* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Primo` Benki~

9000 MURSKA SOBOTA, Gregor~i~eva 37
Telefon: (069) 21 097
E-mail: primoz.benkic@kiss.muzej.si

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, fizikalna kemija

Delati si `elim predvsem na znanstveno-raziskovalnem podro~ju (fizikalne in anorganske kemije), rad pa bi tudi prispeval k razvoju slovenske kemijske in farmacevtske industrije.
Osnovno {olo sem obiskoval v Murski Soboti in vse razrede kon~al z odli~nim uspehom. @e takrat so me privla~ile naravoslovno-tehni~ne znanosti, zato sem sku{al ~im bolje izrabiti mo`nosti za dodatno izobra`evanje, ki so mi bile dostopne zunaj rednega u~nega programa.

V okviru matemati~nega kro`ka sem se redno udele`eval tekmovanj iz matematike in na ob~inskih dobival srebrna Vegova priznanja. Zanimala sta me tudi fizika in kemija, zato sem sodeloval v kemijskem kro`ku. Tako sem v sedmem razredu dosegel drugo mesto na republi{kem tekmovanju iz kemije, in to je bila spodbuda, da sva s so{olcem Darkom Veberi~em naslednje leto opravila raziskovalno nalogo Vpliv pH na rast koruze: na republi{kem tekmovanju mladih raziskovalcev iz kemije sva se s to nalogo uvrstila na drugo mesto.

Po kon~ani osnovni {oli sem se odlo~il za nadaljnje {olanje na Srednje{olskem centru tehni~no-pedago{ke usmeritve v Murski Soboti, in sicer na naravoslovno-matemati~ni smeri. Svoje zanimanje sem zo`il na fiziko in kemijo in sodeloval pri ve~ {olskih projektih.

V okviru fizikalnega kro`ka sem si raz{iril znanje iz ra~unalni{tva, in izdelal nekaj uporabnih programov na ra~unalniku C64; te so potem {e vrsto let uporabljali pri pouku za prikaz fizikalnih procesov, kot so sklopljeno nihanje (opazovanje nihala ob uporabi ra~unalnika), uklon laserske svetlobe na ozkih re`ah (analiza interferen~ne slike z vodenim fotouporom), ra~unalni{ka simulacija radioaktivnega razpada in razvoj programskega grafi~nega vmesnika za analogno-digitalni pretvornik (voltmeter) za ra~unalnik C64. Uspe{no sem se udele`eval tudi tekmovanj iz kemije.

Po kon~ani srednji {oli - vse letnike sem kon~al z odliko - sem se odlo~il za nadaljnji {tudij. Omahoval sem med {tudijem kemije in fizike, zato sem se kompromisno odlo~il, da se vpi{em na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo (1991) na Oddelek za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer kemija, da bi kon~al {tudij na smeri fizikalna kemija.

To `eljo zdaj uspe{no uresni~ujem v ~etrtem letniku {tudija na smeri fizikalna kemija, ki me zanima in mi pomeni izziv ter mi utrjuje zavest, da je to tisto podro~je znanosti, na katerem bi rad delal tudi po kon~anem {tudiju in po svojih mo~eh pripomogel k njegovemu razvoju.

Dozdaj{nje povpre~je mojih izpitnih ocen je 9,1, razveseljuje pa me spoznanje, da si nisem izbral napa~ne stroke.

Med {tudijem sem se priu~il dela z osebnim ra~unalnikom v okoljih Windows in DOS ter dela s programskimi paketi, kot so Spartan in Gaussian 94. Zadnje leto {tudija spoznavam tudi temeljne prijeme re{evanja problemov fizikalne in kvantne kemije ob uporabi ra~unalnika in programskega jezika Fortran.

Za poglobljeni {tudij sem moral pogosto se~i po tuji literaturi, zato sem si utrdil znanje angle{kega in tudi nem{kega jezika, ki sem se ju u~il {e preden sem se vpisal na fakulteto.

Upam, da se mi bo po diplomi posre~ilo dobiti zaposlitev v kolektivu, kjer bodo razumeli potrebo mladega ~loveka po dinami~nem in zanimivem raziskovalnem delu, ki je zame izziv, uspe{na re{itev {e tako majhnega strokovnega problema pa veliko zadovoljstvo.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96185y.htm