* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Anita Ritonja

9240 LJUTOMER, Viktorja Kukovca 4
Telefon: (069) 81 205

Fakulteta za farmacijo v Ljubljani, farmacija

[tudij bom predvidoma kon~ala marca 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju lekarni{ke dejavnosti, kot farmacevt svetovalec.
Osnovno {olo sem obiskovala v Ljutomeru in jo kon~ala z odli~nim uspehom. [tevilna tekmovanja, Vesela {ola, tekmovanja iz matematike, fizike in kemije, so me spodbudila, da sem se vpisala na gimnazijo v Ljutomeru, in sicer na naravoslovno-matemati~no smer. Tudi srednjo {olo sem opravila z odliko in to mi je po zelo uspe{no opravljenem sprejemnem izpitu v {olskem letu 1991/92 omogo~ilo vpis na Fakulteto za farmacijo v Ljubljani. Po uspe{no opravljenih devetih semestrih rednega {tudija ( prva generacija podalj{anega {tudijskega programa ) sem marca 1996 vpisala absolventski sta`.

S sprotnim in rednim poglobljenim {tudijem sem si iz leta v leto nabirala znanje iz razli~nih strokovnih predmetov farmacije, jih povezovala s kemijskimi in medicinskimi predmeti ter tako dobila celostno podobo o pojmu farmacija.

Vir pridobivanja tega znanja mi je bila poleg doma~e literature, ki je sicer skromnej{a, predvsem tuja literatura, tako da sem se vsa ta leta spopolnjevala tudi v tujih jezikih - nem{~ini in angle{~ini.

Med {tudijem sem spoznala tudi temelje ra~unalni{tva ter se seznanila s farmacevtsko informatiko.

V devetem semestru sem se v okviru izbirnih predmetov pobli`e seznanila s predmetoma, ki sta mi zbudila posebno zanimanje: s fitoterapevtiki, ki postajajo danes ~edalje zanimivej{i tako tako za porabnika kot za izdelovalca, in s klini~no biokemijo ( na {tevilnih seminarjih sem si pridobila znanje iz hematologije: motnje v hemostazi, prirojenih bolezni, imunologije in endokrinologije ). Tudi moje diplomsko delo bo verjetno segalo na podro~je klini~ne kemije ali klini~ne biokemije.

[tudij zahteva veliko energije, le-to pa zajemam iz glasbe, ki mi poleg farmacije veliko pomeni. Za mano je osem let klavirja, sodelovanje v {olskih pevskih zborih, zadnjih pet let pa pojem v pevskem zboru Slovenski madrigalisti, s katerim sem po {tevilnih koncertih po Sloveniji in tujini ter pevskih turnejah spoznala precej{en del Evrope (Francija, Nem~ija, Mad`arska, Italija, Avstrija ) in si tako nabrala svojevrstnih izku{enj. Lani pa smo izdali tudi lasersko plo{~o s Haydnovo Misso brevis. Preostali prosti ~as se ukvarjam s {portom ter in{truiram kemijo, matematiko in nem{ki jezik. Kar koli `e delam, zmeraj se trudim prijetno zdru`iti s koristnim, in `elim si, da bi tako ostalo tudi, ko se bom zaposlila.

Med obvezno prakso sem lansko poletje delala v Lekarni v Murski Soboti, in spoznala lekarni{ko dejavnost v praksi; v galenskem laboratoriju Galex v Murski Soboti pa sem pridobivala prve farmacevtske izku{nje `e v srednji {oli ( tudi na praksi, nato pa {e poleti na svojo `eljo ), ter v bolni{ni~ni lekarni. Delo v lekarni me je {e posebno navdu{ilo, saj sem ugotovila, da lahko uporabim pri tem zelo veliko znanja, ki ga `e imam. Posebno me zanima farmacevtsko svetovanje. @al med {tudijem ni bilo prilo`nosti, da bi se prakti~no seznanila s farmacevtsko industrijo, razen na dveh ekskurzijah v Leku in eni v Krki, a upam, da mi bo v prihodnje omogo~eno tudi to.

Po diplomi bi se rada zaposlila v dinami~nem in ustvarjalnem okolju, da bi z znanjem - to `elim {e dopolnjevati - skupaj s sodelavci pripomogla k ~lovekovi ( pacientovi ) telesni in du{evni blaginji, k zdravju, in kjer bom lahko pri delu zdru`evala prijetno s koristnim.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96189y.htm