* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Gregor Frani~

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Pahorjeva 32
Telefon: (066) 32 793

Fakulteta za pomorstvo in promet v Piranu, tehnologija prometa II.

[tudij bom predvidoma kon~al novembra 1996. Delati si `elim predvsem v zavarovalni{tvu, avtomobilski industriji ali trgovini, v mened`mentu, stikih z javnostjo.
Po osnovni {oli (in uspe{ni udele`bi na najrazli~nej{ih tekmovanjih) sem se navdu{en nad tehniko, vpisal na kovinarsko {olo v Kopru, program Strojni tehnik.

Tedaj, ko sem se moral odlo~iti, kam naprej, me je znanec navdu{il za poklic pilota in tako sem - to je za Zoisovega {tipendista nenavadno - za~el {tudirati na vi{je{olski ravni Fakultete za strojni{tvo v Ljubljana. Po prvem letniku smo vpisovali smer {tudija, in ker je bila prav tedaj najhuj{a kriza na{ega letalskega prevoznika, sem raje vpisal smer konstruiranje in gradnja strojev ter v zadnjem petem semestru poslu{al predavanja predmetov izbirne skupine mobilni stroji in vozila. Pri istoimenskem predmetu sem spoznal vse skrivnosti konstruiranja vozil in pod mentorstvom profesorja Ivana Prebila, ki je omenjeni predmet predaval, izdelal tudi preddiplomsko seminarsko nalogo; obravnavano temo sem {e raz{iril v diplomsko nalogo z naslovom: Problemi izvedenstva pri rekonstruiranju cestno prometnih nezgod. V njej sem predstavil to malo znano dejavnost in prikazal uporabo ene od metod za rekonstrukcijo nezgod.

Znanje na tem podro~ju sem `elel poglobiti {e iz drugega zornega kota, obenem pa sem izrabil mo`nost in se vpisal naravnost v tretji letnik; tako sem zdaj {tudent ~etrtega letnika (ko dr`ite ta zbornik v rokah, pa absolvent) fakultete za promet in pomorstvo. Moj izbirni predmet je - kaj drugega kot - cestni promet.

Naj predstavim {e svoje ob{tudijske dejavnosti. Prva med njimi je ~asnikarstvo - z njim se ukvarjam `e dlje ~asa pri {portnoavtomobilisti~ni reviji Grand Prix. Moje delo pri Grand Prixu zajema pisanje reporta`, pogovorov, raziskovalnih, analiti~nih in tehni~nih ~lankov - tako z doma~ega kot z mednarodnega prizori{~a. Pri ~asnikarstvu mi {e posebno koristi znanje jezikov, saj odli~no obvladam italijan{~ino, zelo dobro angle{~ino in pasivno nem{~ino.

Priporo~eno nam je bilo, naj na{tejemo tudi ra~unalni{ko znanje. Programirati znam v fortranu, risati z autocadom, znajdem se v windowsih, dosu, obvladam word za windowse in izmed orodij za delo z datotekami foxpro ter sql.

^e se vrnem k zdaj{njemu {olanju, moram zapisati, da me je profesor Mitja Tav~ar s predavanji navdu{il za tr`enje in mened`ment tako, da zdaj pripravljam diplomsko nalogo, ki bo obravnavala upravljanje povezanih dru`b - holdingov. Morda bom neko~ na tem podro~ju {tudij nadaljeval, toda trenutno sem {olanja, vsaj formalnega, naveli~an, in bi se rad ~imprej zaposlil.

Svoje mesto vidim v organizaciji, ki se kakor koli proizvodno, trgovsko ali storitveno ukvarja z avtomobili oziroma vozili, saj bi tako idealno prepletel znanje z obeh {ol, tehni~no in ekonomskotrgovsko. Tudi ~asnikarske izku{nje ne bodo odve~. Drugo podro~je, na katerem bi se prav tako dobro zna{el, je na~rtovanje cestnih povezav in nadzor nad njimi, cestne nadgradnje in izvedenstvo avtomobilsko - prometne stroke. Navsezadnje je tu {e privla~no podro~je zavarovalni{tva, posebno transportnega.

Moje `elje v zvezi s poklicno kariero? Za zdaj, poleg primernega nagrajevanja, le ena: `elim si delovati v ve~ji organizaciji. Podjetje, ki me bo zaposlilo, bo dobilo zanesljivega in delavnega sodelavca, polnega zamisli in pobud, ki obvladuje komuniciranje, govori ve~ jezikov, se hitro u~i in dela u~inkovito - samostojno in v skupini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96198y.htm