* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Lucija Deželak

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Krožna 12
Telefon: (066) 282 255

Pedagoška fakulteta v Mariboru, A - angleški jezik, B - nemški jezik

Delati si želim predvsem na pedagoškem področju (profesor) ali znanstveno - raziskovalnem področju (literatura).
Moja izobraževalna pot se je začela v osnovni šoli v Kopru. Vsakoletni odlični uspeh in dosežki na različnih tekmovanjih (Cankarjevo priznanje, Vegovo priznanje, Vesela šola) so me spodbudili k nadaljnjemu šolanju na gimnaziji v Kopru, na tedanji naravoslovno-matematični smeri. Srednjo šolo sem končala z odličnim uspehom, zato sem bila oproščena zaključnega izpita. Nato sem se odločila za študij na univerzi. Med številnimi področji, ki so me zanimala, je bilo težko izbrati. Sledila sem želji, ki me je spremljala že iz otroštva, in se odločila za študij jezikov, a še zmeraj sem izbirala med različnimi tujimi jeziki. Najbolj sem se navduševala nad angleškim jezikom. Italijanski jezik sem po dvanajstih letih učenja dobro obvladala, nemškega pa sem se v srednji šoli učila le tri leta fakultativno. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih na obeh slovenskih univerzah (na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz italijanskega in angleškega jezika in na Pedagoški fakulteti v Mariboru iz nemškega in angleškega jezika) sem sprejela izziv in se z razmeroma slabo podlago iz nemškega jezika vpisala na Pedagoško fakulteto v Mariboru, smer angleški in nemški jezik. Pomanjkljivo znanje sem kmalu dopolnila in uspeh je bil viden v visoki povprečni oceni na obeh smereh. V tretjem in četrtem letniku sem se kot izredna študentka vpisala tudi na univerzo v Gradcu; tam sem enkrat na teden poslušala predavanja na prevajalskem inštitutu in uspešno opravila štiri izpite. Nadpovprečni študijski dosežki so mi po končanem tretjem letniku omogočili pridobitev dveh enkratnih mednarodnih štipendij: štipendije nemške akademske izmenjave DAAD za obisk enomesečnega literarnega seminarja v Bambergu ter avstrijske štipendije za tritedenski poletni jezikovni tečaj v okviru celovške univerze. Zdaj, v četrtem letniku, se potegujem za pridobitev semestrske štipendije za študij v Avstriji, tam nameravam pripravljati diplomsko nalogo.

Zanimanje za tuje jezike, predvsem pa kontrastiranje, me je spodbudilo k učenju španščine in francoščine. Trenutno si kot samoukinja pridobivam temelje iz teh dveh jezikov, rada pa bi se naučila še marsikaterega drugega jezika.

Kot študentka pedagoške fakultete sem opravila obvezno pedagoško prakso v osnovni in srednji šoli. Pridobila sem veliko izkušenj in ugotovila, da me pedagoško delo zelo veseli, vendar to še ne izpolnjuje mojih pričakovanj. Po diplomi se nameravam vpisati na podiplomski program in si tako obogatiti znanje iz literature. Rada bi izpolnila svoje želje po nenehnem izobraževanju in ustvarjalnem delu. Čeprav se bom sprva najverjetneje zaposlila v šolstvu, ne izključujem možnosti, da bi se preskusila tudi kot prevajalka ali na raziskovalnem področju, saj menim, da bi tam lahko izkazala in razvijala svoje znanje in zmožnosti.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96201y.htm