* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Anita Ritonja

9240 LJUTOMER, Viktorja Kukovca 4
Telefon: (069) 81 205

Fakulteta za farmacijo v Ljubljani, farmacija

Študij bom predvidoma končala marca 1997. Delati si želim predvsem na področju lekarniške dejavnosti, kot farmacevt svetovalec.
Osnovno šolo sem obiskovala v Ljutomeru in jo končala z odličnim uspehom. Številna tekmovanja, Vesela šola, tekmovanja iz matematike, fizike in kemije, so me spodbudila, da sem se vpisala na gimnazijo v Ljutomeru, in sicer na naravoslovno-matematično smer. Tudi srednjo šolo sem opravila z odliko in to mi je po zelo uspešno opravljenem sprejemnem izpitu v šolskem letu 1991/92 omogočilo vpis na Fakulteto za farmacijo v Ljubljani. Po uspešno opravljenih devetih semestrih rednega študija ( prva generacija podaljšanega študijskega programa ) sem marca 1996 vpisala absolventski staž.

S sprotnim in rednim poglobljenim študijem sem si iz leta v leto nabirala znanje iz različnih strokovnih predmetov farmacije, jih povezovala s kemijskimi in medicinskimi predmeti ter tako dobila celostno podobo o pojmu farmacija.

Vir pridobivanja tega znanja mi je bila poleg domače literature, ki je sicer skromnejša, predvsem tuja literatura, tako da sem se vsa ta leta spopolnjevala tudi v tujih jezikih - nemščini in angleščini.

Med študijem sem spoznala tudi temelje računalništva ter se seznanila s farmacevtsko informatiko.

V devetem semestru sem se v okviru izbirnih predmetov pobliže seznanila s predmetoma, ki sta mi zbudila posebno zanimanje: s fitoterapevtiki, ki postajajo danes čedalje zanimivejši tako tako za porabnika kot za izdelovalca, in s klinično biokemijo ( na številnih seminarjih sem si pridobila znanje iz hematologije: motnje v hemostazi, prirojenih bolezni, imunologije in endokrinologije ). Tudi moje diplomsko delo bo verjetno segalo na področje klinične kemije ali klinične biokemije.

Študij zahteva veliko energije, le-to pa zajemam iz glasbe, ki mi poleg farmacije veliko pomeni. Za mano je osem let klavirja, sodelovanje v šolskih pevskih zborih, zadnjih pet let pa pojem v pevskem zboru Slovenski madrigalisti, s katerim sem po številnih koncertih po Sloveniji in tujini ter pevskih turnejah spoznala precejšen del Evrope (Francija, Nemčija, Madžarska, Italija, Avstrija ) in si tako nabrala svojevrstnih izkušenj. Lani pa smo izdali tudi lasersko ploščo s Haydnovo Misso brevis. Preostali prosti čas se ukvarjam s športom ter inštruiram kemijo, matematiko in nemški jezik. Kar koli že delam, zmeraj se trudim prijetno združiti s koristnim, in želim si, da bi tako ostalo tudi, ko se bom zaposlila.

Med obvezno prakso sem lansko poletje delala v Lekarni v Murski Soboti, in spoznala lekarniško dejavnost v praksi; v galenskem laboratoriju Galex v Murski Soboti pa sem pridobivala prve farmacevtske izkušnje že v srednji šoli ( tudi na praksi, nato pa še poleti na svojo željo ), ter v bolnišnični lekarni. Delo v lekarni me je še posebno navdušilo, saj sem ugotovila, da lahko uporabim pri tem zelo veliko znanja, ki ga že imam. Posebno me zanima farmacevtsko svetovanje. Žal med študijem ni bilo priložnosti, da bi se praktično seznanila s farmacevtsko industrijo, razen na dveh ekskurzijah v Leku in eni v Krki, a upam, da mi bo v prihodnje omogočeno tudi to.

Po diplomi bi se rada zaposlila v dinamičnem in ustvarjalnem okolju, da bi z znanjem - to želim še dopolnjevati - skupaj s sodelavci pripomogla k človekovi ( pacientovi ) telesni in duševni blaginji, k zdravju, in kjer bom lahko pri delu združevala prijetno s koristnim.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96189y.htm