* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Samo Kuto{

6330 PIRAN - PIRANO, Tartinijev trg 5
Telefon: (066) 271 141

Pravna fakulteta v Ljubljani in Filozofska fakulteta v Ljubljani, PF - civilno pravna smer, FF - primerjalna knji`evnost

Delati si `elim predvsem v zalo`ni{tvu, uradu za intelektualno lastnino.
Osnovno {olo sem obiskoval v Piranu in izdelal vse razrede z odli~nim uspehom. V tem ~asu sem si pridobil nekaj Vegovih priznanj za matematiko, v osmem razredu pa sem na republi{kem tekmovanju za zlato Cankarjevo priznanje iz sloven{~ine dosegel prvo mesto. Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisal na gimnazijo v Kopru, na tedanjo naravoslovno-matemati~no smer. Med moje ob{olske dejavnosti spada sourejanje literarnega glasila Gimnazije Maestral; v tretjem letniku sem si spet pridobil zlato Cankarjevo priznanje. Vse {tiri letnike srednje {ole sem kon~al z odli~nim uspehom, tako da sem bil opro{~en zaklju~nega izpita.

Leta 1992 sem se vpisal na pravno fakulteto; pri sprejemnih izpitih sem dosegel prvo mesto. Ker sem izpite v prvem letniku opravil ve~ kot zadovoljivo, sem presodil, da lahko poskusim vzporedno {tudirati {e na filozofski fakulteti. Leta 1993 sem se vpisal na samostojni {tudij primerjalne knji`evnosti in literarne teorije.

Kljub velikemu obsegu dela mi je uspelo z ustrezno porazdelitvijo {tudija in izpitov redno izpolnjevati vpisne pogoje za naslednje letnike.

Moje trenutno {tudijsko stanje je tak{no: na pravni fakulteti sem vpisan v ~etrti letnik, dozdaj{nje povpre~je ocen je nad osem. Med razli~nimi smermi, ki so na voljo v ~etrtem letniku, sem izbral civilnopravno, vendar sem vpisal dva dodatna predmeta. Na filozofski fakulteti sem vpisan v tretji letnik. V ~etrtem letniku se moramo odlo~iti, ~emu bomo namenjali ve~ pozornosti (in s tem tudi za diplomo A) literarni teoriji ali primerjalni knji`evnosti (ki je bolj literarnozgodovinska); po vsej verjetnosti se bom odlo~il za literarno teorijo. Moje dozdaj{nje povpre~je ocen iz izpitov in seminarjev zna{a 9,75.

Poleg rednega {tudija sem bil v tretjem letniku ({tudijsko leto 1994-1995) eden od urednikov {tudentske revije Pamfil. Od leta 1995 sem objavljal ~lanke v revijah Literatura in Problemi. Januarja 1996 sem postal ~lan uredni{tva Literature; istega meseca sem z Literarno-umetni{kim dru{tvom Literatura sklenil pogodbo za prevod knjige Giannija Vattima La fine della modernitê. Knjiga naj bi predvidoma iz{la konec tega ali na za~etku naslednjega leta. Pi{em recenzije, ~lanke in eseje.

Novembra 1995 sem bil izbran na nate~aju za {tipendijo v okviru programa Evropske zveze Tempus, in si tako lahko privo{~il dvomese~ni {tudij evropskega prava (Advanced EC Law) na Evropskem in{titutu univerze v Amsterdamu. Predavanja (potekala so v angle{~ini) sem obiskoval februarja in marca letos, na za~etku aprila pa sem opravil tudi izpit.

Kot je razvidno `e iz smeri, ki sem si jo izbral, me zanima zlasti civilno pravo. V tem sicer izjemno {irokem podro~ju mi je {e posebno blizu pravo intelektualne lastnine (ki je navsezadnje, povezano tudi z mojim drugim {tudijem) - tako avtorsko pravo kot intelektualna lastnina. Po vsej verjetnosti bo moja prihodnja diploma obravnavala prav teme s teh dveh podro~ij, zlasti njune evropskopravne vidike, ki sem jih spoznal v Amsterdamu. Odlo~am se tudi za morebitni magistrski {tudij. Na podro~ju primerjalne knji`evnosti me zanimajo zlasti vpra{anja literarne interpretacije in povezave literarne vede s filozofijo.

Ker prihajam s Primorskega, sem se v osnovni in srednji {oli u~il italijan{~ino, obvladam jo aktivno. V {oli smo imeli angle{~ino, dvakrat (po prvem in drugem letniku na fakulteti) pa sem se udele`il jezikovnih {ol v Cambridgeu in Londonu. Nem{~ino sem se u~il na jezikovnih te~ajih v osnovni {oli, v srednji {oli pa sem bil tri leta zapored po mesec dni na Dunaju na te~ajih nem{~ine, ki jih organizira dunajska univerza. Moje znanje ra~unalni{tva obsega za zdaj delo v okolju Windows in programu Word.

V skladu z "dvojnostjo" mojega {tudija bi me seveda zanimalo delo, ki bi povezovalo obe podro~ji (npr. v zalo`ni{tvu ali na Uradu za intelektualno lastnino). Rad pa bi posebej poudaril, da moji posebni interesi (npr. intelektualna lastnina) nikakor ne pomenijo, da je to vse, kar me na podro~ju prava in primerjalne knji`evnosti zanima, ampak sku{am (kolikor je to pa~ mogo~e) ohraniti {irino (tako sem v ~etrtem letniku vpisal dodatni javnopravni predmet pomorsko mednarodno pravo, ~eprav sem sicer na civilnopravni smeri). Upam tudi, da bo moja prihodnja zaposlitev v Ljubljani.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96213y.htm