* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Primo§ BenkiŸ

9000 MURSKA SOBOTA, GregorŸiŸeva 37
Telefon: (069) 21 097
E-mail: primoz.benkic@kiss.muzej.si

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, fizikalna kemija

Delati si §elim predvsem na znanstveno-raziskovalnem podroŸju (fizikalne in anorganske kemije), rad pa bi tudi prispeval k razvoju slovenske kemijske in farmacevtske industrije.
Osnovno çolo sem obiskoval v Murski Soboti in vse razrede konŸal z odliŸnim uspehom. ¦e takrat so me privlaŸile naravoslovno-tehniŸne znanosti, zato sem skuçal Ÿim bolje izrabiti mo§nosti za dodatno izobra§evanje, ki so mi bile dostopne zunaj rednega uŸnega programa.

V okviru matematiŸnega kro§ka sem se redno udele§eval tekmovanj iz matematike in na obŸinskih dobival srebrna Vegova priznanja. Zanimala sta me tudi fizika in kemija, zato sem sodeloval v kemijskem kro§ku. Tako sem v sedmem razredu dosegel drugo mesto na republiçkem tekmovanju iz kemije, in to je bila spodbuda, da sva s soçolcem Darkom VeberiŸem naslednje leto opravila raziskovalno nalogo Vpliv pH na rast koruze: na republiçkem tekmovanju mladih raziskovalcev iz kemije sva se s to nalogo uvrstila na drugo mesto.

Po konŸani osnovni çoli sem se odloŸil za nadaljnje çolanje na Srednjeçolskem centru tehniŸno-pedagoçke usmeritve v Murski Soboti, in sicer na naravoslovno-matematiŸni smeri. Svoje zanimanje sem zo§il na fiziko in kemijo in sodeloval pri veŸ çolskih projektih.

V okviru fizikalnega kro§ka sem si razçiril znanje iz raŸunalniçtva, in izdelal nekaj uporabnih programov na raŸunalniku C64; te so potem çe vrsto let uporabljali pri pouku za prikaz fizikalnih procesov, kot so sklopljeno nihanje (opazovanje nihala ob uporabi raŸunalnika), uklon laserske svetlobe na ozkih re§ah (analiza interferenŸne slike z vodenim fotouporom), raŸunalniçka simulacija radioaktivnega razpada in razvoj programskega grafiŸnega vmesnika za analogno-digitalni pretvornik (voltmeter) za raŸunalnik C64. Uspeçno sem se udele§eval tudi tekmovanj iz kemije.

Po konŸani srednji çoli - vse letnike sem konŸal z odliko - sem se odloŸil za nadaljnji çtudij. Omahoval sem med çtudijem kemije in fizike, zato sem se kompromisno odloŸil, da se vpiçem na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo (1991) na Oddelek za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer kemija, da bi konŸal çtudij na smeri fizikalna kemija.

To §eljo zdaj uspeçno uresniŸujem v Ÿetrtem letniku çtudija na smeri fizikalna kemija, ki me zanima in mi pomeni izziv ter mi utrjuje zavest, da je to tisto podroŸje znanosti, na katerem bi rad delal tudi po konŸanem çtudiju in po svojih moŸeh pripomogel k njegovemu razvoju.

Dozdajçnje povpreŸje mojih izpitnih ocen je 9,1, razveseljuje pa me spoznanje, da si nisem izbral napaŸne stroke.

Med çtudijem sem se priuŸil dela z osebnim raŸunalnikom v okoljih Windows in DOS ter dela s programskimi paketi, kot so Spartan in Gaussian 94. Zadnje leto çtudija spoznavam tudi temeljne prijeme reçevanja problemov fizikalne in kvantne kemije ob uporabi raŸunalnika in programskega jezika Fortran.

Za poglobljeni çtudij sem moral pogosto seŸi po tuji literaturi, zato sem si utrdil znanje angleçkega in tudi nemçkega jezika, ki sem se ju uŸil çe preden sem se vpisal na fakulteto.

Upam, da se mi bo po diplomi posreŸilo dobiti zaposlitev v kolektivu, kjer bodo razumeli potrebo mladega Ÿloveka po dinamiŸnem in zanimivem raziskovalnem delu, ki je zame izziv, uspeçna reçitev çe tako majhnega strokovnega problema pa veliko zadovoljstvo.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96185y.htm