* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Katja Šantelj

6230 POSTOJNA, Hrašče 85
Telefon: (067) 53 143

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

Študij bom predvidoma končala junija 1998. Delati si želim predvsem v splošni medicini, interni medicini, medicini pri infekcijskih boleznih, ginekologiji - porodništvu, pediatriji.
Osnovno šolo sem obiskovala v Postojni in jo vsa leta končevala z odličnim uspehom. Med šolanjem sem se udeleževala tekmovanj iz angleškega jezika in matematike, in med drugim prejela dve srebrni Vegovi priznanji. Dolga leta sem delovala tudi v recitatorski, ritmični skupini in vadila plavanje.

Po osnovni šoli sem se vpisala na Srednjo tehniško in naravoslovno šolo v Postojni. Vsa štiri leta izobraževanja sem končala z odličnim uspehom. Poleg rednega pouka sem uspešno sodelovala tudi na tekmovanjih iz matematike in francoskega jezika, se eno šolsko leto fakultativno učila nemškega jezika in opravila tečaj za vaditeljico plavanja.To zadnje mi je omogočilo, da že od drugega letnika srednje šole z veseljem učim plavanje v šoli v naravi. V četrtem letniku sem na priporočilo svoje učiteljice in povabilo francoskega predstavništva v Ljubljani preživela teden dni v provinci Herault v Franciji. S približno petdesetimi vrstniki iz vse Slovenije sem se spopolnjevala v francoskem jeziku (kot moj drugi tuji jezik) in napisala nalogo na izbrano temo.

Že od nekdaj me veseli delo z ljudmi, zato po končani srednji šoli nisem pomišljala, in se odločila za medicinsko fakulteto. Uspešno sem opravila sprejemne izpite, vpisala smer medicina, in tako sem letošnje študijsko leto 1995/96 redno vpisana v peti letnik študija.

Že nekaj let sodelujem tudi z Anatomskim inštitutom Medicinske fakultete, kjer kot demonstratorka na vajah za študente obnavljam znanje anatomije, hkrati pa mi je to tudi vir dodatnega zaslužka.

V okviru mednarodne organizacije za izmenjavo študentov sem se lani udeležila tridnevnega mednarodnega seminarja Evrotalk v Ljubljani, in si tako širila znanje z medicinskega področja v angleškem jeziku.

To mi je kmalu zelo koristilo, saj sem po končanem četrtem letniku odpotovala v Brazilijo na enomesečno študijsko prakso iz interne in tropske medicine. Tam sem spoznala ne le delo v bolnišnici, temveč tudi povsem nove ljudi in njihove življenjske razmere. To in potovanje po Evropi iz preteklih let so mi dali nekaj dragocenih izkušenj za življenje.

Veselje do učenja jezikov je ostalo tudi med študijem. Angleški jezik redno uporabljam pri študiju, že tretje leto pa obiskujem tečaje italijanščine; za to prej nisem imela priložnosti.

Nekaj delovnih navad in tudi dodatnega denarja sem si v letih šolanja pridobila z inštrukcijami, s prevajanjem iz angleškega jezika, delom v trgovini in kot učiteljica plavanja.

Študij bom predvidoma končala čez dve leti. Glede na svoje široko področje zanimanja bi se težko odločila za specifično vejo medicine, saj bi na več področjih našla nekaj zase. Svoje prihodnje delo zdravnice si zamišljam predvsem v neposrednem stiku z ljudmi, kjer bi lahko pridobljeno znanje s pridom uporabila. Zavedam se, da zahteva izbrani poklic stalno izobraževanje in spremljanje novosti, in to nameravam dosledno upoštevati in izpolnjevati. Ne glede na kraj zaposlitve, pa naj bo to domači kraj ali katero izmed večjih središč (Ljubljana, Nova Gorica), bi svoje delo rada opravljala v kolektivu, kjer bosta v ospredju sodelovanje in ustvarjalnost.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96214y.htm