sem kon~ala z odli~nim uspehom.

Pri izbiri med medicinsko in pravno fakulteto sem se `e v zadnjem letniku odlo~ila za {tudij prava. Moja odlo~itev se je izkazala za pravilno `e na sprejemnih izpitih, saj sem med pribli`no {eststo kandidati dosegla peto mesto.

Med {tudijem sem dobila priznanje Pravne fakultete za nadpovpre~en {tudijski uspeh.

Poleg tega da je {tudij zanimiv, mi je v{e~ tudi to, da mi med {olskim letom ostane dovolj ~asa za delovanje na drugih podro~jih in {tudijska potovanja.

Septembra 1994 sem bila na mese~nem te~aju angle{~ine na Oxford House of College v Londonu. V London sem se vrnila `e marca 1995, ko sem se po Elsi ( Europen Law Students Association), katere ~lanica sem, udele`ila letne konference TSG-ja (Trainee Solicitor Group) v Yorku. Zadnji~ sem bila v Angliji oktobra 1995, na {tudentski praksi v oddelku za ban~no pravo v priznani pravni{ki firmi v Londonu.

Leto{njo pomlad sem se s so{olci udele`ila strokovne ekskurzije v Ameriko. Obiskali smo New York in Washington D.C.

Svoji popotni{ki `ilici pa dam du{ka tudi med poletnimi po~itnicami s potepanji med Gr~ijo in [panijo.

Med {tudijem sem ves ~as opravljala prilo`nostna dela, ki so bila koristna za nabiranje delovnih izku{enj, navad in znanja ali pa le kot dodaten vir zaslu`ka. Raznovrstnost del se`e od dela v tovarni v doma~em kraju in stre`be v gostilni med po~itnicami do pou~evanja angle{~ine pri podjetju Mi-Amigo, d.o.o., intenzivnega in{truiranja angle{~ine ter raziskave trga za podjetje.

Znanje sem si posku{ala dopolnjevati tudi z obiskovanjem te~ajev nem{~ine in ra~unalni{tva. Med {tudijem sem se udele`evala seminarjev in predavanj s pravno vsebino. V zadnjem ~asu brskam po internetu.

V prostem ~asu hodim v kino ali gledali{~e, berem, ri{em, igram klavir. Sem tudi aktivna ~lanica Kluba `irovskih {tudentov - skrbim za podro~je kulture. Zelo rada imam `ivali.

Letos kon~ujem ~etrti letnik. Zadnje leto sem si izbrala zunanjetrgovinsko smer, ki sem jo dopolnila z nekaj predmeti iz gospodarskega prava.

Tudi moja diplomska naloga bo s podro~ja, kjer se stikata ekonomija in pravo ( borza, k.d.d., ban~no pravo).

V prihodnosti `elim opraviti pravosodni izpit. Nameravam tudi nadaljevati {tudij, del izobra`evanja pa bi zelo rada opravila v tujini.

Upam, da mi bo z raznovrstnim nabiranjem znanja v prihodnosti uspelo dose~i izobrazbo, s katero bom z iznajdljivostjo in zdravo mero razuma kos razgibanemu, zahtevnemu, a zanimivemu delu, in da bi le-to u~inkovito opravljala.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96217y.htm