* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Gregor FraniŸ

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Pahorjeva 32
Telefon: (066) 32 793

Fakulteta za pomorstvo in promet v Piranu, tehnologija prometa II.

ætudij bom predvidoma konŸal novembra 1996. Delati si §elim predvsem v zavarovalniçtvu, avtomobilski industriji ali trgovini, v mened§mentu, stikih z javnostjo.
Po osnovni çoli (in uspeçni udele§bi na najrazliŸnejçih tekmovanjih) sem se navduçen nad tehniko, vpisal na kovinarsko çolo v Kopru, program Strojni tehnik.

Tedaj, ko sem se moral odloŸiti, kam naprej, me je znanec navduçil za poklic pilota in tako sem - to je za Zoisovega çtipendista nenavadno - zaŸel çtudirati na viçjeçolski ravni Fakultete za strojniçtvo v Ljubljana. Po prvem letniku smo vpisovali smer çtudija, in ker je bila prav tedaj najhujça kriza naçega letalskega prevoznika, sem raje vpisal smer konstruiranje in gradnja strojev ter v zadnjem petem semestru posluçal predavanja predmetov izbirne skupine mobilni stroji in vozila. Pri istoimenskem predmetu sem spoznal vse skrivnosti konstruiranja vozil in pod mentorstvom profesorja Ivana Prebila, ki je omenjeni predmet predaval, izdelal tudi preddiplomsko seminarsko nalogo; obravnavano temo sem çe razçiril v diplomsko nalogo z naslovom: Problemi izvedenstva pri rekonstruiranju cestno prometnih nezgod. V njej sem predstavil to malo znano dejavnost in prikazal uporabo ene od metod za rekonstrukcijo nezgod.

Znanje na tem podroŸju sem §elel poglobiti çe iz drugega zornega kota, obenem pa sem izrabil mo§nost in se vpisal naravnost v tretji letnik; tako sem zdaj çtudent Ÿetrtega letnika (ko dr§ite ta zbornik v rokah, pa absolvent) fakultete za promet in pomorstvo. Moj izbirni predmet je - kaj drugega kot - cestni promet.

Naj predstavim çe svoje obçtudijske dejavnosti. Prva med njimi je Ÿasnikarstvo - z njim se ukvarjam §e dlje Ÿasa pri çportnoavtomobilistiŸni reviji Grand Prix. Moje delo pri Grand Prixu zajema pisanje reporta§, pogovorov, raziskovalnih, analitiŸnih in tehniŸnih Ÿlankov - tako z domaŸega kot z mednarodnega prizoriçŸa. Pri Ÿasnikarstvu mi çe posebno koristi znanje jezikov, saj odliŸno obvladam italijançŸino, zelo dobro angleçŸino in pasivno nemçŸino.

PriporoŸeno nam je bilo, naj naçtejemo tudi raŸunalniçko znanje. Programirati znam v fortranu, risati z autocadom, znajdem se v windowsih, dosu, obvladam word za windowse in izmed orodij za delo z datotekami foxpro ter sql.

¬e se vrnem k zdajçnjemu çolanju, moram zapisati, da me je profesor Mitja TavŸar s predavanji navduçil za tr§enje in mened§ment tako, da zdaj pripravljam diplomsko nalogo, ki bo obravnavala upravljanje povezanih dru§b - holdingov. Morda bom nekoŸ na tem podroŸju çtudij nadaljeval, toda trenutno sem çolanja, vsaj formalnega, naveliŸan, in bi se rad Ÿimprej zaposlil.

Svoje mesto vidim v organizaciji, ki se kakor koli proizvodno, trgovsko ali storitveno ukvarja z avtomobili oziroma vozili, saj bi tako idealno prepletel znanje z obeh çol, tehniŸno in ekonomskotrgovsko. Tudi Ÿasnikarske izkuçnje ne bodo odveŸ. Drugo podroŸje, na katerem bi se prav tako dobro znaçel, je naŸrtovanje cestnih povezav in nadzor nad njimi, cestne nadgradnje in izvedenstvo avtomobilsko - prometne stroke. Navsezadnje je tu çe privlaŸno podroŸje zavarovalniçtva, posebno transportnega.

Moje §elje v zvezi s poklicno kariero? Za zdaj, poleg primernega nagrajevanja, le ena: §elim si delovati v veŸji organizaciji. Podjetje, ki me bo zaposlilo, bo dobilo zanesljivega in delavnega sodelavca, polnega zamisli in pobud, ki obvladuje komuniciranje, govori veŸ jezikov, se hitro uŸi in dela uŸinkovito - samostojno in v skupini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96198y.htm