* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Katja æantelj

6230 POSTOJNA, HraçŸe 85
Telefon: (067) 53 143

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1998. Delati si §elim predvsem v sploçni medicini, interni medicini, medicini pri infekcijskih boleznih, ginekologiji - porodniçtvu, pediatriji.
Osnovno çolo sem obiskovala v Postojni in jo vsa leta konŸevala z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem se udele§evala tekmovanj iz angleçkega jezika in matematike, in med drugim prejela dve srebrni Vegovi priznanji. Dolga leta sem delovala tudi v recitatorski, ritmiŸni skupini in vadila plavanje.

Po osnovni çoli sem se vpisala na Srednjo tehniçko in naravoslovno çolo v Postojni. Vsa çtiri leta izobra§evanja sem konŸala z odliŸnim uspehom. Poleg rednega pouka sem uspeçno sodelovala tudi na tekmovanjih iz matematike in francoskega jezika, se eno çolsko leto fakultativno uŸila nemçkega jezika in opravila teŸaj za vaditeljico plavanja.To zadnje mi je omogoŸilo, da §e od drugega letnika srednje çole z veseljem uŸim plavanje v çoli v naravi. V Ÿetrtem letniku sem na priporoŸilo svoje uŸiteljice in povabilo francoskega predstavniçtva v Ljubljani pre§ivela teden dni v provinci Herault v Franciji. S pribli§no petdesetimi vrstniki iz vse Slovenije sem se spopolnjevala v francoskem jeziku (kot moj drugi tuji jezik) in napisala nalogo na izbrano temo.

¦e od nekdaj me veseli delo z ljudmi, zato po konŸani srednji çoli nisem pomiçljala, in se odloŸila za medicinsko fakulteto. Uspeçno sem opravila sprejemne izpite, vpisala smer medicina, in tako sem letoçnje çtudijsko leto 1995/96 redno vpisana v peti letnik çtudija.

¦e nekaj let sodelujem tudi z Anatomskim inçtitutom Medicinske fakultete, kjer kot demonstratorka na vajah za çtudente obnavljam znanje anatomije, hkrati pa mi je to tudi vir dodatnega zaslu§ka.

V okviru mednarodne organizacije za izmenjavo çtudentov sem se lani udele§ila tridnevnega mednarodnega seminarja Evrotalk v Ljubljani, in si tako çirila znanje z medicinskega podroŸja v angleçkem jeziku.

To mi je kmalu zelo koristilo, saj sem po konŸanem Ÿetrtem letniku odpotovala v Brazilijo na enomeseŸno çtudijsko prakso iz interne in tropske medicine. Tam sem spoznala ne le delo v bolniçnici, temveŸ tudi povsem nove ljudi in njihove §ivljenjske razmere. To in potovanje po Evropi iz preteklih let so mi dali nekaj dragocenih izkuçenj za §ivljenje.

Veselje do uŸenja jezikov je ostalo tudi med çtudijem. Angleçki jezik redno uporabljam pri çtudiju, §e tretje leto pa obiskujem teŸaje italijançŸine; za to prej nisem imela prilo§nosti.

Nekaj delovnih navad in tudi dodatnega denarja sem si v letih çolanja pridobila z inçtrukcijami, s prevajanjem iz angleçkega jezika, delom v trgovini in kot uŸiteljica plavanja.

ætudij bom predvidoma konŸala Ÿez dve leti. Glede na svoje çiroko podroŸje zanimanja bi se te§ko odloŸila za specifiŸno vejo medicine, saj bi na veŸ podroŸjih naçla nekaj zase. Svoje prihodnje delo zdravnice si zamiçljam predvsem v neposrednem stiku z ljudmi, kjer bi lahko pridobljeno znanje s pridom uporabila. Zavedam se, da zahteva izbrani poklic stalno izobra§evanje in spremljanje novosti, in to nameravam dosledno upoçtevati in izpolnjevati. Ne glede na kraj zaposlitve, pa naj bo to domaŸi kraj ali katero izmed veŸjih srediçŸ (Ljubljana, Nova Gorica), bi svoje delo rada opravljala v kolektivu, kjer bosta v ospredju sodelovanje in ustvarjalnost.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96214y.htm