* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Simon PetroviŸ

9000 MURSKA SOBOTA, NemŸavci 14b
Telefon: (069) 23 800
E-mail: petrovic.simon@uni-mb.si

Fakulteta za elektrotehniko, raŸunalniçtvo in informatiko v Mariboru, avtomatika

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1997. Delati si §elim predvsem v razvojnem ali servisnem oddelku podjetij, v stikih s tujimi (nemçkimi) firmami, raŸunalniçkem naŸrtovanju in krmiljenju razliŸnih industrijskih procesov.
Osnovno çolo sem obiskoval v Murski Soboti. Tam me je §e takoj po uveljavitvi hiçnih raŸunalnikov ( ZX Spectrum, Commodore C64 ) zaŸelo zanimati delo z njimi. Tako sem deloval v kro§ku raŸunalniçtva in se çe s posebnim veseljem ukvarjal z grafiko in animacijo: vse to je çe dandanes moj konjiŸek. Elektronika je bila edina smer, ki me je zanimala proti koncu osnovne çole, Ÿeprav sem razmeroma skromne izkuçnje pridobival edino iz revij Tim in Elektor.

Leta 1986 sem se vpisal v Srednjo elektrotehniçko in raŸunalniçko çolo v Maribor, in tako lahko svoje zanimanje za elektroniko uspeçno stopnjeval. V tretjem in Ÿetrtem letniku sem sodeloval pri gibanju Mladi za napredek Maribora. Za tisti Ÿas je bilo inovativno sprejemanje televizijskega signala po eni sami televizijski anteni, ki se s preklopom na drugi program s krmiljem samodejno postavi v doloŸen, §e prej nastavljeni polo§aj. Izdelek je laboratorijsko praktiŸno deloval, pri izpeljavi za namestitev na hiço pa bi bilo treba izdelati moŸnejçi mehanski prenos. Namen takçnega dela je bilo zmanjçevanje stroçkov in estetski videz hiç. Na çoli sem se pri praktiŸnem pouku ukvarjal s programiranjem Motorolinega osembitnega procesorja 6800, zato mi to delo ni tuje. Veliko praktiŸnega znanja sem si pridobil z opravljanje prakse v (tedanjem) podjetju Gorenje Elrad v Gornji Radgoni, saj sem bil v razvojnem oddelku. Tudi iz telekomunikacij sem pridobil kar nekaj izkuçenj v servisnem oddelku tedanjega PTT-ja v Murski Soboti.

Zdaj sem absolvent Fakultete za elektrotehniko, raŸunalniçtvo in informatiko v Mariboru, smer avtomatika. V ni§jih letnikih sem se ob bogatem teoretiŸnem znanju veselil praktiŸnega dela doma, tako da sem naredil kar nekaj uporabnih izdelkov zase in za druge; tako npr. (analogno) krmilje za ventilator po doloŸenih in zahtevanih uporabnikovih specifikacijah, napravo Taiping, ki bi bila primerna za patent in nadaljnjo prodajo ali komercialno uporabo. Prometna nesreŸa mi je vzela leto dni çtudija, posredno pa çe veŸ. Nekaj zaostanka sem §e nadomestil, ostalo pa mi je malo veŸ izpitov in diplomska naloga - pripravljal naj bi jo predvidoma maja prihodnje leto (1997). Rad bi jo delal v podjetju, saj sem si zmeraj prizadeval teorijo uporabiti v praksi in se tako pribli§ati resniŸnemu svetu, poleg vsega pa bi dodal çe svoje znanje in delo. Znanje iz MatLaba, LabViewa, programskega jezika C in krmiljenja krmilnikov, pridobljeno s çtudijem, bi rad uporabil pri nadaljnjem poklicnem delu.

Omeniti moram çe svojo zdaj §e dolgoletno dejavnost: vodim kro§ek elektronike kot mentor na II. osnovni çoli v Murski Soboti, kjer sem zaŸel s tovrstnim delom §e v tretjem letniku srednje çole. Pokazali so se tudi dose§ki - tako na obŸinskih tekmovanjih ( prva mesta ) kot na dr§avnih - imel sem dr§avnega prvaka (leta 1995), veŸ mojih uŸencev pa se je uvrstilo med prve tri.

Sredi junija odhajam na delovno prakso v tujino, in sicer v NemŸijo, v Karlsruhe, delal bom v servisnem centru firme Badenwerk AG. Med dvomeseŸnim strokovnim delom naj bi si pridobil novo znanje in se spopolnil v jeziku stroke. Sicer govorim nemçki jezik tekoŸe. Zato bi me v prihodnje zelo veselilo delo na meddr§avni ravni, skratka stiki s tujino.

æiritev znanja, poglabljanje strokovnosti v svojem poklicu in redno spremljanje novosti so moje vodilo v nadaljnjem §ivljenju. Ob vseh teh §eljah po dinamiki so mo§nosti za porajanje zamisli lahko bistveno veŸje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96188y.htm