* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Franc ^u{

9244 VIDEM OB [^AVNICI, Videm 1b
Telefon: (069) 68 118

Pedago{ka fakulteta v Mariboru, A - geografija, B - zgodovina

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem kot u~itelj geografije in zgodovine, na podro~ju ekologije in urejanja prostora.
Osnovno {olo sem obiskoval v Vidmu ob [~avnici. Vse razrede sem kon~al z odli~nim uspehom. Po osnovni {oli sem se odlo~il za nadaljnje {olanje na gimnaziji v Ljutomeru zato, da bi se po {tirih letih vpisal na {tudij geografije oziroma zgodovine. Srednjo {olo sem kon~al s prav dobrim uspehom, prav tako tudi zaklju~ni izpit. Ker me obe podro~ji, tako zgodovina kot geografija, zelo zanimata in mislim, da sta mi zelo blizu, sem se odlo~il {tudij nadaljevati na pedago{ki fakulteti v Mariboru, kjer sta oba predmeta obravnavana enakovredno. Zakaj prav pedago{ka fakulteta? Sem oseba, ki zelo rada komunicira in dela z ljudmi. ^eprav mislim, da bi se znanstveno in strokovno bolj spopolnil na filozofski fakulteti v Ljubljani, sta prevladala veselje do dela z ljudmi in doma~e okolje.

Izpite in vse obveznosti na fakulteti sem opravljal sproti in dokaj uspe{no. Med {tudijem sem opravil na obeh smereh tudi nekaj raziskovalnih in seminarskih nalog, v katerih sem se osredoto~il predvsem na procese in dogodke v doma~i pokrajini. Med drugimi sem izdelal karte zemlji{kih kategorij v severovzhodni Sloveniji, na prakti~nem zgledu sem dokazal temperaturne razlike med [~avni{ko in Pesni{ko dolino, analiziral sem ~asni{ke ~lanke, ki so bili takoj po prvi svetovni vojni objavljeni v tedanjih ~asnikih in so pisali o dr. Antonu Koro{cu. To bo tudi tema moje diplomske naloge, ki jo bom opravljal pod mentorstvom dr. Darka Fri{a.

Kot sem omenil, rad delam z ljudmi, {e posebno z mladimi. Tako sem med {tudijem ve~krat nadome{~al profesorje na osnovnih {olah. Pomembno izku{njo pri delu z mladimi sem si pridobil na Centru za slu{no in govorno motene otroke v Mariboru, tam sem nekaj ~asa pomagal pri pouku. Opravljal sem tudi ve~ prilo`nostnih slu`b, v katerih sem bil zmeraj v stiku z ljudmi (npr. gostinstvo). Menim, da je pomembna spretnost, ki jo bom potreboval pri opravljanju poklica, zmo`nost komuniciranja. Zato prostovoljno sodelujem tudi pri oblikovanju regionalnega programa lokalne televizije CATV Sv. Jurij ob [~avnici, kjer ob~asno vodim posamezne oddaje.

Prosti ~as namenjam za pohode po o`ji in {ir{i okolici. Predvsem me privla~ijo ~ista in neokrnjena pokrajina ter obmo~ja z zgodovinsko in s kulturno tradicijo. Ob~asno si {irim obzorje tudi prek slovenskih meja. V posebno veselje pa mi je nastopanje v ljubiteljskem gledali{~u, kjer prav tako presku{am svoje zmo`nosti v javnem nastopanju.

Doslej {e ne obvladam aktivno nem{kega in angle{kega jezika. Del absolventskega sta`a bi rad izrabil za spopolnjevanje nem{kega jezika v dr`avi, kjer se ta jezik uporablja v vsakdanjem `ivljenju.

Po diplomi si `elim tako delovno mesto, na katerem bom lahko ljudem pomagal, jim kazal prave smernice v `ivljenje in razvijal svoje ustvarjalne zmo`nosti. Dandanes je v okolju, kjer `ivim, veliko ekolo{kih problemov. Menim, da je geografija ena izmed tistih celostnih znanosti, ki je poklicana, da ozave{~a dru`bo in jo opozarja, kaj vse se dogaja v neposredni in {ir{i okolici. Tudi zgodovina je veda, katere naloga je, da ljudem poka`e resnico in jih na podlagi zgodovinskih dejstev u~i za prihodnost. Vse te dejavnosti in znanje pa si ~lovek najla`e pridobi v {oli. Zato bi se rad zaposlil na {oli ali v ustrezni instituciji, od koder bom lahko prena{al znanje drugim. Na strokovnem podro~ju me zanima predvsem okolje, v katerem `ivim, kajti na zgledu lokalnih enot si lahko ustvarimo neko splo{no predstavo. In, ~e se ne bom mogel zaposliti v {olstvu, bi se rad ukvarjal z raziskovalnim delom bodisi iz zgodovine, geografije, ekologije ali urejanja prostora.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96186y.htm