* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Renato Bertalani~

9000 MURSKA SOBOTA, Tav~arjeva 33, ^ernelavci
Telefon: (069) 24 824
E-mail: renato.bertalanic@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matemati~no-fizikalna smer

[tudij bom predvidoma kon~al marca 1997. Delati si `elim predvsem v raziskavah: ra~unalni{ko modeliranje fizikalnih problemov; teorijske raziskave (mladi raziskovalec).
Osnovno {olo sem obiskoval v Murski Soboti. Vsa leta sem jo kon~eval z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih iz tehnike, za bralno zna~ko in iz kemije. @e tedaj pa sem imel najraje matematiko; sodeloval sem na tekmovanjih za Vegova priznanja, in v osmem razredu tudi na republi{kem.

[olanje sem nadaljeval na Srednji naravoslovno-matemati~ni {oli v Murski Soboti. Vse letnike sem kon~al z odli~nim uspehom. Najljub{i predmeti so mi bili matematika, fizika in prvi dve leti tudi kemija. Sodeloval sem na republi{kih tekmovanjih iz kemije, fizike in matematike. Najuspe{nej{i sem bil na matemati~nih, prejel sem tri pohvale.

Omahoval sem med {tudijem matematike in fizike, nazadnje pa izbral fiziko, saj se mi je zdelo, da bom kot fizik la`e na{el delo. Ko sem odslu`il voja{~ino, sem se vpisal na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani. @elel sem si nekaj ve~ matematike, zato sem izbral matemati~no-fizikalno smer {tudija.

Med {tudijem sem imel najraje teoreti~ne predmete, ki so bili tudi matemati~no zahtevnej{i. Moral sem se nau~iti delati z ra~unalnikom, saj {tudij fizike brez tega ni ve~ mogo~, {e posebno na matemati~no-fizikalni smeri. Zelo me je veselilo ra~unalni{ko modeliranje fizikalnih problemov, zlasti pri modelski analizi.

Tudi druga~e so me ra~unalniki zelo zanimali, zato sem se nau~il delati z raznimi programi (Mathematica, Winword, TeX, Corel Draw, Quatro Pro) in v okoljih DOS, Windows in Unix. Svoje znanje sem uporabil tudi za dodatni zaslu`ek, najuspe{neje kot sodelavec pri postavljanju slik u~benika A. Sinigoja Osnove elektromagnetike na Fakulteti za elektroniko in ra~unalni{tvo.

Po diplomi bi se najraje zaposlil v ustvarjalni organizaciji, ki bi mi omogo~ila tudi nadaljnji razvoj. Pripravljen sem se {e naprej usposabljati in izobra`evati, da bi lahko ~im bolje delal. Ker v mojem kraju ni primernih mo`nosti za zaposlitev, sem se odlo~il ostati v Ljubljani.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96193y.htm