* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Simon Petrovi~

9000 MURSKA SOBOTA, Nem~avci 14b
Telefon: (069) 23 800
E-mail: petrovic.simon@uni-mb.si

Fakulteta za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru, avtomatika

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem v razvojnem ali servisnem oddelku podjetij, v stikih s tujimi (nem{kimi) firmami, ra~unalni{kem na~rtovanju in krmiljenju razli~nih industrijskih procesov.
Osnovno {olo sem obiskoval v Murski Soboti. Tam me je `e takoj po uveljavitvi hi{nih ra~unalnikov ( ZX Spectrum, Commodore C64 ) za~elo zanimati delo z njimi. Tako sem deloval v kro`ku ra~unalni{tva in se {e s posebnim veseljem ukvarjal z grafiko in animacijo: vse to je {e dandanes moj konji~ek. Elektronika je bila edina smer, ki me je zanimala proti koncu osnovne {ole, ~eprav sem razmeroma skromne izku{nje pridobival edino iz revij Tim in Elektor.

Leta 1986 sem se vpisal v Srednjo elektrotehni{ko in ra~unalni{ko {olo v Maribor, in tako lahko svoje zanimanje za elektroniko uspe{no stopnjeval. V tretjem in ~etrtem letniku sem sodeloval pri gibanju Mladi za napredek Maribora. Za tisti ~as je bilo inovativno sprejemanje televizijskega signala po eni sami televizijski anteni, ki se s preklopom na drugi program s krmiljem samodejno postavi v dolo~en, `e prej nastavljeni polo`aj. Izdelek je laboratorijsko prakti~no deloval, pri izpeljavi za namestitev na hi{o pa bi bilo treba izdelati mo~nej{i mehanski prenos. Namen tak{nega dela je bilo zmanj{evanje stro{kov in estetski videz hi{. Na {oli sem se pri prakti~nem pouku ukvarjal s programiranjem Motorolinega osembitnega procesorja 6800, zato mi to delo ni tuje. Veliko prakti~nega znanja sem si pridobil z opravljanje prakse v (tedanjem) podjetju Gorenje Elrad v Gornji Radgoni, saj sem bil v razvojnem oddelku. Tudi iz telekomunikacij sem pridobil kar nekaj izku{enj v servisnem oddelku tedanjega PTT-ja v Murski Soboti.

Zdaj sem absolvent Fakultete za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru, smer avtomatika. V ni`jih letnikih sem se ob bogatem teoreti~nem znanju veselil prakti~nega dela doma, tako da sem naredil kar nekaj uporabnih izdelkov zase in za druge; tako npr. (analogno) krmilje za ventilator po dolo~enih in zahtevanih uporabnikovih specifikacijah, napravo Taiping, ki bi bila primerna za patent in nadaljnjo prodajo ali komercialno uporabo. Prometna nesre~a mi je vzela leto dni {tudija, posredno pa {e ve~. Nekaj zaostanka sem `e nadomestil, ostalo pa mi je malo ve~ izpitov in diplomska naloga - pripravljal naj bi jo predvidoma maja prihodnje leto (1997). Rad bi jo delal v podjetju, saj sem si zmeraj prizadeval teorijo uporabiti v praksi in se tako pribli`ati resni~nemu svetu, poleg vsega pa bi dodal {e svoje znanje in delo. Znanje iz MatLaba, LabViewa, programskega jezika C in krmiljenja krmilnikov, pridobljeno s {tudijem, bi rad uporabil pri nadaljnjem poklicnem delu.

Omeniti moram {e svojo zdaj `e dolgoletno dejavnost: vodim kro`ek elektronike kot mentor na II. osnovni {oli v Murski Soboti, kjer sem za~el s tovrstnim delom `e v tretjem letniku srednje {ole. Pokazali so se tudi dose`ki - tako na ob~inskih tekmovanjih ( prva mesta ) kot na dr`avnih - imel sem dr`avnega prvaka (leta 1995), ve~ mojih u~encev pa se je uvrstilo med prve tri.

Sredi junija odhajam na delovno prakso v tujino, in sicer v Nem~ijo, v Karlsruhe, delal bom v servisnem centru firme Badenwerk AG. Med dvomese~nim strokovnim delom naj bi si pridobil novo znanje in se spopolnil v jeziku stroke. Sicer govorim nem{ki jezik teko~e. Zato bi me v prihodnje zelo veselilo delo na meddr`avni ravni, skratka stiki s tujino.

[iritev znanja, poglabljanje strokovnosti v svojem poklicu in redno spremljanje novosti so moje vodilo v nadaljnjem `ivljenju. Ob vseh teh `eljah po dinamiki so mo`nosti za porajanje zamisli lahko bistveno ve~je.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96188y.htm