* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Tanja Vranac

6000 KOPER - CAPODISTRIA, Cesta na Markovec 47
Telefon: (066) 36 622

Biotehniška fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, molekularno-biološka (raziskovalna) smer

Študij bom predvidoma končala junija 1997. Delati si želim predvsem na področju (molekularne) biologije, najraje v medicini ali v okviru varstva okolja (industriji, inštitutih), lahko tudi v tujini.
Šolsko pot sem začela na osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru. Končala sem jo z odličnim uspehom in se nato vpisala na Srednjo naravoslovno-matematično šolo, danes gimnazijo, v Kopru. Tako v osnovni kot v srednji šoli sem se udeleževala različnih tekmovanj (iz matematike, anleškega jezika, logike), največji uspeh pa sem dosegla v šolskem letu 1988/89, ko sem se na republiškem tekmovanju iz logike uvrstila na prvo mesto. Bila sem tudi aktivna članica zoološke skupine Kluba mladih raziskovalcev, v okviru katerega smo dijaki sami organizirali več uspešnih raziskovalnih taborov. Poleg biologije me je že od nekdaj zanimala astronomija, zato sem se poleti leta 1989, udeležila slovenskega mladinskega astronomskega tabora, ki je potekal na observatoriju na Javorniku. Navdušena nad skrivnostmi vesolja sem se v naslednjih letih udeležila mednarodnih mladinskih astronomskih taborov na Pokljuki (1990) in v nemškem mestu Torfhaus (1991), še prej pa znanje angleškega jezika spopolnila na tritedenskem jezikovnem tečaju v Angliji. Srednjo šolo sem končala leta 1991 s prav dobrim uspehom. Šolanje sem nadaljevala v Ljubljani, in se vpisala na Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete. Izbrala sem molekularno-biološko smer. Ta namenja večjo pozornost genetiki, biokemiji in mikrobiologiji, vejam biologije, ki se mi zdijo še posebno zanimive in obetavne. Do konca študija mi manjka še nekaj izpitov in diplomska naloga, to bom verjetno delala na imunološkem oddelku medicinske fakultete.

Med študijem sem se ukvarjala še s številnimi rečmi (športom - že tri leta treniram aikido, glasbo, fotografijo), počitnice in prihranke pa sem, kadar je bilo le mogoče, namenila potovanjem. Potepanja po Evropi, Afriki in Aziji so mi prinesla različne izkušnje, predvsem pa so mi približala drugačne dežele in kulture. Razširila so moje zanimanje tudi na umetnost in družboslovje, predvsem na zgodovino, filozofijo in, seveda, jezike. Poleg angleščine in italijanščine, ki ju aktivno obvladam, sem se tako učila še španščine in francoščine, po obisku dežele vzhajajočega sonca pa sem se navdušila nad japonščino, zato na filozofski fakulteti že leto dni obiskujem lektorat tega jezika. Upam, da si bom znanje jezikov lahko še spopolnjevala, saj sem prepričana, da ga bom v življenju nujno potrebovala.

Nabrala sem si različnih delovnih izkušenj: od strokovnih, pri opravljanju obvezne srednješolske prakse na Morski biološki postaji v Piranu ter v laboratorijih agronomskega oddelka Biotehniške fakultete, do dela v tovarni Iplas, varovanja otrok, čiščenja in likanja.

V prihodnje bi rada nadaljevala študij v tujini ali pa se zaposlila na zanimivem delovnem mestu, ki bi mi omogočalo ustvarjalno uporabo že pridobljenega znanja ter pridobivanje novega.Veselilo bi me delati pri kakšnem mednarodnem projektu, ki bi omogočal sodelovanje med različnimi ljudmi in strokami, saj vidim prihodnost znanosti (in človeštva) v povezovanju, in ne v ločevanju.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96196y.htm