* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Martina TomçiŸ

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Dolinska cesta 44b
Telefon: (066) 38 253

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

Delati si §elim predvsem na podroŸju arhitekture (modno oblikovanje).
Sem vesele in odkritosrŸne narave. Mislim, da sem tudi kar precej pogumna. Vse neznano me je od nekdaj zanimalo in prebujalo v meni moŸno voljo za raziskovanje. U§ivam v skupinskem delu, çe bolj v delovni in raziskovalni dvojici.

Ob redni çtudijski dejavnosti sem obiskovala teŸaje risanja, ukvarjala sem se tudi s plesom, z glasbo in predvsem s tujimi jeziki. Znanje angleçŸine sem dvakrat spopolnjevala na teŸajih v Londonu, kjer sem delala tudi kot au-pair. Poleg angleçŸine obvladam aktivno çe italijanski jezik, ki sem ga imela kot del obveznega uŸnega programa v osnovni in srednji çoli. Ker so mi jeziki v veselje in zabavo, sem se v gimnaziji v okviru fakultativnega programa tri leta uŸila nemçŸine, zdaj pa §e drugo leto obiskujem teŸaj francoçŸine.

Ob vpisu na fakulteto sem premiçljevala o jezikovni smeri, a sem sledila intuiciji, in se vpisala na arhitekturo. Po çtirih letih uspeçnega çtudija spoznavam, da sem se odloŸila prav. Sicer pa znanje jezikov çe zmeraj poglabljam in razçirjam na teŸajih in potovanjih, ki jim namenjam veŸino prostega Ÿasa. Prepotovala sem §e skoraj vse evropske de§ele, zdaj pa se odpravljam na Vzhod. Po konŸanem çtudiju bi rada nadaljevala çolanje v tujini, torej mi bo znanje jezikov priçlo zelo prav.

Sprejmne izpite na fakulteti za arhitekturo (1991) sem naredila v prvem poskusu in se uvrstila med deset najuspeçnejçih kandidatov. Moje povpreŸje v çtirih letih çtudija je 9,1.

Zdaj sem absolventka, vendar je naloga, ki smo se je lotili v okviru seminarja prof. Janeza Ko§elja preobçirna, da bi jo lahko konŸali ob koncu çtudijskega leta. Gre za mednarodni projekt: Coast wise Europe, ki ga razpisuje Rotterdam Academy of Architecture v sodelovanju s Technical University of Istanbul in Technical University of Hamburg. Cilj je temeljito preuŸiti stanje in smeri razvoja evropske obale, posebno glede na turizem. Pri projektu sodeluje dvajset de§el. Ob koncu bo izdelan atlas z razŸlembami del sodelujoŸih de§el. Dopolnjen bo s predlogi za razvoj in renaturalizacijo obravnavanih obalnih pasov.

V Ÿetrtem letniku sva se s kolegico Polono FilipiŸ v okviru seminarja prof. Janeza Ko§elja udele§ili anonimnega nateŸaja, ki ga je razpisala Vlada Republike Slovenije za spominsko kapelo in krajinsko ureditev v KoŸevskem Rogu. Dobili sva drugo nagrado (prva ni bila podeljena). Projekt je bil odkupljen in bo tudi uresniŸen.

Med çtudijem sem spoznala tudi delo z raŸunalnikom (ACAD, Windows in POS). Rada sprejemam nove izzive. PrivlaŸi me dinamiŸno, raziskovalno in ustvarjalno delo.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96199y.htm