* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Simon Petrovič

9000 MURSKA SOBOTA, Nemčavci 14b
Telefon: (069) 23 800
E-mail: petrovic.simon@uni-mb.si

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, avtomatika

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem v razvojnem ali servisnem oddelku podjetij, v stikih s tujimi (nemškimi) firmami, računalniškem načrtovanju in krmiljenju različnih industrijskih procesov.
Osnovno šolo sem obiskoval v Murski Soboti. Tam me je že takoj po uveljavitvi hišnih računalnikov ( ZX Spectrum, Commodore C64 ) začelo zanimati delo z njimi. Tako sem deloval v krožku računalništva in se še s posebnim veseljem ukvarjal z grafiko in animacijo: vse to je še dandanes moj konjiček. Elektronika je bila edina smer, ki me je zanimala proti koncu osnovne šole, čeprav sem razmeroma skromne izkušnje pridobival edino iz revij Tim in Elektor.

Leta 1986 sem se vpisal v Srednjo elektrotehniško in računalniško šolo v Maribor, in tako lahko svoje zanimanje za elektroniko uspešno stopnjeval. V tretjem in četrtem letniku sem sodeloval pri gibanju Mladi za napredek Maribora. Za tisti čas je bilo inovativno sprejemanje televizijskega signala po eni sami televizijski anteni, ki se s preklopom na drugi program s krmiljem samodejno postavi v določen, že prej nastavljeni položaj. Izdelek je laboratorijsko praktično deloval, pri izpeljavi za namestitev na hišo pa bi bilo treba izdelati močnejši mehanski prenos. Namen takšnega dela je bilo zmanjševanje stroškov in estetski videz hiš. Na šoli sem se pri praktičnem pouku ukvarjal s programiranjem Motorolinega osembitnega procesorja 6800, zato mi to delo ni tuje. Veliko praktičnega znanja sem si pridobil z opravljanje prakse v (tedanjem) podjetju Gorenje Elrad v Gornji Radgoni, saj sem bil v razvojnem oddelku. Tudi iz telekomunikacij sem pridobil kar nekaj izkušenj v servisnem oddelku tedanjega PTT-ja v Murski Soboti.

Zdaj sem absolvent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, smer avtomatika. V nižjih letnikih sem se ob bogatem teoretičnem znanju veselil praktičnega dela doma, tako da sem naredil kar nekaj uporabnih izdelkov zase in za druge; tako npr. (analogno) krmilje za ventilator po določenih in zahtevanih uporabnikovih specifikacijah, napravo Taiping, ki bi bila primerna za patent in nadaljnjo prodajo ali komercialno uporabo. Prometna nesreča mi je vzela leto dni študija, posredno pa še več. Nekaj zaostanka sem že nadomestil, ostalo pa mi je malo več izpitov in diplomska naloga - pripravljal naj bi jo predvidoma maja prihodnje leto (1997). Rad bi jo delal v podjetju, saj sem si zmeraj prizadeval teorijo uporabiti v praksi in se tako približati resničnemu svetu, poleg vsega pa bi dodal še svoje znanje in delo. Znanje iz MatLaba, LabViewa, programskega jezika C in krmiljenja krmilnikov, pridobljeno s študijem, bi rad uporabil pri nadaljnjem poklicnem delu.

Omeniti moram še svojo zdaj že dolgoletno dejavnost: vodim krožek elektronike kot mentor na II. osnovni šoli v Murski Soboti, kjer sem začel s tovrstnim delom že v tretjem letniku srednje šole. Pokazali so se tudi dosežki - tako na občinskih tekmovanjih ( prva mesta ) kot na državnih - imel sem državnega prvaka (leta 1995), več mojih učencev pa se je uvrstilo med prve tri.

Sredi junija odhajam na delovno prakso v tujino, in sicer v Nemčijo, v Karlsruhe, delal bom v servisnem centru firme Badenwerk AG. Med dvomesečnim strokovnim delom naj bi si pridobil novo znanje in se spopolnil v jeziku stroke. Sicer govorim nemški jezik tekoče. Zato bi me v prihodnje zelo veselilo delo na meddržavni ravni, skratka stiki s tujino.

Širitev znanja, poglabljanje strokovnosti v svojem poklicu in redno spremljanje novosti so moje vodilo v nadaljnjem življenju. Ob vseh teh željah po dinamiki so možnosti za porajanje zamisli lahko bistveno večje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96188y.htm