* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Samo Kutoš

6330 PIRAN - PIRANO, Tartinijev trg 5
Telefon: (066) 271 141

Pravna fakulteta v Ljubljani in Filozofska fakulteta v Ljubljani, PF - civilno pravna smer, FF - primerjalna književnost

Delati si želim predvsem v založništvu, uradu za intelektualno lastnino.
Osnovno šolo sem obiskoval v Piranu in izdelal vse razrede z odličnim uspehom. V tem času sem si pridobil nekaj Vegovih priznanj za matematiko, v osmem razredu pa sem na republiškem tekmovanju za zlato Cankarjevo priznanje iz slovenščine dosegel prvo mesto. Po končani osnovni šoli sem se vpisal na gimnazijo v Kopru, na tedanjo naravoslovno-matematično smer. Med moje obšolske dejavnosti spada sourejanje literarnega glasila Gimnazije Maestral; v tretjem letniku sem si spet pridobil zlato Cankarjevo priznanje. Vse štiri letnike srednje šole sem končal z odličnim uspehom, tako da sem bil oproščen zaključnega izpita.

Leta 1992 sem se vpisal na pravno fakulteto; pri sprejemnih izpitih sem dosegel prvo mesto. Ker sem izpite v prvem letniku opravil več kot zadovoljivo, sem presodil, da lahko poskusim vzporedno študirati še na filozofski fakulteti. Leta 1993 sem se vpisal na samostojni študij primerjalne književnosti in literarne teorije.

Kljub velikemu obsegu dela mi je uspelo z ustrezno porazdelitvijo študija in izpitov redno izpolnjevati vpisne pogoje za naslednje letnike.

Moje trenutno študijsko stanje je takšno: na pravni fakulteti sem vpisan v četrti letnik, dozdajšnje povprečje ocen je nad osem. Med različnimi smermi, ki so na voljo v četrtem letniku, sem izbral civilnopravno, vendar sem vpisal dva dodatna predmeta. Na filozofski fakulteti sem vpisan v tretji letnik. V četrtem letniku se moramo odločiti, čemu bomo namenjali več pozornosti (in s tem tudi za diplomo A) literarni teoriji ali primerjalni književnosti (ki je bolj literarnozgodovinska); po vsej verjetnosti se bom odločil za literarno teorijo. Moje dozdajšnje povprečje ocen iz izpitov in seminarjev znaša 9,75.

Poleg rednega študija sem bil v tretjem letniku (študijsko leto 1994-1995) eden od urednikov študentske revije Pamfil. Od leta 1995 sem objavljal članke v revijah Literatura in Problemi. Januarja 1996 sem postal član uredništva Literature; istega meseca sem z Literarno-umetniškim društvom Literatura sklenil pogodbo za prevod knjige Giannija Vattima La fine della modernitę. Knjiga naj bi predvidoma izšla konec tega ali na začetku naslednjega leta. Pišem recenzije, članke in eseje.

Novembra 1995 sem bil izbran na natečaju za štipendijo v okviru programa Evropske zveze Tempus, in si tako lahko privoščil dvomesečni študij evropskega prava (Advanced EC Law) na Evropskem inštitutu univerze v Amsterdamu. Predavanja (potekala so v angleščini) sem obiskoval februarja in marca letos, na začetku aprila pa sem opravil tudi izpit.

Kot je razvidno že iz smeri, ki sem si jo izbral, me zanima zlasti civilno pravo. V tem sicer izjemno širokem področju mi je še posebno blizu pravo intelektualne lastnine (ki je navsezadnje, povezano tudi z mojim drugim študijem) - tako avtorsko pravo kot intelektualna lastnina. Po vsej verjetnosti bo moja prihodnja diploma obravnavala prav teme s teh dveh področij, zlasti njune evropskopravne vidike, ki sem jih spoznal v Amsterdamu. Odločam se tudi za morebitni magistrski študij. Na področju primerjalne književnosti me zanimajo zlasti vprašanja literarne interpretacije in povezave literarne vede s filozofijo.

Ker prihajam s Primorskega, sem se v osnovni in srednji šoli učil italijanščino, obvladam jo aktivno. V šoli smo imeli angleščino, dvakrat (po prvem in drugem letniku na fakulteti) pa sem se udeležil jezikovnih šol v Cambridgeu in Londonu. Nemščino sem se učil na jezikovnih tečajih v osnovni šoli, v srednji šoli pa sem bil tri leta zapored po mesec dni na Dunaju na tečajih nemščine, ki jih organizira dunajska univerza. Moje znanje računalništva obsega za zdaj delo v okolju Windows in programu Word.

V skladu z "dvojnostjo" mojega študija bi me seveda zanimalo delo, ki bi povezovalo obe področji (npr. v založništvu ali na Uradu za intelektualno lastnino). Rad pa bi posebej poudaril, da moji posebni interesi (npr. intelektualna lastnina) nikakor ne pomenijo, da je to vse, kar me na področju prava in primerjalne književnosti zanima, ampak skušam (kolikor je to pač mogoče) ohraniti širino (tako sem v četrtem letniku vpisal dodatni javnopravni predmet pomorsko mednarodno pravo, čeprav sem sicer na civilnopravni smeri). Upam tudi, da bo moja prihodnja zaposlitev v Ljubljani.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96213y.htm