* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Lucija De§elak

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Kro§na 12
Telefon: (066) 282 255

Pedagoçka fakulteta v Mariboru, A - angleçki jezik, B - nemçki jezik

Delati si §elim predvsem na pedagoçkem podroŸju (profesor) ali znanstveno - raziskovalnem podroŸju (literatura).
Moja izobra§evalna pot se je zaŸela v osnovni çoli v Kopru. Vsakoletni odliŸni uspeh in dose§ki na razliŸnih tekmovanjih (Cankarjevo priznanje, Vegovo priznanje, Vesela çola) so me spodbudili k nadaljnjemu çolanju na gimnaziji v Kopru, na tedanji naravoslovno-matematiŸni smeri. Srednjo çolo sem konŸala z odliŸnim uspehom, zato sem bila oproçŸena zakljuŸnega izpita. Nato sem se odloŸila za çtudij na univerzi. Med çtevilnimi podroŸji, ki so me zanimala, je bilo te§ko izbrati. Sledila sem §elji, ki me je spremljala §e iz otroçtva, in se odloŸila za çtudij jezikov, a çe zmeraj sem izbirala med razliŸnimi tujimi jeziki. Najbolj sem se navduçevala nad angleçkim jezikom. Italijanski jezik sem po dvanajstih letih uŸenja dobro obvladala, nemçkega pa sem se v srednji çoli uŸila le tri leta fakultativno. Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih na obeh slovenskih univerzah (na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz italijanskega in angleçkega jezika in na Pedagoçki fakulteti v Mariboru iz nemçkega in angleçkega jezika) sem sprejela izziv in se z razmeroma slabo podlago iz nemçkega jezika vpisala na Pedagoçko fakulteto v Mariboru, smer angleçki in nemçki jezik. Pomanjkljivo znanje sem kmalu dopolnila in uspeh je bil viden v visoki povpreŸni oceni na obeh smereh. V tretjem in Ÿetrtem letniku sem se kot izredna çtudentka vpisala tudi na univerzo v Gradcu; tam sem enkrat na teden posluçala predavanja na prevajalskem inçtitutu in uspeçno opravila çtiri izpite. NadpovpreŸni çtudijski dose§ki so mi po konŸanem tretjem letniku omogoŸili pridobitev dveh enkratnih mednarodnih çtipendij: çtipendije nemçke akademske izmenjave DAAD za obisk enomeseŸnega literarnega seminarja v Bambergu ter avstrijske çtipendije za tritedenski poletni jezikovni teŸaj v okviru celovçke univerze. Zdaj, v Ÿetrtem letniku, se potegujem za pridobitev semestrske çtipendije za çtudij v Avstriji, tam nameravam pripravljati diplomsko nalogo.

Zanimanje za tuje jezike, predvsem pa kontrastiranje, me je spodbudilo k uŸenju çpançŸine in francoçŸine. Trenutno si kot samoukinja pridobivam temelje iz teh dveh jezikov, rada pa bi se nauŸila çe marsikaterega drugega jezika.

Kot çtudentka pedagoçke fakultete sem opravila obvezno pedagoçko prakso v osnovni in srednji çoli. Pridobila sem veliko izkuçenj in ugotovila, da me pedagoçko delo zelo veseli, vendar to çe ne izpolnjuje mojih priŸakovanj. Po diplomi se nameravam vpisati na podiplomski program in si tako obogatiti znanje iz literature. Rada bi izpolnila svoje §elje po nenehnem izobra§evanju in ustvarjalnem delu. ¬eprav se bom sprva najverjetneje zaposlila v çolstvu, ne izkljuŸujem mo§nosti, da bi se preskusila tudi kot prevajalka ali na raziskovalnem podroŸju, saj menim, da bi tam lahko izkazala in razvijala svoje znanje in zmo§nosti.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96201y.htm