* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Gregor Franič

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Pahorjeva 32
Telefon: (066) 32 793

Fakulteta za pomorstvo in promet v Piranu, tehnologija prometa II.

Študij bom predvidoma končal novembra 1996. Delati si želim predvsem v zavarovalništvu, avtomobilski industriji ali trgovini, v menedžmentu, stikih z javnostjo.
Po osnovni šoli (in uspešni udeležbi na najrazličnejših tekmovanjih) sem se navdušen nad tehniko, vpisal na kovinarsko šolo v Kopru, program Strojni tehnik.

Tedaj, ko sem se moral odločiti, kam naprej, me je znanec navdušil za poklic pilota in tako sem - to je za Zoisovega štipendista nenavadno - začel študirati na višješolski ravni Fakultete za strojništvo v Ljubljana. Po prvem letniku smo vpisovali smer študija, in ker je bila prav tedaj najhujša kriza našega letalskega prevoznika, sem raje vpisal smer konstruiranje in gradnja strojev ter v zadnjem petem semestru poslušal predavanja predmetov izbirne skupine mobilni stroji in vozila. Pri istoimenskem predmetu sem spoznal vse skrivnosti konstruiranja vozil in pod mentorstvom profesorja Ivana Prebila, ki je omenjeni predmet predaval, izdelal tudi preddiplomsko seminarsko nalogo; obravnavano temo sem še razširil v diplomsko nalogo z naslovom: Problemi izvedenstva pri rekonstruiranju cestno prometnih nezgod. V njej sem predstavil to malo znano dejavnost in prikazal uporabo ene od metod za rekonstrukcijo nezgod.

Znanje na tem področju sem želel poglobiti še iz drugega zornega kota, obenem pa sem izrabil možnost in se vpisal naravnost v tretji letnik; tako sem zdaj študent četrtega letnika (ko držite ta zbornik v rokah, pa absolvent) fakultete za promet in pomorstvo. Moj izbirni predmet je - kaj drugega kot - cestni promet.

Naj predstavim še svoje obštudijske dejavnosti. Prva med njimi je časnikarstvo - z njim se ukvarjam že dlje časa pri športnoavtomobilistični reviji Grand Prix. Moje delo pri Grand Prixu zajema pisanje reportaž, pogovorov, raziskovalnih, analitičnih in tehničnih člankov - tako z domačega kot z mednarodnega prizorišča. Pri časnikarstvu mi še posebno koristi znanje jezikov, saj odlično obvladam italijanščino, zelo dobro angleščino in pasivno nemščino.

Priporočeno nam je bilo, naj naštejemo tudi računalniško znanje. Programirati znam v fortranu, risati z autocadom, znajdem se v windowsih, dosu, obvladam word za windowse in izmed orodij za delo z datotekami foxpro ter sql.

Če se vrnem k zdajšnjemu šolanju, moram zapisati, da me je profesor Mitja Tavčar s predavanji navdušil za trženje in menedžment tako, da zdaj pripravljam diplomsko nalogo, ki bo obravnavala upravljanje povezanih družb - holdingov. Morda bom nekoč na tem področju študij nadaljeval, toda trenutno sem šolanja, vsaj formalnega, naveličan, in bi se rad čimprej zaposlil.

Svoje mesto vidim v organizaciji, ki se kakor koli proizvodno, trgovsko ali storitveno ukvarja z avtomobili oziroma vozili, saj bi tako idealno prepletel znanje z obeh šol, tehnično in ekonomskotrgovsko. Tudi časnikarske izkušnje ne bodo odveč. Drugo področje, na katerem bi se prav tako dobro znašel, je načrtovanje cestnih povezav in nadzor nad njimi, cestne nadgradnje in izvedenstvo avtomobilsko - prometne stroke. Navsezadnje je tu še privlačno področje zavarovalništva, posebno transportnega.

Moje želje v zvezi s poklicno kariero? Za zdaj, poleg primernega nagrajevanja, le ena: želim si delovati v večji organizaciji. Podjetje, ki me bo zaposlilo, bo dobilo zanesljivega in delavnega sodelavca, polnega zamisli in pobud, ki obvladuje komuniciranje, govori več jezikov, se hitro uči in dela učinkovito - samostojno in v skupini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96198y.htm