* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Franc Čuš

9244 VIDEM OB ŠČAVNICI, Videm 1b
Telefon: (069) 68 118

Pedagoška fakulteta v Mariboru, A - geografija, B - zgodovina

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem kot učitelj geografije in zgodovine, na področju ekologije in urejanja prostora.
Osnovno šolo sem obiskoval v Vidmu ob Ščavnici. Vse razrede sem končal z odličnim uspehom. Po osnovni šoli sem se odločil za nadaljnje šolanje na gimnaziji v Ljutomeru zato, da bi se po štirih letih vpisal na študij geografije oziroma zgodovine. Srednjo šolo sem končal s prav dobrim uspehom, prav tako tudi zaključni izpit. Ker me obe področji, tako zgodovina kot geografija, zelo zanimata in mislim, da sta mi zelo blizu, sem se odločil študij nadaljevati na pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer sta oba predmeta obravnavana enakovredno. Zakaj prav pedagoška fakulteta? Sem oseba, ki zelo rada komunicira in dela z ljudmi. Čeprav mislim, da bi se znanstveno in strokovno bolj spopolnil na filozofski fakulteti v Ljubljani, sta prevladala veselje do dela z ljudmi in domače okolje.

Izpite in vse obveznosti na fakulteti sem opravljal sproti in dokaj uspešno. Med študijem sem opravil na obeh smereh tudi nekaj raziskovalnih in seminarskih nalog, v katerih sem se osredotočil predvsem na procese in dogodke v domači pokrajini. Med drugimi sem izdelal karte zemljiških kategorij v severovzhodni Sloveniji, na praktičnem zgledu sem dokazal temperaturne razlike med Ščavniško in Pesniško dolino, analiziral sem časniške članke, ki so bili takoj po prvi svetovni vojni objavljeni v tedanjih časnikih in so pisali o dr. Antonu Korošcu. To bo tudi tema moje diplomske naloge, ki jo bom opravljal pod mentorstvom dr. Darka Friša.

Kot sem omenil, rad delam z ljudmi, še posebno z mladimi. Tako sem med študijem večkrat nadomeščal profesorje na osnovnih šolah. Pomembno izkušnjo pri delu z mladimi sem si pridobil na Centru za slušno in govorno motene otroke v Mariboru, tam sem nekaj časa pomagal pri pouku. Opravljal sem tudi več priložnostnih služb, v katerih sem bil zmeraj v stiku z ljudmi (npr. gostinstvo). Menim, da je pomembna spretnost, ki jo bom potreboval pri opravljanju poklica, zmožnost komuniciranja. Zato prostovoljno sodelujem tudi pri oblikovanju regionalnega programa lokalne televizije CATV Sv. Jurij ob Ščavnici, kjer občasno vodim posamezne oddaje.

Prosti čas namenjam za pohode po ožji in širši okolici. Predvsem me privlačijo čista in neokrnjena pokrajina ter območja z zgodovinsko in s kulturno tradicijo. Občasno si širim obzorje tudi prek slovenskih meja. V posebno veselje pa mi je nastopanje v ljubiteljskem gledališču, kjer prav tako preskušam svoje zmožnosti v javnem nastopanju.

Doslej še ne obvladam aktivno nemškega in angleškega jezika. Del absolventskega staža bi rad izrabil za spopolnjevanje nemškega jezika v državi, kjer se ta jezik uporablja v vsakdanjem življenju.

Po diplomi si želim tako delovno mesto, na katerem bom lahko ljudem pomagal, jim kazal prave smernice v življenje in razvijal svoje ustvarjalne zmožnosti. Dandanes je v okolju, kjer živim, veliko ekoloških problemov. Menim, da je geografija ena izmed tistih celostnih znanosti, ki je poklicana, da ozavešča družbo in jo opozarja, kaj vse se dogaja v neposredni in širši okolici. Tudi zgodovina je veda, katere naloga je, da ljudem pokaže resnico in jih na podlagi zgodovinskih dejstev uči za prihodnost. Vse te dejavnosti in znanje pa si človek najlaže pridobi v šoli. Zato bi se rad zaposlil na šoli ali v ustrezni instituciji, od koder bom lahko prenašal znanje drugim. Na strokovnem področju me zanima predvsem okolje, v katerem živim, kajti na zgledu lokalnih enot si lahko ustvarimo neko splošno predstavo. In, če se ne bom mogel zaposliti v šolstvu, bi se rad ukvarjal z raziskovalnim delom bodisi iz zgodovine, geografije, ekologije ali urejanja prostora.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96186y.htm