* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tanja Vranac

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Cesta na Markovec 47
Telefon: (066) 36 622

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, molekularno-bioloçka (raziskovalna) smer

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju (molekularne) biologije, najraje v medicini ali v okviru varstva okolja (industriji, inçtitutih), lahko tudi v tujini.
æolsko pot sem zaŸela na osnovni çoli Antona Ukmarja v Kopru. KonŸala sem jo z odliŸnim uspehom in se nato vpisala na Srednjo naravoslovno-matematiŸno çolo, danes gimnazijo, v Kopru. Tako v osnovni kot v srednji çoli sem se udele§evala razliŸnih tekmovanj (iz matematike, anleçkega jezika, logike), najveŸji uspeh pa sem dosegla v çolskem letu 1988/89, ko sem se na republiçkem tekmovanju iz logike uvrstila na prvo mesto. Bila sem tudi aktivna Ÿlanica zooloçke skupine Kluba mladih raziskovalcev, v okviru katerega smo dijaki sami organizirali veŸ uspeçnih raziskovalnih taborov. Poleg biologije me je §e od nekdaj zanimala astronomija, zato sem se poleti leta 1989, udele§ila slovenskega mladinskega astronomskega tabora, ki je potekal na observatoriju na Javorniku. Navduçena nad skrivnostmi vesolja sem se v naslednjih letih udele§ila mednarodnih mladinskih astronomskih taborov na Pokljuki (1990) in v nemçkem mestu Torfhaus (1991), çe prej pa znanje angleçkega jezika spopolnila na tritedenskem jezikovnem teŸaju v Angliji. Srednjo çolo sem konŸala leta 1991 s prav dobrim uspehom. æolanje sem nadaljevala v Ljubljani, in se vpisala na Oddelek za biologijo Biotehniçke fakultete. Izbrala sem molekularno-bioloçko smer. Ta namenja veŸjo pozornost genetiki, biokemiji in mikrobiologiji, vejam biologije, ki se mi zdijo çe posebno zanimive in obetavne. Do konca çtudija mi manjka çe nekaj izpitov in diplomska naloga, to bom verjetno delala na imunoloçkem oddelku medicinske fakultete.

Med çtudijem sem se ukvarjala çe s çtevilnimi reŸmi (çportom - §e tri leta treniram aikido, glasbo, fotografijo), poŸitnice in prihranke pa sem, kadar je bilo le mogoŸe, namenila potovanjem. Potepanja po Evropi, Afriki in Aziji so mi prinesla razliŸne izkuçnje, predvsem pa so mi pribli§ala drugaŸne de§ele in kulture. Razçirila so moje zanimanje tudi na umetnost in dru§boslovje, predvsem na zgodovino, filozofijo in, seveda, jezike. Poleg angleçŸine in italijançŸine, ki ju aktivno obvladam, sem se tako uŸila çe çpançŸine in francoçŸine, po obisku de§ele vzhajajoŸega sonca pa sem se navduçila nad japonçŸino, zato na filozofski fakulteti §e leto dni obiskujem lektorat tega jezika. Upam, da si bom znanje jezikov lahko çe spopolnjevala, saj sem prepriŸana, da ga bom v §ivljenju nujno potrebovala.

Nabrala sem si razliŸnih delovnih izkuçenj: od strokovnih, pri opravljanju obvezne srednjeçolske prakse na Morski bioloçki postaji v Piranu ter v laboratorijih agronomskega oddelka Biotehniçke fakultete, do dela v tovarni Iplas, varovanja otrok, ŸiçŸenja in likanja.

V prihodnje bi rada nadaljevala çtudij v tujini ali pa se zaposlila na zanimivem delovnem mestu, ki bi mi omogoŸalo ustvarjalno uporabo §e pridobljenega znanja ter pridobivanje novega.Veselilo bi me delati pri kakçnem mednarodnem projektu, ki bi omogoŸal sodelovanje med razliŸnimi ljudmi in strokami, saj vidim prihodnost znanosti (in Ÿloveçtva) v povezovanju, in ne v loŸevanju.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96196y.htm