* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Franc ¬uç

9244 VIDEM OB æ¬AVNICI, Videm 1b
Telefon: (069) 68 118

Pedagoçka fakulteta v Mariboru, A - geografija, B - zgodovina

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1997. Delati si §elim predvsem kot uŸitelj geografije in zgodovine, na podroŸju ekologije in urejanja prostora.
Osnovno çolo sem obiskoval v Vidmu ob æŸavnici. Vse razrede sem konŸal z odliŸnim uspehom. Po osnovni çoli sem se odloŸil za nadaljnje çolanje na gimnaziji v Ljutomeru zato, da bi se po çtirih letih vpisal na çtudij geografije oziroma zgodovine. Srednjo çolo sem konŸal s prav dobrim uspehom, prav tako tudi zakljuŸni izpit. Ker me obe podroŸji, tako zgodovina kot geografija, zelo zanimata in mislim, da sta mi zelo blizu, sem se odloŸil çtudij nadaljevati na pedagoçki fakulteti v Mariboru, kjer sta oba predmeta obravnavana enakovredno. Zakaj prav pedagoçka fakulteta? Sem oseba, ki zelo rada komunicira in dela z ljudmi. ¬eprav mislim, da bi se znanstveno in strokovno bolj spopolnil na filozofski fakulteti v Ljubljani, sta prevladala veselje do dela z ljudmi in domaŸe okolje.

Izpite in vse obveznosti na fakulteti sem opravljal sproti in dokaj uspeçno. Med çtudijem sem opravil na obeh smereh tudi nekaj raziskovalnih in seminarskih nalog, v katerih sem se osredotoŸil predvsem na procese in dogodke v domaŸi pokrajini. Med drugimi sem izdelal karte zemljiçkih kategorij v severovzhodni Sloveniji, na praktiŸnem zgledu sem dokazal temperaturne razlike med æŸavniçko in Pesniçko dolino, analiziral sem Ÿasniçke Ÿlanke, ki so bili takoj po prvi svetovni vojni objavljeni v tedanjih Ÿasnikih in so pisali o dr. Antonu Koroçcu. To bo tudi tema moje diplomske naloge, ki jo bom opravljal pod mentorstvom dr. Darka Friça.

Kot sem omenil, rad delam z ljudmi, çe posebno z mladimi. Tako sem med çtudijem veŸkrat nadomeçŸal profesorje na osnovnih çolah. Pomembno izkuçnjo pri delu z mladimi sem si pridobil na Centru za sluçno in govorno motene otroke v Mariboru, tam sem nekaj Ÿasa pomagal pri pouku. Opravljal sem tudi veŸ prilo§nostnih slu§b, v katerih sem bil zmeraj v stiku z ljudmi (npr. gostinstvo). Menim, da je pomembna spretnost, ki jo bom potreboval pri opravljanju poklica, zmo§nost komuniciranja. Zato prostovoljno sodelujem tudi pri oblikovanju regionalnega programa lokalne televizije CATV Sv. Jurij ob æŸavnici, kjer obŸasno vodim posamezne oddaje.

Prosti Ÿas namenjam za pohode po o§ji in çirçi okolici. Predvsem me privlaŸijo Ÿista in neokrnjena pokrajina ter obmoŸja z zgodovinsko in s kulturno tradicijo. ObŸasno si çirim obzorje tudi prek slovenskih meja. V posebno veselje pa mi je nastopanje v ljubiteljskem gledaliçŸu, kjer prav tako preskuçam svoje zmo§nosti v javnem nastopanju.

Doslej çe ne obvladam aktivno nemçkega in angleçkega jezika. Del absolventskega sta§a bi rad izrabil za spopolnjevanje nemçkega jezika v dr§avi, kjer se ta jezik uporablja v vsakdanjem §ivljenju.

Po diplomi si §elim tako delovno mesto, na katerem bom lahko ljudem pomagal, jim kazal prave smernice v §ivljenje in razvijal svoje ustvarjalne zmo§nosti. Dandanes je v okolju, kjer §ivim, veliko ekoloçkih problemov. Menim, da je geografija ena izmed tistih celostnih znanosti, ki je poklicana, da ozaveçŸa dru§bo in jo opozarja, kaj vse se dogaja v neposredni in çirçi okolici. Tudi zgodovina je veda, katere naloga je, da ljudem poka§e resnico in jih na podlagi zgodovinskih dejstev uŸi za prihodnost. Vse te dejavnosti in znanje pa si Ÿlovek najla§e pridobi v çoli. Zato bi se rad zaposlil na çoli ali v ustrezni instituciji, od koder bom lahko prenaçal znanje drugim. Na strokovnem podroŸju me zanima predvsem okolje, v katerem §ivim, kajti na zgledu lokalnih enot si lahko ustvarimo neko sploçno predstavo. In, Ÿe se ne bom mogel zaposliti v çolstvu, bi se rad ukvarjal z raziskovalnim delom bodisi iz zgodovine, geografije, ekologije ali urejanja prostora.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96186y.htm