* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Ra`em

6210 SE@ANA, Dane pri Se`ani 30b
Telefon: (067) 71 029
E-mail: barbara.razem@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finan~na smer

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem v mednarodnih financah in poslovanju.
[olanje sem za~ela na osnovni {oli v Se`ani. Vse razrede osnovne {ole sem izdelala z odliko in se vpisala na Gimnazijo Poljane (tedaj {e srednjo dru`boslovno {olo) v Ljubljani. ^eprav so me zanimali skoraj vsi predmeti, sem se posebno navdu{ila za politi~no ekonomijo in pri tem predmetu naredila seminarsko nalogo o Tr`a{ki borzi. Tako je bila odlo~itev o nadaljevanju {olanja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani samoumevno nadaljevanje zanimanja za to podro~je. Na ekonomski fakulteti sem se `e ob koncu prvega letnika pridru`ila projektni skupini Expert Junior. Zamisel o Junior Enterprise, po kateri je bil Expert Junior oblikovan, izvira iz zahodnoevropskih univerz, njeno bistvo pa je sodelovanje {tudentov razli~nih profilov pri re{evanju problemov, ki jih imajo podjetja. V okviru te skupine sem sodelovala pri tr`nih raziskavah za avstrijsko podjetje medicinskih pripomo~kov na slovenskem trgu (marca 1994), Kompas MTS in Apegas (decembra 1994), Edigs (maja 1995), Edigs (novembra 1995), Vivendi (februarja 1996) in Edigs (maja 1996).

Kot ~lanica skupine Expert Junior sem se udele`ila kongresov: European Economic Symposium aprila 1995 v Celovcu (Avstrija), Mednarodnega kongresa organizacij Junior Enterprise maja 1995 v Nici (Francija), Introduction to Croatian Economy novembra 1995 v Zagrebu (Hrva{ka) in Mednarodnega kongresa organizacij Junior Enterprise maja 1996 v Arlesu (Francija).

@elela sem se spopolniti tudi v znanju tujih jezikov. Aktivno obvladam angle{~ino in italijan{~ino, u~im pa se {e arab{~ine, nem{~ine, nizozem{~ine in franco{~ine. Poleg u~enja tujih jezikov me zanimajo tudi seminarji in te~aji, zato sem se udele`ila Malega borznega seminarja, seminarja o Time mened`mentu, za ~im bolj{e poslovno nastopanje pa opravila te~aj retorike.

Aprila 1996 sem sodelovala pri projektu Eurotour v organizaciji Management Group. Pri tem projektu smo {tudenti iz razli~nih evropskih dr`av (Slovenije in Nizozemske) spoznavali gospodarstvo, podjetja, kulturo... druge dr`ave, in svojo.

Delo z ra~unalnikom mi ne povzro~a ve~jih te`av, tako da se znajdem v okolju Windows (Word, Excel, PowerPoint) in DOS, na internetu, in znam delati s statisti~nim paketom SPSS.

Po~itni{ka dela sem opravljala tako v doma~em kraju na {pedicijah, v novinarski agenciji; v Trstu v izvozno-uvoznem podjetju, pa tudi v Ljubljani v Ljubljanskih mlekarnah v oddelku za tr`enje.

[tudij mi je dal dobro podlago za samostojno delo, pri ob{tudijskih dejavnostih pa sem se nau~ila dobro sodelovati v timu. Tudi moja poklicna pri~akovanja so predvsem razgibano delo - samostojno ali timsko na podro~ju financ, tr`enja, odnosov z javnostjo, mednarodne trgovine ali turizma, skratka delo, ki mi bo omogo~alo tako poklicni kot osebnostni razvoj. Meje moje prihodnje zaposlitve so zelo {iroke, med drugim tudi zato, ker sem si vedno trudila ~imbolj raz{iriti obzorja in nisem osredoto~ila svojega zanimanja le na eno podro~je. Rada znam delati ve~ stvari, in to dobro. Glede na izku{nje mi kraj zaposlitve ni tako pomemben.

Moji na~rti za prihodnost zadevajo trenutno pripravo diplomske naloge, vendar se bom {e naprej ukvarjala z vsemi svojimi interesnimi dejavnostmi.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96209y.htm