* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tanja Vranac

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Cesta na Markovec 47
Telefon: (066) 36 622

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, molekularno-biolo{ka (raziskovalna) smer

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju (molekularne) biologije, najraje v medicini ali v okviru varstva okolja (industriji, in{titutih), lahko tudi v tujini.
[olsko pot sem za~ela na osnovni {oli Antona Ukmarja v Kopru. Kon~ala sem jo z odli~nim uspehom in se nato vpisala na Srednjo naravoslovno-matemati~no {olo, danes gimnazijo, v Kopru. Tako v osnovni kot v srednji {oli sem se udele`evala razli~nih tekmovanj (iz matematike, anle{kega jezika, logike), najve~ji uspeh pa sem dosegla v {olskem letu 1988/89, ko sem se na republi{kem tekmovanju iz logike uvrstila na prvo mesto. Bila sem tudi aktivna ~lanica zoolo{ke skupine Kluba mladih raziskovalcev, v okviru katerega smo dijaki sami organizirali ve~ uspe{nih raziskovalnih taborov. Poleg biologije me je `e od nekdaj zanimala astronomija, zato sem se poleti leta 1989, udele`ila slovenskega mladinskega astronomskega tabora, ki je potekal na observatoriju na Javorniku. Navdu{ena nad skrivnostmi vesolja sem se v naslednjih letih udele`ila mednarodnih mladinskih astronomskih taborov na Pokljuki (1990) in v nem{kem mestu Torfhaus (1991), {e prej pa znanje angle{kega jezika spopolnila na tritedenskem jezikovnem te~aju v Angliji. Srednjo {olo sem kon~ala leta 1991 s prav dobrim uspehom. [olanje sem nadaljevala v Ljubljani, in se vpisala na Oddelek za biologijo Biotehni{ke fakultete. Izbrala sem molekularno-biolo{ko smer. Ta namenja ve~jo pozornost genetiki, biokemiji in mikrobiologiji, vejam biologije, ki se mi zdijo {e posebno zanimive in obetavne. Do konca {tudija mi manjka {e nekaj izpitov in diplomska naloga, to bom verjetno delala na imunolo{kem oddelku medicinske fakultete.

Med {tudijem sem se ukvarjala {e s {tevilnimi re~mi ({portom - `e tri leta treniram aikido, glasbo, fotografijo), po~itnice in prihranke pa sem, kadar je bilo le mogo~e, namenila potovanjem. Potepanja po Evropi, Afriki in Aziji so mi prinesla razli~ne izku{nje, predvsem pa so mi pribli`ala druga~ne de`ele in kulture. Raz{irila so moje zanimanje tudi na umetnost in dru`boslovje, predvsem na zgodovino, filozofijo in, seveda, jezike. Poleg angle{~ine in italijan{~ine, ki ju aktivno obvladam, sem se tako u~ila {e {pan{~ine in franco{~ine, po obisku de`ele vzhajajo~ega sonca pa sem se navdu{ila nad japon{~ino, zato na filozofski fakulteti `e leto dni obiskujem lektorat tega jezika. Upam, da si bom znanje jezikov lahko {e spopolnjevala, saj sem prepri~ana, da ga bom v `ivljenju nujno potrebovala.

Nabrala sem si razli~nih delovnih izku{enj: od strokovnih, pri opravljanju obvezne srednje{olske prakse na Morski biolo{ki postaji v Piranu ter v laboratorijih agronomskega oddelka Biotehni{ke fakultete, do dela v tovarni Iplas, varovanja otrok, ~i{~enja in likanja.

V prihodnje bi rada nadaljevala {tudij v tujini ali pa se zaposlila na zanimivem delovnem mestu, ki bi mi omogo~alo ustvarjalno uporabo `e pridobljenega znanja ter pridobivanje novega.Veselilo bi me delati pri kak{nem mednarodnem projektu, ki bi omogo~al sodelovanje med razli~nimi ljudmi in strokami, saj vidim prihodnost znanosti (in ~love{tva) v povezovanju, in ne v lo~evanju.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96196y.htm