* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Maja Bogataj

4226 ¦IRI, Levstikova ulica 2
Telefon: (064) 691 644
E-mail: maja.bogataj@kiss.muzej.si

Pravna fakulteta v Ljubljani, zunanja trgovina

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem v zunanji trgovini, na podroŸju gospodarskega prava, borze, vrednostnih papirjev, banŸnega prava.
Moje osnovnoçolsko obdobje je bilo zaznamovano predvsem z obiskovanjem najrazliŸnejçih kro§kov in dopolnilnih dejavnosti: od teŸaja za nemçki jezik, raŸunalniçtva do Ÿipkarskega, knji§niŸarskega, naravoslovnega, plesnega, odbojkarskega in drugih kro§kov.

Bila sem tudi uspeçna Ÿlanica koçarkarskega kluba in razglaçena za najboljço çportnico leta v svoji kategoriji. Tedaj sem konŸala tudi ni§jo glasbeno çolo. Na çtevilnih tekmovanjih iz matematike, kemije, angleçŸine, slovençŸine sem dobivala priznanja in nagrade. Od osnovne çole v ¦ireh sem se poslovila z odliŸnim uspehom.

Izobra§evanje sem nadaljevala na Gimnaziji v Kranju. V srednji çoli sem prejela Cankarjevo priznanje za uspeh na tekmovanju iz slovençŸine. Naravoslovno-matematiŸno smer sem konŸala z odliŸnim uspehom.

Pri izbiri med medicinsko in pravno fakulteto sem se §e v zadnjem letniku odloŸila za çtudij prava. Moja odloŸitev se je izkazala za pravilno §e na sprejemnih izpitih, saj sem med pribli§no çeststo kandidati dosegla peto mesto.

Med çtudijem sem dobila priznanje Pravne fakultete za nadpovpreŸen çtudijski uspeh.

Poleg tega da je çtudij zanimiv, mi je vçeŸ tudi to, da mi med çolskim letom ostane dovolj Ÿasa za delovanje na drugih podroŸjih in çtudijska potovanja.

Septembra 1994 sem bila na meseŸnem teŸaju angleçŸine na Oxford House of College v Londonu. V London sem se vrnila §e marca 1995, ko sem se po Elsi ( Europen Law Students Association), katere Ÿlanica sem, udele§ila letne konference TSG-ja (Trainee Solicitor Group) v Yorku. ZadnjiŸ sem bila v Angliji oktobra 1995, na çtudentski praksi v oddelku za banŸno pravo v priznani pravniçki firmi v Londonu.

Letoçnjo pomlad sem se s soçolci udele§ila strokovne ekskurzije v Ameriko. Obiskali smo New York in Washington D.C.

Svoji popotniçki §ilici pa dam duçka tudi med poletnimi poŸitnicami s potepanji med GrŸijo in æpanijo.

Med çtudijem sem ves Ÿas opravljala prilo§nostna dela, ki so bila koristna za nabiranje delovnih izkuçenj, navad in znanja ali pa le kot dodaten vir zaslu§ka. Raznovrstnost del se§e od dela v tovarni v domaŸem kraju in stre§be v gostilni med poŸitnicami do pouŸevanja angleçŸine pri podjetju Mi-Amigo, d.o.o., intenzivnega inçtruiranja angleçŸine ter raziskave trga za podjetje.

Znanje sem si poskuçala dopolnjevati tudi z obiskovanjem teŸajev nemçŸine in raŸunalniçtva. Med çtudijem sem se udele§evala seminarjev in predavanj s pravno vsebino. V zadnjem Ÿasu brskam po internetu.

V prostem Ÿasu hodim v kino ali gledaliçŸe, berem, riçem, igram klavir. Sem tudi aktivna Ÿlanica Kluba §irovskih çtudentov - skrbim za podroŸje kulture. Zelo rada imam §ivali.

Letos konŸujem Ÿetrti letnik. Zadnje leto sem si izbrala zunanjetrgovinsko smer, ki sem jo dopolnila z nekaj predmeti iz gospodarskega prava.

Tudi moja diplomska naloga bo s podroŸja, kjer se stikata ekonomija in pravo ( borza, k.d.d., banŸno pravo).

V prihodnosti §elim opraviti pravosodni izpit. Nameravam tudi nadaljevati çtudij, del izobra§evanja pa bi zelo rada opravila v tujini.

Upam, da mi bo z raznovrstnim nabiranjem znanja v prihodnosti uspelo doseŸi izobrazbo, s katero bom z iznajdljivostjo in zdravo mero razuma kos razgibanemu, zahtevnemu, a zanimivemu delu, in da bi le-to uŸinkovito opravljala.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96217y.htm