* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Samo Kutoç

6330 PIRAN - PIRANO, Tartinijev trg 5
Telefon: (066) 271 141

Pravna fakulteta v Ljubljani in Filozofska fakulteta v Ljubljani, PF - civilno pravna smer, FF - primerjalna knji§evnost

Delati si §elim predvsem v zalo§niçtvu, uradu za intelektualno lastnino.
Osnovno çolo sem obiskoval v Piranu in izdelal vse razrede z odliŸnim uspehom. V tem Ÿasu sem si pridobil nekaj Vegovih priznanj za matematiko, v osmem razredu pa sem na republiçkem tekmovanju za zlato Cankarjevo priznanje iz slovençŸine dosegel prvo mesto. Po konŸani osnovni çoli sem se vpisal na gimnazijo v Kopru, na tedanjo naravoslovno-matematiŸno smer. Med moje obçolske dejavnosti spada sourejanje literarnega glasila Gimnazije Maestral; v tretjem letniku sem si spet pridobil zlato Cankarjevo priznanje. Vse çtiri letnike srednje çole sem konŸal z odliŸnim uspehom, tako da sem bil oproçŸen zakljuŸnega izpita.

Leta 1992 sem se vpisal na pravno fakulteto; pri sprejemnih izpitih sem dosegel prvo mesto. Ker sem izpite v prvem letniku opravil veŸ kot zadovoljivo, sem presodil, da lahko poskusim vzporedno çtudirati çe na filozofski fakulteti. Leta 1993 sem se vpisal na samostojni çtudij primerjalne knji§evnosti in literarne teorije.

Kljub velikemu obsegu dela mi je uspelo z ustrezno porazdelitvijo çtudija in izpitov redno izpolnjevati vpisne pogoje za naslednje letnike.

Moje trenutno çtudijsko stanje je takçno: na pravni fakulteti sem vpisan v Ÿetrti letnik, dozdajçnje povpreŸje ocen je nad osem. Med razliŸnimi smermi, ki so na voljo v Ÿetrtem letniku, sem izbral civilnopravno, vendar sem vpisal dva dodatna predmeta. Na filozofski fakulteti sem vpisan v tretji letnik. V Ÿetrtem letniku se moramo odloŸiti, Ÿemu bomo namenjali veŸ pozornosti (in s tem tudi za diplomo A) literarni teoriji ali primerjalni knji§evnosti (ki je bolj literarnozgodovinska); po vsej verjetnosti se bom odloŸil za literarno teorijo. Moje dozdajçnje povpreŸje ocen iz izpitov in seminarjev znaça 9,75.

Poleg rednega çtudija sem bil v tretjem letniku (çtudijsko leto 1994-1995) eden od urednikov çtudentske revije Pamfil. Od leta 1995 sem objavljal Ÿlanke v revijah Literatura in Problemi. Januarja 1996 sem postal Ÿlan uredniçtva Literature; istega meseca sem z Literarno-umetniçkim druçtvom Literatura sklenil pogodbo za prevod knjige Giannija Vattima La fine della modernitê. Knjiga naj bi predvidoma izçla konec tega ali na zaŸetku naslednjega leta. Piçem recenzije, Ÿlanke in eseje.

Novembra 1995 sem bil izbran na nateŸaju za çtipendijo v okviru programa Evropske zveze Tempus, in si tako lahko privoçŸil dvomeseŸni çtudij evropskega prava (Advanced EC Law) na Evropskem inçtitutu univerze v Amsterdamu. Predavanja (potekala so v angleçŸini) sem obiskoval februarja in marca letos, na zaŸetku aprila pa sem opravil tudi izpit.

Kot je razvidno §e iz smeri, ki sem si jo izbral, me zanima zlasti civilno pravo. V tem sicer izjemno çirokem podroŸju mi je çe posebno blizu pravo intelektualne lastnine (ki je navsezadnje, povezano tudi z mojim drugim çtudijem) - tako avtorsko pravo kot intelektualna lastnina. Po vsej verjetnosti bo moja prihodnja diploma obravnavala prav teme s teh dveh podroŸij, zlasti njune evropskopravne vidike, ki sem jih spoznal v Amsterdamu. OdloŸam se tudi za morebitni magistrski çtudij. Na podroŸju primerjalne knji§evnosti me zanimajo zlasti vpraçanja literarne interpretacije in povezave literarne vede s filozofijo.

Ker prihajam s Primorskega, sem se v osnovni in srednji çoli uŸil italijançŸino, obvladam jo aktivno. V çoli smo imeli angleçŸino, dvakrat (po prvem in drugem letniku na fakulteti) pa sem se udele§il jezikovnih çol v Cambridgeu in Londonu. NemçŸino sem se uŸil na jezikovnih teŸajih v osnovni çoli, v srednji çoli pa sem bil tri leta zapored po mesec dni na Dunaju na teŸajih nemçŸine, ki jih organizira dunajska univerza. Moje znanje raŸunalniçtva obsega za zdaj delo v okolju Windows in programu Word.

V skladu z "dvojnostjo" mojega çtudija bi me seveda zanimalo delo, ki bi povezovalo obe podroŸji (npr. v zalo§niçtvu ali na Uradu za intelektualno lastnino). Rad pa bi posebej poudaril, da moji posebni interesi (npr. intelektualna lastnina) nikakor ne pomenijo, da je to vse, kar me na podroŸju prava in primerjalne knji§evnosti zanima, ampak skuçam (kolikor je to paŸ mogoŸe) ohraniti çirino (tako sem v Ÿetrtem letniku vpisal dodatni javnopravni predmet pomorsko mednarodno pravo, Ÿeprav sem sicer na civilnopravni smeri). Upam tudi, da bo moja prihodnja zaposlitev v Ljubljani.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96213y.htm