* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Lucija De`elak

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Kro`na 12
Telefon: (066) 282 255

Pedago{ka fakulteta v Mariboru, A - angle{ki jezik, B - nem{ki jezik

Delati si `elim predvsem na pedago{kem podro~ju (profesor) ali znanstveno - raziskovalnem podro~ju (literatura).
Moja izobra`evalna pot se je za~ela v osnovni {oli v Kopru. Vsakoletni odli~ni uspeh in dose`ki na razli~nih tekmovanjih (Cankarjevo priznanje, Vegovo priznanje, Vesela {ola) so me spodbudili k nadaljnjemu {olanju na gimnaziji v Kopru, na tedanji naravoslovno-matemati~ni smeri. Srednjo {olo sem kon~ala z odli~nim uspehom, zato sem bila opro{~ena zaklju~nega izpita. Nato sem se odlo~ila za {tudij na univerzi. Med {tevilnimi podro~ji, ki so me zanimala, je bilo te`ko izbrati. Sledila sem `elji, ki me je spremljala `e iz otro{tva, in se odlo~ila za {tudij jezikov, a {e zmeraj sem izbirala med razli~nimi tujimi jeziki. Najbolj sem se navdu{evala nad angle{kim jezikom. Italijanski jezik sem po dvanajstih letih u~enja dobro obvladala, nem{kega pa sem se v srednji {oli u~ila le tri leta fakultativno. Po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih na obeh slovenskih univerzah (na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz italijanskega in angle{kega jezika in na Pedago{ki fakulteti v Mariboru iz nem{kega in angle{kega jezika) sem sprejela izziv in se z razmeroma slabo podlago iz nem{kega jezika vpisala na Pedago{ko fakulteto v Mariboru, smer angle{ki in nem{ki jezik. Pomanjkljivo znanje sem kmalu dopolnila in uspeh je bil viden v visoki povpre~ni oceni na obeh smereh. V tretjem in ~etrtem letniku sem se kot izredna {tudentka vpisala tudi na univerzo v Gradcu; tam sem enkrat na teden poslu{ala predavanja na prevajalskem in{titutu in uspe{no opravila {tiri izpite. Nadpovpre~ni {tudijski dose`ki so mi po kon~anem tretjem letniku omogo~ili pridobitev dveh enkratnih mednarodnih {tipendij: {tipendije nem{ke akademske izmenjave DAAD za obisk enomese~nega literarnega seminarja v Bambergu ter avstrijske {tipendije za tritedenski poletni jezikovni te~aj v okviru celov{ke univerze. Zdaj, v ~etrtem letniku, se potegujem za pridobitev semestrske {tipendije za {tudij v Avstriji, tam nameravam pripravljati diplomsko nalogo.

Zanimanje za tuje jezike, predvsem pa kontrastiranje, me je spodbudilo k u~enju {pan{~ine in franco{~ine. Trenutno si kot samoukinja pridobivam temelje iz teh dveh jezikov, rada pa bi se nau~ila {e marsikaterega drugega jezika.

Kot {tudentka pedago{ke fakultete sem opravila obvezno pedago{ko prakso v osnovni in srednji {oli. Pridobila sem veliko izku{enj in ugotovila, da me pedago{ko delo zelo veseli, vendar to {e ne izpolnjuje mojih pri~akovanj. Po diplomi se nameravam vpisati na podiplomski program in si tako obogatiti znanje iz literature. Rada bi izpolnila svoje `elje po nenehnem izobra`evanju in ustvarjalnem delu. ^eprav se bom sprva najverjetneje zaposlila v {olstvu, ne izklju~ujem mo`nosti, da bi se preskusila tudi kot prevajalka ali na raziskovalnem podro~ju, saj menim, da bi tam lahko izkazala in razvijala svoje znanje in zmo`nosti.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96201y.htm