* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Renato BertalaniŸ

9000 MURSKA SOBOTA, TavŸarjeva 33, ¬ernelavci
Telefon: (069) 24 824
E-mail: renato.bertalanic@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matematiŸno-fizikalna smer

ætudij bom predvidoma konŸal marca 1997. Delati si §elim predvsem v raziskavah: raŸunalniçko modeliranje fizikalnih problemov; teorijske raziskave (mladi raziskovalec).
Osnovno çolo sem obiskoval v Murski Soboti. Vsa leta sem jo konŸeval z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem sodeloval na razliŸnih tekmovanjih iz tehnike, za bralno znaŸko in iz kemije. ¦e tedaj pa sem imel najraje matematiko; sodeloval sem na tekmovanjih za Vegova priznanja, in v osmem razredu tudi na republiçkem.

æolanje sem nadaljeval na Srednji naravoslovno-matematiŸni çoli v Murski Soboti. Vse letnike sem konŸal z odliŸnim uspehom. Najljubçi predmeti so mi bili matematika, fizika in prvi dve leti tudi kemija. Sodeloval sem na republiçkih tekmovanjih iz kemije, fizike in matematike. Najuspeçnejçi sem bil na matematiŸnih, prejel sem tri pohvale.

Omahoval sem med çtudijem matematike in fizike, nazadnje pa izbral fiziko, saj se mi je zdelo, da bom kot fizik la§e naçel delo. Ko sem odslu§il vojaçŸino, sem se vpisal na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani. ¦elel sem si nekaj veŸ matematike, zato sem izbral matematiŸno-fizikalno smer çtudija.

Med çtudijem sem imel najraje teoretiŸne predmete, ki so bili tudi matematiŸno zahtevnejçi. Moral sem se nauŸiti delati z raŸunalnikom, saj çtudij fizike brez tega ni veŸ mogoŸ, çe posebno na matematiŸno-fizikalni smeri. Zelo me je veselilo raŸunalniçko modeliranje fizikalnih problemov, zlasti pri modelski analizi.

Tudi drugaŸe so me raŸunalniki zelo zanimali, zato sem se nauŸil delati z raznimi programi (Mathematica, Winword, TeX, Corel Draw, Quatro Pro) in v okoljih DOS, Windows in Unix. Svoje znanje sem uporabil tudi za dodatni zaslu§ek, najuspeçneje kot sodelavec pri postavljanju slik uŸbenika A. Sinigoja Osnove elektromagnetike na Fakulteti za elektroniko in raŸunalniçtvo.

Po diplomi bi se najraje zaposlil v ustvarjalni organizaciji, ki bi mi omogoŸila tudi nadaljnji razvoj. Pripravljen sem se çe naprej usposabljati in izobra§evati, da bi lahko Ÿim bolje delal. Ker v mojem kraju ni primernih mo§nosti za zaposlitev, sem se odloŸil ostati v Ljubljani.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96193y.htm