* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Renato Bertalanič

9000 MURSKA SOBOTA, Tavčarjeva 33, Černelavci
Telefon: (069) 24 824
E-mail: renato.bertalanic@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matematično-fizikalna smer

Študij bom predvidoma končal marca 1997. Delati si želim predvsem v raziskavah: računalniško modeliranje fizikalnih problemov; teorijske raziskave (mladi raziskovalec).
Osnovno šolo sem obiskoval v Murski Soboti. Vsa leta sem jo končeval z odličnim uspehom. Med šolanjem sem sodeloval na različnih tekmovanjih iz tehnike, za bralno značko in iz kemije. Že tedaj pa sem imel najraje matematiko; sodeloval sem na tekmovanjih za Vegova priznanja, in v osmem razredu tudi na republiškem.

Šolanje sem nadaljeval na Srednji naravoslovno-matematični šoli v Murski Soboti. Vse letnike sem končal z odličnim uspehom. Najljubši predmeti so mi bili matematika, fizika in prvi dve leti tudi kemija. Sodeloval sem na republiških tekmovanjih iz kemije, fizike in matematike. Najuspešnejši sem bil na matematičnih, prejel sem tri pohvale.

Omahoval sem med študijem matematike in fizike, nazadnje pa izbral fiziko, saj se mi je zdelo, da bom kot fizik laže našel delo. Ko sem odslužil vojaščino, sem se vpisal na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani. Želel sem si nekaj več matematike, zato sem izbral matematično-fizikalno smer študija.

Med študijem sem imel najraje teoretične predmete, ki so bili tudi matematično zahtevnejši. Moral sem se naučiti delati z računalnikom, saj študij fizike brez tega ni več mogoč, še posebno na matematično-fizikalni smeri. Zelo me je veselilo računalniško modeliranje fizikalnih problemov, zlasti pri modelski analizi.

Tudi drugače so me računalniki zelo zanimali, zato sem se naučil delati z raznimi programi (Mathematica, Winword, TeX, Corel Draw, Quatro Pro) in v okoljih DOS, Windows in Unix. Svoje znanje sem uporabil tudi za dodatni zaslužek, najuspešneje kot sodelavec pri postavljanju slik učbenika A. Sinigoja Osnove elektromagnetike na Fakulteti za elektroniko in računalništvo.

Po diplomi bi se najraje zaposlil v ustvarjalni organizaciji, ki bi mi omogočila tudi nadaljnji razvoj. Pripravljen sem se še naprej usposabljati in izobraževati, da bi lahko čim bolje delal. Ker v mojem kraju ni primernih možnosti za zaposlitev, sem se odločil ostati v Ljubljani.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96193y.htm